Post-Covid betekent voor veel mensen niet alleen ziek zijn en een groot gebrek aan energie. Soms is het alsof alles waar je zingeving uit haalt, uit je vingers glipt. Want je kunt niet meer zoveel aandacht besteden aan je partner, je werk, je hobby’s, je familie en kinderen als je die hebt. PostCovid NL heeft een aantal tips verzameld van ervaringsdeskundigen en zorgverleners om er voor te zorgen dat je zoveel mogelijk voldoening uit het leven kunt blijven halen.

Een tip die misschien nog wel het meest voorkwam was, hoe moeilijk het ook is, te verdragen dat je ziek bent en tegelijkertijd te voelen wat je het allerzwaarst vindt aan het hebben van Post-Covid. Soms kun je daar wat aan verbeteren zonder dat je dat direct beseft. Bijvoorbeeld als je je werk erg mist, je collega’s, de mogelijkheid om bij te dragen door het werk dat je doet.

Passende vorm

Blijf steeds op zoek naar nieuwe inspiratie. Misschien zijn er andere bezigheden die veel beter bij je huidige situatie passen. Als je niet goed weet waar je moet beginnen, kunnen gesprekken met anderen, een inspiratieworkshop of een (loopbaan)coach helpen. Of als je gewoon  eens een half uur surft op het internet kom je soms toevallig dingen tegen die net voor jou van toepassing kunnen zijn. Zo van hey, dat zou ik wel eens kunnen gaan doen. En ook al heb je nu niet genoeg energie om je werk te doen, je bent nog steeds goed in je werk en de dingen waar je voor geleerd hebt en ervaring voor hebt opgedaan. Probeer daar een nieuwe passende vorm voor te vinden. Zo kan een leraar nog steeds zingeving vinden in een leerling begeleiden voor een uur per week en die zo naar een hoger niveau te tillen.

Er zijn is genoeg

Eenzaamheid is een ander thema dat opvallend vaak wordt genoemd, zie ook ons eerdere artikel over eenzaamheid daar daarover.

Zingeving betekent voor veel mensen liefdevolle verbondenheid en voor anderen iets kunnen betekenen of bijdragen. Maar wat niet iedereen beseft is dat het vaak al genoeg is om er gewoon te zijn. Je hoeft niet altijd te praten, te helpen, te luisteren of wat dan ook. Gewoon bij iemand in de buurt zijn waar je van houdt, kan al een fijn gevoel van vreugde geven. En dat is vaak wederkerig en geldt dan vaak voor alle betrokkenen. Als je dat van tevoren met elkaar bespreekt en er dan ook geen sociale verwachtingen zijn, kan er iets heel speciaals ontstaan als je gewoon met elkaar samen bent.

Focus niet alleen op wat je te geven hebt. Iets tot je nemen wat je positief voedt, kan ook vreugdevol en zingevend zijn (mooie muziek, een fijn boek, museumbezoek, gezellig gezelschap).

Margaret Thatcher

Plan elke dag iets leuks en iets nuttigs, en sta daarbij stil. Een dagplanning met afvinklijstje kan helpen. Laat het in elk geval niet onopgemerkt voorbij gaan, wees eventjes blij met de afwas die je hebt weggewerkt of een mooie film die je gekeken hebt. Geef zin aan dingen die hoe dan ook moeten gebeuren. Ga mindful om met dagelijkse dingen zoals koken en eten, doe ze met liefde en aandacht.

De vroegere Britse premier, Margaret Thatcher zei ooit tegen de BBC: ‘Ik ben succesvol omdat ik alles dat ik doe met honderd procent volledige focus en aandacht doe; koken, met liefde een overhemd strijken voor mijn man, samen eten, debatteren en het land regeren. Niet alleen ben je dan succesvol, maar je haalt ook uit de kleinste dingen groot geluk en voldoening.’ De eerste vrouwelijke en langst regerende premier van het VK kreeg niet van iedereen altijd onverdeeld applaus voor haar politieke ideeen, vriend en vijand waren soms verbaasd op momenten dat ze bepaalde levensvisies deelde. Maar echt, vergeet multitasking, doe alles met aandacht.  

Kies wat belangrijk is 

Probeer steeds een poosje (weken, paar maanden) vooruit te kijken. Dan zou je kunnen bedenken: wat zou ik nu ongeveer kunnen doen en wat is dan het belangrijkste voor me? Waar haal ik voldoening en zingeving uit? Bijvoorbeeld zo veel als mogelijk voor de kinderen zijn, aandacht voor een vriendin die het moeilijk heeft, met mijn moeder bellen en als ik me goed voel bij haar langsgaan. Zo kun je op die dingen inzetten en doelen formuleren. Andere zaken kun je dan bij voorbaat schrappen en dat ook aan mensen laten weten dat dit nog niet lukt. Bijvoorbeeld bij vrienden langs gaan. Wellicht kun je dan tevreden zijn over dingen die wel lukken. Een ervaringsdeskundige zegt hierover: ‘Ik heb dan ook het gevoel dat ik toch nog iets nuttigs bijdraag, ondanks mijn beperkte mogelijkheden. En ik heb meer regie omdat ik vooraf vast kies. Ik moet al zoveel laten, ook steeds onverwacht. Ik heb zo het gevoel dat ik meer kan: Ik pas inmiddels een dag in de week op de hond van mijn buur en met enige regelmaat op de baby van andere buren, heb tijd om zelf een cadeautje voor iemand te maken, om iemand waar het niet zo goed meegaat uit te nodigen voor een kop koffie, om mijn buurvrouw naar het ziekenhuis te brengen, et cetera. Het thuiszitten maakt simpelweg dat ik meer oog en tijd heb voor de mensen om me heen en ondanks het energiegebrek kan er toch best veel.’

Je bed uit

Soms, als het energieniveau al laag is en je hebt het gevoel dat er niks is waar je je bed voor uit moet komen, blijf je maar liggen. En soms lig je dan ook maar te piekeren. Als je dan eenmaal uit bed komt, gaat het wel, maar die stap eruit voelt als een niet op te brengen Mount Everest. Kijk dan hoe het voor je is als je er aan toegeeft en inderdaad de hele dag in bed blijft liggen. Vond je dat fijn? Misschien wel voor een enkele dag, of twee, maar voor drie dagen achter elkaar…? Als je niet weet waarvoor op te staan ‘s morgens, verzin iets gezelligs dat je als eerste mag doen na het opstaan. Het nieuws kijken op tv? Meedoen met Nederland in Beweging op TV? Zelf een boterham maken en die prachtig versieren met allerlei heerlijk beleg? Soms kan een heel klein pleziertje je ‘s morgens motiveren uit bed te komen, experimenteer ermee, je leert dan ook jezelf nog eens beter kennen…

Heb jij een nieuwe manier van zingeving gevonden? Deel deze dan met ons en anderen via postcovidnl@longfonds.nl. We zullen ze geanonimiseerd toevoegen aan deze pagina. Zo inspireren wij elkaar.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid