Is er een verband met covid en en hoog cholesterol ? Ik eet als een monnik,vetarm en toch heb ik een vehoogde LDL waarde.Is er een dokter in de zaal?

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Anoniem (niet gecontroleerd) 1 jaar geleden

Gek genoeg denken mensen dat zeer 'arm' eten ook zorgt voor een laag cholesterol. Een lichaam heeft echter ook gezonde vetten nodig: ongebrande noten, vette vis, eieren, avocado's etc. (Dus geen slagroom en spek e.d). Echter, ga je bij die gezonde vetten weer teveel suikers en/of (complexe) koolhydraten eten, dan kan het ook weer stijgen.

Het verhaal erachter is me te wetenschappelijk, daar heb ik de energie niet voor, maar sinds ik ketogeen ben gaan eten is mijn cholesterol prachtig. Daarvoor niet en zat altijd op randje te hoog (erfelijk belast, dus los van covid). Toen ik startte met keto jaren geleden, om heel andere medische redenen, daalde mijn cholesterol naar laag en is nooit meer aan de hoge kant geweest. Een bij-effect wat de huisarts destijds ook al aanhaalde.

Je lijf heeft ook vetten nodig, maar zoals gezegd: de uitleg en de wetenschappelijke kanten moet ik je zelf even verschuldigd blijven


p-rick 1 jaar geleden

Heel erg bedankt Wendy! Ik ga keto direct opzoeken.Ik had zeven maanden geleden 5.1 ldl en heb sindsdien de tweewekelijkse punt gebak maar afgeschaft,en het LDL is nu 5.3 Het is mij een compleet raadsel hoe het daarna toch hoger is geworden.ik eet nooit vette dingen met verzadigde vetten,op één appelflap na met de jaarwisseling.Ik drink nooit alcohol en rook al lange tijd niet meer.Ik eet voornamelijk vis brood met amanderpasta waar geen toevoegingen inzitten dat werkt net als haver cholesterol verlagend zegt google.Aardappelkoek met veel haver ui en knoflook en oregano in zo min mogelijk arachide olie,met appelmoes,eet ik graag.Maarja moeilijke materie....

Fen 1 jaar geleden

Wat is je totaal cholesterol?

p-rick 1 jaar geleden

Dat weet ik niet.En we weten natuurlijk niet of het door corona komt.Ik ben nu nog steeds naar en ziek sinds ik het opliep in Februari 2020.Man wat was ik toen ziek.En nu dit erbij,ook de nierfunctie was niet zoals het moest,en is ook slechter geworden.Bloeddruk hoger dan normaal ook.De dokter verteld me ook niks zinnigs.Het kan de dokter geen moer schelen wat er met me gebeurd heb ik het idee.En corona hoef ik al helemaal niet ter sprake te brengen.Ik ben toch maar een wappie.

Ik ben enorm teleurgesteld

.

P.van Ellende 1 jaar geleden

Hallo p-rick, nieren en bloeddruk zijn allemaal heftige dingen er moet allemaal veel meer aandacht aan besteed worden. 

Cholesterol zie ik ook bij vaccin staan dat het erin zit, weet alleen niet direct zo snel of het klopt en waar ik het vandaan heb? Stond ergens op een lijst bij vetten. Zou misschien iets zijn om uit te zoeken of naar te kijken als je hoog cholesterol hebt of het klopt? Suiker, zout, water zit er ook in, dus cholesterol zou ook goed kunnen? Cholesterol kan je vast van hoop dingen krijgen, er zijn waarschijnlijk veel mogelijkheden?

Fen 1 jaar geleden

Een wappie ben je toch juist als je corona niet serieus nam😏 ik zou vragen naar je totale cholesterol, kun je dat nergens zelf inzien? 

Sami 1 jaar geleden

Dag p-rick,

In een bericht van 25 januari 2023 op NBC News gaat het daarover:

In het onderzoek zelf wordt nog wel aangegeven dat nader onderzoek nodig is om na te gaan in hoeverre veranderde eet/bewegingspatronen na de infectie van invloed zijn. Link naar het onderzoek dat op 6 januari 2023 is gepubliceerd (in The Lancet):

Groet, Sami


p-rick 1 jaar geleden

Heel veel dank voor je speurwerk! Nu weet ik waar het door komt.Ik hoop dat de artsen Nederland het ook weten.Veel steun krijg ik niet van de medische stand.Interreseerd het ze eigenlijk nog wel? Het is niet echt bemoedigend om dit te lezen.

P.van Ellende 1 jaar geleden

Deze link zou ook interessant voor je kunnen zijn p-rick? Het is wel internet dus weet niet of alles klopt maar ik vind het zeer interessant, er staat wat over bijnieren dat die uitgeput kunnen raken.

https://histamine-intolerantie.nl/methylatie-b12-folaat-en-histamine/

Histamine aanvallen zou je ook nog naar kunnen kijken p-rick, ik lees veel klachten van mensen hier al heel lang en herken veel en denk dat nu bij mij dat veel klachten zouden kunnen komen door histamine aanvallen en bij mij zelf dus door de vaccinatie, verder denk ik dat de bloedstroom en stofwisseling erg veel doet. Ik zou het zelf willen testen en heb een lijstje met tests, alleen loop bij de dokter wat vast en tegen muur aan.


P.van Ellende 1 jaar geleden

Bedankt p-rick, interessant filmpje.

Sami 1 jaar geleden

Dag p-rick,

Die link die ik vier weken geleden deelde, was eerlijk gezegd meteen de eerste link die de zoekmachine gaf; weinig speurwerk dus. ;-)

De links die jij deelde zijn al van eind 2021, begin 2022. Had die niet eerder gezien, terwijl het volgens mij wel heel relevante informatie bevat. Vind dat best confronterend. Zou willen dat er een goede site zou zijn die gestructureerd alle informatie op een overzichtelijke manier inzichtelijk maakt. En dan met duiding erbij of het bewezen wetenschappelijke informatie is (en op welke situaties het van toepassing is), of dat er bepaalde kanttekeningen bij te maken zijn, zodat je die erbij in het achterhoofd kunt houden.

De uitleg in jouw link van het Radboud UMC over wat het virus doet met cellen + dat de ontstekingsreactie voor weefselverandering zorgt, zijn volgens mij het basismechanisme dat ervoor zorgt dat allerlei onderdelen en processen in het lichaam niet goed meer functioneren, waardoor al die verschillende postcovidklachten ontstaan.

Dit littekenweefsel ontstaat door virusdeeltjes die bij een infectie de niercel binnen gaan. Zij gebruiken de cel als fabriek voor de productie van nieuwe virusdeeltjes, met de machinerie die in de cel aanwezig is. Dit geeft grote stress voor de cel, omdat de normale biochemische processen hierdoor verstoord raken. Ook ontstaat een ontstekingsreactie in het weefsel. Dat leidt tot de aanmaak van bindweefsel en collageen. Zo ontstaat het littekenweefsel in de nieren en in de nierorganoïden.

In het Atlasfilmpje noemden ze niet de soorten medicatie die ze hiervoor onderzochten. Ik denk dat het ging om metformine en baicaline/baicalein. Zie artikel van 20 mei 2023:

Groet, Sami


p-rick 1 jaar geleden

Het is een warboel.Ik weet´t ook niet meer.En ik hoef het de dokter niet te vragen.Die is druk met het urenlang invullen van formulieren van de zorgverzekeringen.Ik vroeg hem laatst of het nog vol te houden is.Ik heb een half uur naar een wanhopige man zitten luisteren.Het is gewoon te erg voor woorden.Dat alles spaak gaat lopen is me wel duidelijk.En niet alleen op dat gebied.

Sami 1 jaar geleden

Niet opgeven p-rick!

Voor postcovid zijn nu op allerlei gebieden onderzoeken gaande, waardoor ze steeds meer begrijpen van het immuunsysteem, andere mechanismen/processen en de hersens en het zenuwstelsel. Ik denk echt dat ze in deze periode uiteindelijk - relatief snel, vergeleken met de periode voor covid-19 - veel inzichten opdoen, die ook nuttig zijn voor allerlei andere aandoeningen.

En dat de samenleving/wereld een puinzooi is, komt volgens mij doordat we in een technologische overgangsfase zitten, vergelijkbaar met de industriële revolutie. Instituties, systemen, gewoontes en omgangsvormen moeten hierdoor worden aangepast aan de realiteit en daar moeten keuzes voor worden gemaakt en prioriteiten voor worden gesteld. Met alle verschillende, botsende belangen gaat dat helaas nogal moeizaam, maar de bijkomende puinzooi is volgens mij onvermijdelijk. (Al denk ik wel dat meer solidariteit fijn zou zijn, omdat dat het uiteindelijk voor iedereen minder moeizaam zou maken, maar dat lijkt te veel moeite/geld te kosten.)

Richt je energie op wat wel goed gaat … zeker als je hoeveelheid energie beperkt is!


Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid