Onderzoekers hebben regelmatig proefpersonen nodig voor hun onderzoek. Meestal loopt dat via het eigen ziekenhuis of instelling, maar soms vinden zij daarmee niet voldoende deelnemers. Heb je interesse in deelname aan een van deze onderzoeken of wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met betreffende onderzoeker.

Lees voor welke onderzoeken men nog deelnemers zoekt:

Vertraagde genezing of littekenvorming in de longen bij Long Covid?

Aug. 2023 - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onderzoekt de oorzaken van benauwdheidklachten bij mensen met Long Covid. Bepaalde lichaamscellen die belangrijk zijn voor wondgenezing blijven waarschijnlijk langer actief in de long ter verklaring van de klachten. Deze cellen worden ook wel fibroblasten genoemd en spelen een rol in het herstellen van schade. Maar kunnen ook littekenweefsel veroorzaken. Met behulp van een nieuwe scantechniek, kan de activiteit van deze bindweefselcellen gemeten worden. De onderzoekers willen kijken welke rol deze fibroblasten hebben bij aanhoudende luchtwegklachten na een Covid-besmetting.

Ben jij meer dan 3 maanden na een ziekenhuisopname door COVID-19 nog benauwd, kortademig of moe? En heb je op de intensive care gelegen of heb je veel zuurstof toegediend gekregen op een verpleegafdeling? Neem dan contact op met de onderzoekers uit het UMCG.

Het onderzoek vindt plaats in het UMCG en zal bestaan uit een vragenlijst, bloedafname, looptest, longfunctieonderzoek en een PET/CT scan. Reiskosten en een eventuele hotelovernachting worden hierbij vergoed.

Contact:
Drs. Bram van Leer (arts onderzoeker), b.van.leer@umcg.nl,  tel: 06-25651453

Vaccinatie bij kinderen; werkt één vaccinatie net zo goed als twee?

April 2023 - In Europa is afgesproken dat kinderen twee kinderdoseringen krijgen van het Pfizer-BioNTech coronavaccin. Vaccinatie bij kinderen levert soms bijwerkingen en stress op bij het kind. In het CoVacc onderzoek van het UMC Utrecht wordt daarom onderzocht of één dosis van het vaccin even goed tegen corona beschermt als twee vaccinaties, terwijl dit mogelijk minder bijwerkingen (en stress) geeft.

Dit onderzoek is gestart in mei 2022. Toen was het advies nog om álle kinderen van 5-11 jaar een coronaprik aan te bieden, als zij nog geen corona hebben gehad. Vanaf 23 februari 2023 komen alleen kinderen van 5-11 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden van corona nog in aanmerking voor een coronaprik. Voor deelname aan dit onderzoek geldt deze aangepaste regel niet; alle kinderen van 5-11 jaar kunnen hieraan deelnemen en daarmee bijdragen aan Europees onderzoek.

Voor dit onderzoek zijn ze nog op zoek naar kinderen die:

  • ten tijde van deelname minimaal 5 en maximaal 11 jaar oud zijn;
  • nog niet gevaccineerd zijn met een coronavaccin;
  • een stabiele gezondheidssituatie hebben en geen problemen hebben met het afweersysteem.

Lees verder voor meer informatie en aanmelden

Langdurig reuk- en/of smaakproblemen door een COVID-19 infectie?

Sept. 2022 -  In het afgelopen jaar kreeg naar schatting 2 van de 3 patiënten met een COVID-19 infectie te maken met reukverlies. Bij het merendeel van de patiënten keert het reukvermogen binnen een aantal weken terug, maar er zijn ook patiënten bij wie de klachten aanhouden, of die te maken krijgen met een verstoord reukvermogen. Deze klachten hebben grote invloed op het dagelijks leven van patiënten, en tot nu toe is nog onvoldoende bekend over het verloop van reukverlies bij COVID-19 patiënten, of de impact ervan op eetgedrag en kwaliteit van leven.

Bij de COVORTS-studie doen ze onderzoek naar het natuurlijke verloop en de mogelijke oorzaak van reuk- en smaakproblemen na COVID-19 infecties.

Voor dit onderzoek zijn zij nog op zoek naar:

  1. Patiënten die tussen de 1 en 5 maanden geleden geïnfecteerd zijn met COVID-19 en nog steeds reukproblemen ervaren. Klik hier voor meer info.
  2. Patiënten die maximaal 12 maanden geleden geïnfecteerd zijn met COVID-19, en al minstens 6 maanden reuk- en/of smaakproblemen ervaren. Klik hier voor meer informatie.

Ben jij geïnteresseerd in deelname aan deze onderzoeken en voldoe je aan de eisen? Stuur een email naar covorts.studie@wur.nl.

Long Covid bij kinderen

Jan. 2022 - Er lopen meerdere onderzoeken naar corona en kinderen door gezamenlijke kinderartsen waarvoor nog deelnemers worden gezocht. Deze gaan ook over kinderen met langdurige klachten. Kijk voor informatie op onze pagina Long Covid bij kinderen.

LongCOVID-onderzoek RIVM bij kinderen

Aug. 2021 - Houden sommige kinderen, net als volwassenen, langdurig klachten na corona? En waarom houdt het ene kind deze wel en het andere niet? Het RIVM onderzoekt dit in het LongCOVID-onderzoek. Met dit onderzoek hopen ze kinderen met Long Covid beter te kunnen helpen. Is je kind ouder dan 5 jaar en minder dan 7 dagen geleden positief getest op corona? Doe dan mee met het onderzoek.

Meld je aan via longcovid.rivm.nl. Of lees dit nieuwsbericht voor meer informatie.

LongCOVID-onderzoek RIVM

Juni 2021 - Hoeveel mensen met corona houden klachten op langere termijn, wat zijn deze klachten precies en hoe ernstig zijn ze? Het RIVM vergelijkt in het LongCOVID-onderzoek mensen die positief zijn getest op het coronavirus met mensen die een negatieve test kregen of mensen die niet op corona getest zijn. Zo kunnen ze mogelijk ontdekken of en wat de overeenkomsten zijn tussen mensen die lang klachten houden. En wat de verschillen zijn met mensen waarbij dat niet het geval is. Het RIVM kan deze gegevens gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar de langdurige gezondheidsimpact van een besmetting met het coronavirus, SARS-CoV-2.

Het onderzoek bestaat uit het invullen van een vragenlijst over je gezondheid en het RIVM op de hoogte houden van je klachten. Meedoen is anoniem en kan vanuit huis.

Wil jij meehelpen aan dit onderzoek naar de lange termijn gezondheidsimpact van corona? Lees verder voor meer informatie.

 

Word donateur

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid