Image of Nooz

Ik zit middenin covid. Nu een week besmet. Ik was nogal ziek. Hoge koorts en die hoofdpijn.. Ik kon helemaal niks meer. Ontz spierpijn en moe. Druk op de borst.

Ik has al long covid v maart 2020. Ben 38, vrouw en redelijk gezond. Wel astma. Maar goed onder controle.

Ik heb nu ontz brain fog en Hele snelle hartslag na het avondeten. Soms als tijdens het eten. Herkent iemand dit. En de vermoeidheid achter m'n ogen is echt abnormaal.

Wat een rare symptomen. De eerste ronde covid had ik niks van dit alles. Alleen ontz benauwd en naar adem happen waardoor borstkas zo'n pijn ging doen. Ribben.. En costochondritis heb overgehouden. Tesamen met dysfunctioneel ademen en hyperventilatie.

Die snelle hartslag in m'n keel. Gaat dat nog weg? 

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Tjeerd 1 jaar geleden

Hoi Nooz,

Ik heb sinds begin februari covid en naast benauwdheid is dat een van de klachten die ik nog steeds heb. Ik krijg na het avondeten ook last van hartkloppingen en een soort waas in je hoofd. Ook super vermoeid, rode ogen. Schijnbaar eet je dan teveel, probeer de volgende keer minder te eten en ws heb je dan minder klachten.  Het helpt om de hele dag door kleine porties te eten, maar dit lukt mij niet. Vooral volkoren eten, spinazie en voor spierherstel kaas en volle yoghurt. Dit was voor mij een eureka momentje, erna voelde ik me stukken beter. 

Wat je keel betreft, denk ik dat het lymfeklieren zijn, heb ik helaas ook. Dan heb je of stress of doe je teveel. Dit gaat over. Heb ik weinig/tot geen last meer van.

Wat mij dan irriteert is dat ik door die brainfog en rode ogen geen energie heb en mensen de neiging hebben te denken dat je depri bent. Maar goed wij weten wel beter. Het is even niet anders en hopelijk heb je er wat aan. Sterkte!


blondmaarnietdom 1 jaar geleden

Beste Tjeerd,

Mijn vraag is met betrekking tot je benauwdheid. Daar heb ik ook last van. Hoe uit de benauwdheid zich bij jou? Is de benauwdheid bij inspanning of ook disfunctioneel ademen in rust toestand?

Mijn andere vraag is je zegt dat je sinds begin februari nadat je covid opliep nog last van benauwdheid hebt. Is de benauwdheid sinds die tijd wel wat minder geworden? Zit er een tikje herstel in?


Bedankt voor het antwoord, Femke 

Tjeerd 1 jaar geleden

Hallo Femke,

De benauwdheid is zeker minder geworden en ik ben zelfs al begonnen met sporten en dit gaat goed zolang ik rustpauzes inlas en op m'n hartslag let. Benauwdheid heb ik gek genoeg vooral richting de avond in rust, alsof dan mijn energie op is en na het avondeten zoals Nooz. Ik doe ook ademhalingsoefeningen, die helpen zeker, maar helaas tijdelijk. Hopelijk bouwt het af en gaat het verdwijnen?? beterschap daar

Sami 1 jaar geleden

Dag Tjeerd,

Over de toename van klachten in de avond: bij mij hing dat samen met twee dingen. Het kon een reactie zijn op wat ik eerder op de dag had gedaan, of doordat ik te lang juist te weinig lichte beweging had gehad.

In het eerste geval was het bij mij de adrenalinereactie. Dat je voor een activiteit overdag (of de dag ervoor) meer adrenaline in het lichaam had en dat je lichaam daarna extra rust nodig heeft om daarvan te herstellen. Probleem van post-covid is ‘alleen’ dat je lichaam moeite heeft met tot rust komen, waardoor de klachten maar langzaam verdwijnen.

Het tweede wat ik merkte, is dat ik ook moet uitkijken dat ik juist te weinig in beweging kom. Het is alsof regelmatig licht bewegen ervoor zorgt dat die ademhaling/bloedsomloop/hartslag blijven functioneren.

Bij mij gaat dit de laatste tijd allemaal steeds meer vanzelf, zonder dat ik bewust mijn ademhaling hoef te corrigeren. Dat begon een tijd terug toen ik tijdens fysiotherapie merkte dat mijn lichaam het bij bepaalde bewegingsintensiviteit wel automatisch regelde. (Het voelt voor mij alsof het lichaam dat opnieuw moest aanleren.)

Groet, Sami

blondmaarnietdom 1 jaar geleden

Dank je wel.Fijn dat het minder is dat geeft mij ook hoop!

Ik merk ook iets van 10% afname sinds 3 maanden geleden. Het gaat erg langzaam.

Hopelijk verdwijnt dat laatste restje avondbenauwdheid voor jou ook langzaam in de toekomst!

Nooz 1 jaar geleden

Ik ga proberen minder te eten. Dat is 'n idee. Ik heb last van dysfunctioneel ademen na 't eten. Dan hap ik naar lucht en heb druk op m'n borst. Dacht altijd dat 't m'n maag was. Omdat ik sinds covid 2020 ook maagproblemen heb. Maar denk dat 't met de ademhalingspieren te maken heeft die samentrekken na 't eten. Die lymfklieren zijn opgezet. Continu. Heb 'n echo gehad en onderzoek. Maar ze vonden het wel mee vallen. Dat terwijl ik duidelijk de opgezette klieren voel. Ik heb weinig honger en probeer dit dan met 't avondeten goed te maken. Dat werkt dus niet.

Ja die brain fog is wel deprimerend. Ik denk vaak: wanneer stopt 't. Maar ik zit er pas kort in. Het is meer mijn angst. Omdat ik al long covid heb. Kan 't er niet bij hebben. 

Tjeerd 1 jaar geleden

Misschien helpt het of meer verspreid eten door de dag. Vreemd is dat inderdaad, dan heb je hetzelfde probleem als ik. Toen ik bij de huisarts kwam zag ze meteen dat ik veel te hoog adem haal. Maar een echt advies had ze daar niet voor, los van een fysio bezoeken. Ik weet nog steeds niet of het m'n middenrif/ademhalingsspieren of longen zijn. M'n hart is wel helemaal onderzocht en geen gekke afwijkingen.  Frustrerend wel, ik probeer gewoon mijn energie beter te verdelen en zo min mogelijk stress op te zoeken. Er zit in elk geval vooruitgang in, hopelijk voor jou snel ook!

Nooz 1 jaar geleden

Hoi femke 

Ik ben geen tjeerd maar 't dysfunctioneel ademen herken ik Enorm. Heb 't nu 2.5 jaar. Na de eerste covid infectie. Het gaat op en af maar is voor mij niet meer weg. I'm hyperventileer. Stille hyperventilatie. Daardoor kreeg ik fikse paniekaanvallen en 't idee dat ik op wolken liep en in 'n film zat. Dit kwam doordat ik continu teveel co2 uitademde zonder 't te weten. Ik hap ook veel naar adem. Heb druk op de borst. Maar ook tietze syndroom. Door covid. Dus die zorgt al voor geïrriteerde tussenribspiertjes.

Het wordt beter! Maar gaat langzaam

blondmaarnietdom 1 jaar geleden

Het is dus niet continu aanwezig? Was dat in het begin wel zo? Ik adem lastig alsof mijn adem heel hoog zit. Ik ben niet bekend met paniekaanvallen maar mijn zusje heeft dat wel. Dan raakt ze in paniek en gaat snel ademen. Ook haar hartslag gaat erg omhoog. Het lijkt dus niet op hyperventileren.

Mijn fysio zei dat het zou komen omdat mijn middenrif in stres/kramp is geschoten door het vele gehoest en ook een beetje door de angst omtrent het virus. Het middenrif staat als het ware hoger en zakt niet echt.....Maar goed er zijn vele theorieen. Wat ik hoop is dat het uiteindelijk weg gaat.

Ik voel geen pijn in mijn ribben wat bij het syndroom van Tietze wel erg vaak het geval is dus ik denk niet dat dat het bij mij is.

Bedankt voor het reageren

Nooz 1 jaar geleden

Hyperventileren kun je ook doen zonder paniek en terwijl je 't niet merkt. Doe je ook vaak je schouders omhoog? Lukt 't je om buikademhalingen te doen? Als je middenrif verkrampt is kan 'n chiropractor of osteopaat wonderen doen. Mijne is dat ook. En zie de chiro regelmatig. In t begin was 't continu aanwezig. Na covid 2020 was ik Continu hoog ad ademen, diepe zuchten, geeuwen, met mond open ademen.. De druk op m'n borst en middenrif was zo hoog. Ik merk ook verkrampte buikspieren. Die moeilijke ook 't middenrif ademen.


Als je saturatie goed is en je bloeddruk en hartslag ook dan ligt 't aan je manier v ademen. Hoog ademen geeft vanzelf druk. 

blondmaarnietdom 1 jaar geleden

Zelfs als ik op de bank zit met mijn schouders ontspannen (denk ik) merk ik dat de ademhaling moeilijk gaat. Ik denk dat het even wat tijd nodig heeft.

Buikademhalingen lukt wel, maar het lijkt alsof mijn buik dan geforceerd omhoog gaat zonder dat het middenrifje echt meedoet haha.

Ik zal je tip onthouden van de chiro en osteo. Satuuratie, bloeddruk en hartslag zijn ok maar het voelt een beetje gespannen allemaal. Ook veel maagzuur helaas. Ik denk dat mijn lichaam nog een beetje in de stres modus zit.

Sami 1 jaar geleden

Dag allemaal,

Ik kwam laatst een interview tegen met een cardioloog die uitlegde wat er gebeurt als het sympatische deel van het autonome zenuwstelsel in de stressstand komt en hoe dat voor allerlei problemen met lichaamsfuncties zorgt.

Hij vertelde ook dat je een bepaalde manier van ademhalen kunt gebruiken als gereedschap om een parasympatische reactie aan te zetten, zodat die stressstand wordt uitgeschakeld (en laat ook zien hoe). Het lichaam zet dan processen in gang om tot herstel en rust te komen. Het parasympatische deel regelt ook de spijsvertering.

Volgens mij is het probleem met post-covid dat je lichaam niet meer weet hoe het de ruststand in moet schakelen. Vervolgens zit je opgescheept met dingen als hartkloppingen, ademhalingsproblemen, brain fog, gebrekkige eetlust en spijsverteringsproblemen. Onzekerheid en angst werken de stressstand vervolgens ook in de hand. De oplossing om hieruit te komen, is volgens mij: iets vinden wat dat parasympatische deel activeert.

Groet, Sami

blondmaarnietdom 1 jaar geleden

Helemaal gelijk Sami. Dat staat ook in de folder van C-support dat het autonome zenuwstelsel wat ontregeld is. Denk dat het wat tijd nodig heeft om te herstellen en ik denk ook dat ademhalings en ontspanningsoefeningen erbij kunnen helpen.


Iets anders hebben jullie ook een iets verhoogde lichaamstemperatuur met dit warme weer? Ik zit al gauw 0.6 graad boven normaal.


Met vriendelijke groet Femke

Nooz 1 jaar geleden

Ik ben 't er helemaal mee eens. 

Maart 2020 heb ik zeer waarschijnlijk een stille covid besmetting gehad. Stil I'd zin van geen griep klachten. Zoals vrienden. Bij mij pure benauwdheid, druk op borst en paniek. Ik kreeg paniekaanvallen en onwerkelijke gevoelens die ik nog nooit in m'n leven ervaren had. Ik had nog nooit paniek gehad. Ik dacht dat ik doodging. Van angst, van niet kunnen doorademen. M'n systeem was op hol geslagen. Zonder reden. Letterlijk was ik de ene dag m'n rustige relaxte zelf, en de volgende dag ontstonden de paniek en gevoel van in 'n film te zitten. Leek zelfs op 'n psychose. Ik ben 'n heel kalm rationeel persoon en er was geen enkele reden voor. Ik had geen stress. Ja ik sliep slecht. Maar dat doe ik al sinds ik 14 ben. Ben nu 38.


Ik heb weken In 'n waas geleefd. In 'n film. Ben 6x op de EHBO geweest met druk op de borst en hyperventilatie. Voorheen had ik dat niet voor mogelijk gehouden. Ik had ook 'n hoge temp. Eerst was die altijd rond de 37. Nu is mijn standaard temp 37.4c. Wel moet ik erbij vermelden dat ik ernstig endometriose heb en er continu ontsteking in my lady parts woedt hierdoor.

Maar ik geloof 't meteen dat covid iets met je zenuwstelsel doet. Ik heb niet voor niets fybromyalgie diagnose gekregen. Ik denk dat dit long covid is. Het wordt door de reumatoloog fybromyalgie genoemd. Maar sinds die besmetting ben ik gevoelig voor echt alles. Voedsel, slaapgebrek, pijn, brain fog. Fybromyalgie kom ik niet v af volgens reumatoloog. Ik hoop v longcovid wel. Ben er an overtuigd dat fybromyalgie dan weg is.


Zit nu met 'n nieuwe covid besmetting. Kijken hoe ik eruit kom. Fijn dat dit forum er is. Was 1 vd eerste bij c support 2.5 jaar terug. Heeft me zeker geholpen. 

blondmaarnietdom 1 jaar geleden

Jeetje Nooz! Wat vervelend voor je! Ik slaap ook slecht sinds mn jeugd. Ik weet dat het bij mij komt omdat mijn hersenen onderbewust nog aan het malen zijn. Ik denk zelf ook dat ik de rust zelve ben maar mijn hersenen ondertussen :-) haha. Ik had niet zo een fijne jeugd. Mijn moeder kon wel eens een borreltje teveel drinken en zei dan vervelende dingen.

Ik vind het wel heel naar dat de reumatoloog heeft gezegd dat je niet meer van Fybromyalgie afkomt. Het voelt ook als een tikkeltje oneerlijk van de reumatoloog...Het feit dat zij het niet kan oplossen betekent niet dat het ongeneeslijk is namelijk.

Een goede vriendin van mij had ook fybromyalgie en ik kan me herrineren dat ze heel erg last had en dat ze vaak afspraakjes met onze gezamenlijke vriendinnengroep cancelde. Ze maakte ook gebruik van infrarood sauna's dat hielp wel een beetje.

Ze is er nu helemaal vanaf :-) Ze heeft een lotgeval gesproken die ook genezen was van fybromyalgie en die raadde haar wat filmpjes aan. Als je wilt kan ik die filmpjes van mensen die van fybromyalgie afkwamen wel naar je sturen.

Ik wens je heel veel sterkte en een spoedig herstel!

Groetjes Femke

Carolien85 1 jaar geleden

Misschien dat de epiphora methode jou wat kan helpen met je klachten. Google maar eens. 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid