Laatste update:
Aangemaakt op: 6 augustus 2022 Laatste bericht: 1 maand geleden
Lieke C

Hoi Lotgenoten,

Mijn naam is Lieke en ik ben 15 jaar oud. Ik moet helaas net zo als jullie dealen met Long COVID. Voordat ik corona kreeg had ik een hele goede conditie. Ik fietste (op een "gewone" fiets) altijd bijna dertig km per dag naar en van school, ik volleybalde twee en een half uur per week exclusief wedstrijden, en daarnaast had ik ook nog anderhalf uur per week schoolgym.

Ik kreeg 15 - 2 - 2022 corona. Toen ik corona had was ik meteen al oververmoeid. Verder had ik klachten zoals; keelpijn, hele zere benen, snel duizelig en mijn smaak was erg verminderd. Ook sliep ik heel slecht. (Duizeligheid uit zich bij mij in trillingen naar rechts, alles gaat over dag voor mij iets naar rechts. Hoe meer actieve dingen ik doe hoe erger het wordt).

Twee weken nadat ik corona heb gehad begon de oververmoeidheid en de keelpijn weg te gaan. Mijn smaak was en is nu nog steeds verminderd en anders, zo lust ik dingen die ik voor corona wel lustte niet meer. Verder bleven de klachten zoals; duizeligheid, hele zere benen en slecht slapen aanhouden. Ik begon weer meer dingen te ondernemen, maar merkte al gauw dat dit erg lastig was. Ik werd heel snel overprikkeld, waardoor ik alles niet meer kon overzien. Dit uitte zich in alles harder horen en in duizeligheid.

Ook mijn evenwicht was erg verslechterd. Bijvoorbeeld bij het aandoen van een broek til je je benen één voor één op om in de broekspijpen te doen en bewaar je je evenwicht om te blijven staan, maar in plaats van dat ik bleef staan viel ik om.

Doordat ik niet meer oververmoeid ben probeer ik sinds begin april mijn conditie en kracht weer op te bouwen door actieve dingen te doen bij een kinderfysio. Ook helpt de kinderfysio mij met mijn evenwicht, door evenwichtsoefeningen met mij te doen. Door zulke oefeningen (sportactiviteiten en/of evenwichtsoefeningen) te doen word ik duizelig en begin ik dingen anders en dubbel te zien. Dat komt dus door die verstoorde prikkelverwerking en evenwichtsstoornis. Zo stonden er nadat ik nog niet eens tien minuten op de crosstrainer had gesport ineens vier loopbanden in de oefenzaal in plaats van twee. Verder zie ik als ik zulke oefeningen heb gedaan vaak alles dichterbij, vaak is dit ongeveer een halve meter. Doordat ik alles wat dichterbij zie, lijkt het net alsof ik soms door dingen heen ga. Bijvoorbeeld als ik mijn hand op een muur wil leggen zie ik dat mijn hand op de muur ligt alleen voel ik de muur niet, doordat ik mijn hand op de "nep muur" leg. Als ik dan door de "nep muur" heen ga zie ik mijn hand niet meer maar voel ik de "echte muur" wel. Dat is zo raar en eng tegelijk, want je ogen bedriegen je. Dat maakt het enorm lastig om toch zulke oefeningen te doen, omdat ik weet dat ik er erg raar van word. Maar gelukkig zakt het wel redelijke af als ik even op de grond ga liggen om te "aarden", dus goed de aarde te voelen.

Nu ik al een lange tijd sportactiviteiten en evenwichtsoefeningen doe merk ik dat ik fysiek wel redelijk op mijn oude niveau ben. Door het trainen van mijn benen heeft de pijn in mijn benen zich omgezet in gewone spierpijn. Alleen mijn evenwicht blijft achter. Gelukkig merk ik wel dat er "beweging" in zit, maar gaat dit helaas niet snel.

Wat betreft school zat ik in de derde klas van de middelbare school waar ik de mavo volg. In het begin toen ik Long COVID had vond ik het heel lastig om er een draai in te vinden alles wat betreft school. Omdat ik in het voorexamenjaar zat telde alles qua proefwerken en praktische opdrachten al mee voor mijn eindexamencijfer. School heeft mij heel goed geholpen ondanks dat het moeilijk te begrijpen is wat ik precies heb. Zo hebben ze er voor gezorgd dat ik alles goed online kon volgen. Tijdens de tentamenweken (een week waar we alleen maar proefwerken krijgen) maakten we samen een planning wanneer ik wat ging maken, en mocht ik alle tentamens buiten het klaslokaal maken. Daardoor heb ik het schooljaar goed kunnen afsluiten en ben ik over naar vier mavo.

Op dit moment is mijn situatie als volgt; Fysiek ben ik weer redelijk de oude, maar doordat de problemen met mijn evenwicht nog steeds niet zijn opgelost, ben ik nog behoorlijk beperkt. Ik ben heel erg snel overprikkeld, waardoor ik duizelig word. Hierdoor kan ik nog steeds niet normaal functioneren, dus ook niet naar een verjaardag gaan, afspreken met meerdere vriendinnen en in de klas zitten. Oftewel in drukke omgevingen mij bevinden. En doordat mijn evenwicht nog steeds niet goed werkt kan ik moeilijk fietsen, omdat ik mijn evenwicht moeilijk kan bewaren tijdens het fietsen en ik hier dan duizelig van wordt. Ook het zitten in de auto kost mij nog steeds veel moeite, omdat ik bewegend beeld heb en hierdoor word ik weer duizelig. Sinds ik corona heb gehad heb ik nog geen enkele nacht doorgeslapen. Wel slaap ik sinds kort weer wat dieper. Het herstel gaat langzaam en ik ben er eigenlijk wel klaar mee.

Daarom post ik dit bericht met de hoop dat er mensen zijn met dezelfde klachten en misschien tips hebben om tot een beter en sneller herstel te komen. Ook hoop ik mensen met mijn verhaal een hart onder de riem te steken.

Verder wens ik alle mensen met Long COVID veel kracht en positiviteit toe. Ik ben er van overtuigd, dat dit zorgt voor een sneller herstel.

Groeten,

Lieke

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid