Beste professional,

Als vervolg op een eerdere post over neurologie, heb ik nog een vraag. Er lijkt een groot verschil in de kennis/observaties van huisartsen over Covid19, en doorsturen naar specialisten gebeurt weinig, of pas in een erg laat stadium. Ik zit nu bv in week 12, en áls ik al word doorverwezen gaan er zo weer een paar weken overheen. 

De kip-ei kwestie is: hoe stuurt een huisarts me überhaupt door en naar welke specialist als de huisarts de klachten nog niet begrijpt, en de specialisten de klachten nog niet genoeg gerelateerd kunnen hebben aan hun vakgebied? En hoe kunnen specialisten klachten goed in kaart brengen als ze geen patiënten doorgestuurd krijgen?

Ik heb altijd al ontstekingsachtige klachten gehad en een niet optimaal immuunsysteem (astma, allergieën, eczeem, huidontstekingen, CBD, endometriose, chronische bijholteontsteking). Het zou me niet verbazen als ik daar in mijn lijf waar dit virus huishoudt een mate van cytokinestorm heb (gehad?), en daarmee ontstekingsreacties. Het zou me ook niet verbazen als dit bij meer langdurige Covid19 patiënten het geval is, ook zonder medische voorgeschiedenis. 

Nu ben ik ziek door Covid19 en heb luchtweg-, buik- en neurologische klachten. Covid19 wordt nog gezien als longziekte, maar ik vraag me af bij welk specialisme ik moet zijn: longarts, neuroloog, immunoloog, internist, anders. Dat ik geen persoonlijk advies kan krijgen begrijp ik, maar de vraag is meer wat de beste route zou zijn voor een integrale Covid19 aanpak. 

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

mlcvdv 3 jaar geleden

Beste MT,

zo herkenbaar. Bij mij is het inmiddels ruim 2 maanden geleden dat ik ziek was. De restklachten nemen niet af, maar er komt juist meer bij. Een afspraak bij de huisarts was al lastig, zit je uiteindelijk in een aparT kamertje want iedereen schuwt ook ex-coronapatienten. Er is bloed geprikt, maar als daar niets uitkomt dan stopt het. Onbevredigd ga je dan naar huis, nog steeds niet opgelost... Op dit moment heb ik het meeste last van kronkelende benen, kramp, oorsuizen en -kloppen. Pijnlijke spieren en stijfheid en verkrampt gevoel in kaken. Hoesten heb ik weinig gedaan. Het begon bij mij vooral met pijn rond de ogen en heftige duizeligheid - erg lage bloeddruk werd geconstateerd maar de arts had ook geen idee waar dat vandaan kwam... Dan lees is over lekkende aders door het virus. Nu ik jullie verhalen lees, ga ik mijn ha toch vragen om een doorverwijzing. Naar de neuroloog dan? 
Sterkte allen in deze vervelende strijd

MT 3 jaar geleden

Hoi mlc,
Inmiddels heb ik de huisarts gebeld en overlegd welke route te nemen. Gezien de variatie aan klachten dacht hij ook aan longarts, neuroloog of internist. We hebben de longarts gekozen omdat ik daar het het meest continu klachten van heb. Ik wil ook graag weten of ik geen longschade heb omdat ik na 2,5 maanden nog nauwelijks iets kan. Dan kan daarna eventueel een andere specialist ingeschakeld. Mijn bloeddruk is ook vaak erg laag. Lijkt mij door het verwijden van bloedvaten bij de ontstekingsreactie, door het virus of losgeslagenen cytokinen (lekentaal he). Je  klachten klinken behoorlijk neurologisch idd. Die pijn rond de ogen, is dat een stekend gevoel? Bij mij namelijk wel en maar aan één oog. 
Sterkte en in overleg met de huisarts kom je er wel uit.

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
3 jaar geleden

Antwoord van de longarts

Beste MT, In de leidraad nazorg COVID 19 wordt gepleit voor het feit dat er interdisciplinair wordt gekeken naar uw klachten, welk specialisme ook als eerste wordt gekozen.  We noemen dat verschillende domeinen van het functioneren. Mogelijk is voor u de internist een goede eerste keus, gezien de gemeenschappelijke noemer van uw klachten waarbij het immuunsysteem een rol lijkt te spelen.

nijn84 3 jaar geleden

Ik had ook last van krampen in m’n benen en hierdoor moeite met slapen. Nu eet ik sinds een paar weken bijna geen suiker en koolhydraten meer en heb we nu geen last meer van de krampen en bewegende benen. Misschien dat het u ook kan helpen. Sterkte. 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid