Hoi, 

Ik ben begin 30 en heb een milde Covid-infectie gehad in begin 2021, twee maanden daarna ben ik gestopt met werken omdat ik last had van enorme vermoeidheid, met name in mijn hoofd. 

Nu, anderhalf jaar later, ben ik beter gemeld op mijn werk, maar nog steeds niet het gevoel de oude te zijn, ik kan nog snel overprikkeld raken en de privé-werk balans is niet hoe ik het zou willen. Helaas ben ik twee weken geleden opnieuw besmet geraakt, en ik merk dat ik nu het beurse gevoel in mijn hoofd, wat me precies doet denken aan een eerdere hersenschudding, doorlopend heb, ondanks dat ik rust neem.

Ik las op de website van Stichting Hersenletsel dat er meer mensen zijn die de klachten van post-covid precies hetzelfde ervaren als hersenletsel. Ik zou graag in contact komen met mensen die dit ook zo ervaren en tips uitwisselen. Ik vind het ingewikkeld om te bepalen wat het beste is om te doen. Ik heb op dit moment geen nulpunt waar het gevoel er niet is, ondanks dat ik 2,5 week rust heb nu. Ik vind het spannend om weer op te gaan bouwen met werk (er wordt eigenlijk verwacht dat ik gewoon weer 100% begin) en ik wil mijn herstel niet tegenwerken. Daarnaast zijn er ook momenten dat ik me afvraag of het wel over gaat, het was voor de besmetting minder, maar niet weg. 


Hartelijke groet


Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

P.van Ellende 8 maanden geleden

Hallo Myrke, klote voor je, weet niet hoe een hersenschudding voelt? Maar heb wel redelijk kort na vaccinatie, hoofdpijn gehad en uiteindelijk ook vreemd gevoel in mijn hoofd gehad, iets van wat leek zenuwen? Bij mij soort van overspannen gevoel in hoofd deed mij wat denken van nekklachten die ik heb gehad was ook soort van dronken en overspannen gevoel door spierspanningen en zenuwen. maar dit keer was het korte hoofdpijntjes en aantal lange grote hoofdpijnen wat later na vaccinatie  en uiteindelijk overspannen gevoel in hoofd. Ik heb wel gehad van moet ik een hersenscan doen omdat ook bij mijn slaap niet goed voelt en klachten heb en te denken van is het trombose, middenoor ontsteking zat aan van alles te denken wat is, mijn oor suist nog steeds veel en dat soort klachten, maar zat ook van gaan ze wel wat vinden en ja heb overal wel klachten en kan naar zoveel specialisten toe met die neurologische klachten en bloedsomloop kan ook rol bij spelen.

Ik voel mij ook totaal niet de oude, als jij je ook zo voelt, met je werk lijkt mij knap lastig. Hopelijk overbelast je niks. Ik heb zelf gewoon veel op de bank gezeten en denk dat rust beste helpt uiteindelijk en niet teveel spanning. Spanning werkt mij heel erg tegen, dus die spanning moet wel wat vermeden worden lijkt mij. Ik loop nog steeds met klachten al kan ik niet lang lopen en dat na 2 jaar en een maand, gaat soms wat beter, maar het gaat langzaam en is al paar keer ook weer achteruit gegaan en terug gevallen. Het is gewoon balen. Ik ben bang dat ik zelf niet super veel kan doen, behave blijven hopen. Maar ja ik zat eerst van misschien kan ik wat meer na jaar of 1,5 jaar en nu is het al 2 jaar, er lijkt bij mij steeds een half jaar of jaar bij te komen met herstel wat ik dan probeer in te schatten. Nu kan ik ook niet direct meer veel schattingen maken en gewoon maar hopen. Ik zit zelf aan anti-antidepressiva en dat heeft effect op hoofd en word wat duf, alleen voel minder, kan het niet direct aan raden, maar heeft mij wel door erge en heftige momenten heen geholpen en de scherpe randjes er wat afgehaald. Wil liefste met medicijnen stoppen maar denk dat nog even mee door moet? Zonder ga ik denk ik toch weer meer voelen.

Hier heb je contact maar zie dat wel weer uitnodiging nodig is, dus werkt niet helemaal, misschien een bericht neer zetten en erom vragen?

https://www.postcovidnl.nl/gesprek/lotgenoten-contact-makkelijk-gemaakt.MirjamE 8 maanden geleden

Wat balen dat je opnieuw besmet bent en nog meer klachten ervaart! Ik heb in 2018 ook een hersenschudding gehad (6 mnd mee onderweg geweest) en ik vind ook dat er een overlap in klachten is. Met name te merken in de zgn brainfog en ontregeld zenuwstelsel. Ik ben nu bij een osteopaat die mijn zenuwstelsel tot rust probeert te brengen en ook handelingen verricht tbv het ontspannen van het hersenvlies (als ik het goed zeg..) De dagen erna zijn hel (compleet uitgeschakeld door nog meer vermoeidheid. Maar daarna neemt dat af en ben ik veel helderder. Ik ben pas 2x geweest en hij gaf aan dat er ‘nog behoorlijk werk aan de winkel is’ maar wie weet is dit alvast een tip voor je. 
veel beterschap gewenst! 

europesecentralebank 8 maanden geleden

Hoi Myrke,

Treffend— ik heb zelf ook vanaf het begin (mrt2022) gezegd dat het leek op een hersenschudding (zoals ik lang geleden had). Pijn bij geluid, misselijk, duizelig, moe, geen bewegend beeld verdragen, alle prikkels snel teveel. Wat ik niet had bij de hersenschudding en nu wel, dat zijn pijnen in benen, armen en rug en moeheid die pas dagen later op komt zetten en niet weggaat met nachtrust.

Net als met een hersenschudding was in het begin in het donker en zonder geluid (oogmasker/oordoppen) stilliggen voor mij geweldig— eindelijk symptomen die wegtrokken! Gewoon liggen of rustigaan doen heeft niet hetzelfde effect— telefoon , tv of muziek zijn helaas heel belastend, net als gezelschap of sport… Uitkomst voor mij is pacing geweest (dat is: op schema rusten, er zijn veel protocollen om het te leren en hoe je uitvindt hoe lang/ vaak je moet rusten. In NL meestal begeleid via ergotherapeut, maar je kunt al veel zelf leren via sites daarover). Pacing is volstrekt persoonlijk: geloof niemand die aan iedereen hetzelfde schema opgeeft!

Met pacing kan ik vrijwel alles weer, zolang het me lukt mijn grenzen te bewaken — en zo niet dan kan ik iedere keer door wat strenger te zijn van symptomen af te komen (want ze komen ook nu nog wel terug; als ik teveel werk, mensen spreek, langer dan een half uurtje loop).

Er zijn bij post-covid patiënten meerdere fysieke problemen aangetoond: onder meer bloedklontering, op momenten extreem verhoogde hartslag,  immuunproblemen, hersenontsteking, verstoorde energiehuishouding op celniveau bijvoorbeeld. Ik ben gaan zoeken naar medicatie dan wel supplementen voor de aangetoonde aandoeningen die ik tegenkwam in wetenschappelijk onderzoek, voorzover ik ze met mijn klachten in verband kon brengen. Je kunt op dit forum heel veel vinden wat mensen hebben geprobeerd, ik heb ook best wat gepost. Het is meestal maar symptoombestrijding— maar dat betekent wel dat het leven soms makkelijker wordt! Bij mij doen/deden antioxidanten, vit B3 en D3, quercitine als ‘natuurlijke antihistamine’, L-arginine tegen de hoge hartslag, dagelijkse lage dosis aspirine, PEA en escitalopram veel goed. Ik werk 100% maar wel vanuit huis, kan tegenwoordig ongeveer om de dag een paar uur afspraken buiten de deur met meer mensen aan.

De cognitieve symptomen zoals bij de hersenschudding trokken grotendeels weg met quercitine en daarna escitalopram; die laatste was moeizaam instellen met veel bijwerkingen, maar had na een week of vier spectaculair veel effect. Ik ben er wel weer afgegaan vanwege andere bijwerkingen, gunstige effect is grotendeels gebleven.

De pijnen zijn veel minder met de dagelijkse aspirine (als bloedverdunner aangeraden gekregen) en met PEA.

let wel — ik heb alles wat ik ooit heb geslikt eerst gecheckt met huisarts, apotheek en op meerdere sites zoals drugs.com (soms is het riskant om supplementen te combineren, of je kunt er teveel van nemen). Er zijn ook artsen die weigeren escitalopram of een andere ssri voor te schrijven. Je kunt op het forum al die namen als zoekterm invullen om meer (heel veel meer!) info te vinden.

Hoe dan ook:  2,5 weken is nog maar kort. Hopelijk hoor je bij de gelukkigen bij wie het vanzelf wegtrekt binnen een paar maanden. Goed rusten, proberen heel lang te slapen, stress vermijden en heel gezond eten! En als je kunt: vooral niet te snel terug aan het werk, door overbelasting kunnen de symptomen ook erger worden.

Heel veel sterkte! motorschip 7 maanden geleden

Beste Myrke,

Heel herkenbaar, jouw klachten. Aan een val in de trein drie jaar geleden hield ik een hersenschudding over en de klachten die ik daarbij heb ervaren zijn vrijwel gelijk aan de klachten die ik nu heb door long-covid: hoofdpijn en flauwte bij overprikkeling, misselijkheid, geheugenproblemen, slaapproblemen. Long-covid heeft mij extra klachten gegeven, namelijk woordvindingsproblemen en brainfog. 

Ik begin even met een dringend advies: zorg ervoor dat jouw 100%-betermelding wordt omgezet in een deelpercentage 'beter' en een deelpercentage 'ziek'. Je bent duidelijk NIET hersteld (ondanks dat je misschien het volledige aantal uren werkt dat in je contract staat) en je privéleven lijdt eronder. Een gedeeltelijke ziekmelding beschermt je bovendien tegen ontslag. Ik zeg dit omdat ik zelf in jouw situatie zat en omdat ik bovenop de long-covid een burnout heb ontwikkeld. Het niet volledig hersteld zijn kan voor extra klachten (bijv. vermoeidheid en overprikkeling) zorgen op de lange termijn.

Ik heb contact met een ergotherapeut, met wie ik mijn belastbaarheid onder de loep neem middels een zogenaamde 'activiteitenweger'. Zij adviseert mij twee keer per dag liggend te rusten (ogen open of dicht maakt niet uit). Op aangeven van de GGD-arts (net na corona-besmetting in maart 2022) wandel ik twee keer per dag een rondje van 15 minuten. Huisarts en ergotherapeut adviseren mij om activiteiten te kiezen zonder beeldscherm, bijvoorbeeld iets creatiefs. Ergotherapeut heeft mij daarnaast gevraagd te 'timen' hoe lang ik een activiteit volhoud (bijv. lezen). Om beter te slapen gebruik ik soms CBD-tabletten (= de niet verslavende maar kalmerende stof in een hennepvezel). Overleg inderdaad wel even met je huisarts voor je met medicamenten aan de slag gaat: zelfs onschuldig lijkende vitaminen en mineralen kunnen interacties hebben met (dagelijkse) medicatie.

Wat rot dat je twijfelt of het goedkomt uiteindelijk, al is dat niet geheel onbegrijpelijk als je steeds terugvalt of opnieuw besmet raakt. Je bent daarin trouwens ook niet alleen: de beperkingen en terugvallen zorgen bij veel mensen voor twijfel en somberheid (ook bij mij). Praat je daarover met mensen buiten dit forum, heb je hulp? 

Monalisa 7 maanden geleden

Hoi Myrke,

Ik heb het ook vanaf het begin vergeleken met een zware hersenschudding. En nu, een jaar later, komt dat gevoel bij iedere keer dat ik over mn grens ga weer terug. Na een veel te lang gesprek laatst met uwv, normaal kan ik maar 10 minuten ongestraft aan, heb ik 6 weken nodig gehad om weer enigszins te herstellen hiervan. En vorige week ben ik naar een fysieke ontmoeting van lotgenoten geweest, omdat ik me daar maanden geleden voor opgegeven had, in de hoop dat ik het tegen die tijd aan zou kunnen. Nou, halverwege het voorstelrondje werd het al teveel, maar toch dat rondje uitgezeten. Daarna naar huis gegaan, en ik loop nu nog met 'een hersenschudding' rond. Mijn hersenen kunnen echt niet meer aan dan 10 minuten telefoon of 15 minuten fysiek gesprek met 1 persoon. En alles alleen in prikkelvrije omgeving. Geluid heeft hetzelfde effect en bewegend beeld ook. Het is om hopeloos van te worden, want je wilt zo graag, maar iedere poging leidt weer tot terugval.

Ik hoop dat je de juiste weg hierin vind voor jezelf en houd de moed erin.

P.van Ellende 7 maanden geleden

Hallo Myrke, gelukkig geen ervaring met hersenschudding zover ik weet en ook geen tips, wel erg interessant. Nu ik het zo wat lees lijken veel veel symptomen heel erg overeen te komen met een hersenschudding, maar goed ik weet het verder ook allemaal niet exact, ik krijg gewoon te weinig snel getest. Ik heb wel heel veel druk ervaren in mijn hoofd het voelt raar en in het hoofd gebied heb ik onder andere ook verschillende klachten, alleen bij mij is veel ontstaan na reacties op de vaccinatie. In principe kan er van alles door de bloedbaan verspreiden en helaas ook reacties opwekken, ik kan er denk ik gewoon niet tegen. Ik heb wel verder dat ik mij niet helemaal mijzelf voel sinds de klachten.

Zomby 6 maanden geleden

Hoi Myrke,

Jij omschrijft exact wat ik voel: een beurs gevoel in mijn brein. Iedere stap die ik zet, doe ik heel voorzichtig op mijn tenen. Héél voorzichtig. Anders doet het pijn. Ik "zweef" door mijn woning op m'n tenen, anders begint mijn brein te protesteren. 

Ik heb niet echt hoofdpijn, eerder een constante druk op m'n hoofd. Alsof er een ventieltje opengezet moet worden om de druk eraf te halen. Mijn ogen branden, ik kan 0,0 prikkels hebben en ik lig de weken, dagen, uren uit te zitten met schuimrubberen oordoppen in. Mijn moeder doet boodschappen voor me, want ook de supermarkt voelt momenteel verder weg dan ooit.

Ik was 3 jaar geleden een sportieve, ondernemende, drukbezette man. Ik verlies steeds meer de hoop dat ik ook nog maar 50% daarvan terug ga vinden...

Hoe gaat het met jou nu, Myrke?

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid