Hallo,

Over een paar maanden ga ik starten in een revalidatiecentrum, 12 weken lang 3x per week. Ik kan niet met de fiets, ov of zelf auto rijden en heb geen mensen die mij wekelijks kunnen rijden. Nou vergoed mijn zorgverzekering de taxi niet omdat long covid buiten de hardheidsclausule valt en 3 maanden te kort is. Ik ben echter niet in staan om 12x€360 te betalen en bang dat ik nu de behandeling niet kan doen. Hebben jullie een idee hoe ik dit vergoed kan krijgen? Uwv betaald alleen taxi voor werk en particulier alleen voor niet medische ritjes.


Groetjes Patty 

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Anoniem (niet gecontroleerd) 4 maanden geleden

Op basis van de hardheidsclausule mag een zorgverzekeraar eventueel juist een uitzondering maken. Wel cru dat ze op basis van LC uitsluiten overigens o.b.v dezelfde clausule die juist kan zorgen voor mogen afwijken van...

https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/hardheidsclausule-bij-vervoer-zvw 

Ik zou er een goed gemotiveerde klacht aka coulanceverzoek van maken en kijken of je daarmee verder komt. (Als je dat niet al gedaan hebt uiteraard). Hou er wel rekening mee dat taxi-vervoer een eigen bijdrage heeft en je ook dit eerst voor zult moeten schieten en pas achteraf kunt declareren, mocht je verzekeraar overstag gaan.

Als je verzekeraar vasthoudt aan de afwijzing dan heb je geen andere opties voor vergoeding. Misschien heeft je gemeente opties/mogelijkheden, of speciale potjes. Ik zou in ieder geval informeren.

De zogenaamde 'gespecialiseerde' zorg rondom covid klinkt leuk, maar feit is dat er ontzettend veel buiten de vergoedingen valt en we met zijn allen heel veel zelf moeten betalen.

Laatste optie is je kosten opvoeren bij je belastingaangifte, maar dat is achteraf en ook niet volledig terug wat je wel hebt moeten betalen, afhankelijk van de zorgdrempel obv je inkomen, etc.

Els 4 maanden geleden

Heeft je man overlegd op het werk wat de eventuele mogelijkheden zijn om je te brengen en te halen (bv "inhaaluren" of kort verlof)? Is er geen familie en/of vrienden die gezamenlijk (een deel van) de ritten voor hun rekening kan nemen?

Ook nog een mogelijkheid is een crowdfunding te starten.

Is, naast de zorgverzekeraar, gemeente of teruggave via de belastingdienst, bij UWV nog een mogelijkheid? 

Kan de behandelaar van het revalidatiecentrum naar jou toe komen?

Kun je bij het revalidatiecentrum vragen of je met iemand meekunt rijden of de taxi of ander vervoer zou kunnen delen of dat zij een oplossing weten?

Is ANWB AutoMaatje een mogelijkheid? Of de zorgtaxi? Of Vrijwilligersvervoer? Of oproep in de buurt app?

Pattywa 4 maanden geleden

Uwv doet het niet voor behandeling, alleen voor werk en sociale activiteiten. Gemeente heb ik vanmiddag gemaild.

Behandelaar kan niet naar mij, het is een groepstherapie 

Pattywa 4 maanden geleden

Automaatje is idd ook een goede.

Familie/vrienden helaas niet. Mijn kan werkt en niet in de buurt van het revalidatiecentrum. Mijn moeder is paar jaar geleden overleden en mn vader is dement. Vrienden werken ook of zitten met een baby thuis. Tantes enzo passen of zelf op op hun kleinkinderen of wonen ver weg. 

Monalisa 4 maanden geleden

Ik dacht ook meteen aan de belastingdienst.

Anoniem (niet gecontroleerd) 4 maanden geleden

Belastingdienst is wel achteraf en je hebt te maken met een zorgdrempel. Pas boven de drempel worden de meerkosten van je belastbare inkomen afgetrokken.

Aftrek zorgkosten kan en mag, maar je krijgt op die wijze misschien maar een derde terug via de aftrek, niet alles wat je betaalt hebt dus. 

Er blijft nog een behoorlijke hap over waar je dan niets voor krijgt, daar moet je wel rekening mee houden

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart