Hoi,

Mijn verhaal komt overeen met veel van wat ik hier lees; ben eind maart ziek geworden, drie weken flink ziek geweest met koorts en daarna knap ik maar niet op. Ik blijf klachten houden van pijn op de borst, vermoeidheid, benauwdheid en een droge hoest. Kan maar 10-20% van mijn normale bezigheden uitvoeren. Ben inmiddels bij een longarts geweest en er zijn wat onderzoeken ingezet. Eerste resultaten zijn goed; longfoto, ECG en longfunctie normaal. Ik krijg nog een fietstest om te zien wat er gebeurt bij inspanning, dit duurt alleen nog even omdat het erg druk is bij de longpoli door COVID. 
In de literatuur zijn er nu steeds meer berichten over hartschade na COVID, en die symptomen komen grotendeels overeen met mijn klachten. Ik maak me daarom zorgen of ik dit kan hebben; wat is de kans op hartschade (bijv cardiomyopathy) bij een normale ECG?

Heeft het zin te vragen om een MRI van het hart of iets dergelijks? Ik wil het zorgstelsel niet onnodig belasten maar ik wil natuurlijk wel graag weten waarom ik zo slecht herstel.


alvast bedankt voor uw reactie.

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
3 jaar geleden

Reactie van de longarts:

Beste Wendy,

Het is zeer begrijpelijk dat u zich zorgen maakt, maar de longarts doet juist een ergometrie (fietstest) om te beoordelen of er aanwijzingen zijn voor cardiale, long of spierschade. Deze test kijkt dus ook naar hartproblemen. Ik zou eerst die test afwachten.

wendy 3 jaar geleden

Bedankt voor uw reactie! Ik begrijp uiteraard dat de fietstest bedoeld is om deze zaken te onderzoeken. Maar aangezien ik twee maanden moet wachten op de fietstest hoopte ik hier alvast een inschatting te krijgen van de kansen, om zo hopelijk mijn zorgen weg te nemen. Ik vind het lastig maar ook begrijpelijk dat het allemaal zo lang duurt. Ik oefen in geduldig zijn :-)

nijn84 3 jaar geleden

Beste Wendy, 

Weet je ondertussen al meer? Hopelijk ging de fietstest goed en heb je verder geen restschade. 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid