Beste allen,

Misschien is dit iets voor een ander forum (al weet ik dan niet welke), maar zijn er meer mensen die (door postcovid) in de WIA terecht zijn gekomen en nu geweigerd worden bij hypotheek-aanvragen en  verhuurders?

Zelf heb ik dat nu al meermaals meegemaakt, waardoor ik in feite niet kan verhuizen. Aangezien dit voor mij grote gevolgen heeft ben ik een procedure begonnen bij het College voor de Rechten van de Mens.

Mocht iemand anders in hetzelfde (nogal specifieke) schuitje zitten, laat het weten. Misschien kunnen we samen optrekken. 





Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

mike. 4 maanden geleden

Beste,

Hierbij hangt het af van welke soort WIA uitkering je krijgt... een WGA of een IVA. Een WGA wordt in principe gezien als een tijdelijke uitkering (omdat het UWV gedeeltelijk of volledig herstel waarschijnlijk acht) en wordt daarom niet gezien als een vast inkomen... en wordt dus niet meegerekend voor een hypotheek. Een IVA is wel een vast inkomen waarmee je naar een hypotheekverstrekker kan.
Een particuliere verhuurder is volgens mij op geen enkele manier te dwingen zaken met jou te doen.

Zit zelf ook sinds dit jaar in de WIA door postcovid. Het is enorm beperkend op het vlak van wonen. Je gaat er financieel behoorlijk op achteruit en mag van geluk spreken als je niet hoeft te verhuizen omdat je het niet meer kan betalen; en als je dan moet verhuizen kan je geen nieuwe plek vinden om de redenen die jij aanhaalt. Zelf zit ik gelukkig in de situatie dat ik niet hoef te verhuizen maar het had anders kunnen zijn.

Ik zou in jouw situatie proberen een sociale huurwoning te regelen en een urgentieverklaring bij de gemeente te halen; dit is mogelijk als je moet verhuizen vanwege medische redenen. Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning-zoeken/vraag-en-ant…

Els 4 maanden geleden

Goed dat je een procedure bent begonnen bij het College voor de Rechten van de Mens. Mogelijk kun je optrekken met de organisatie Ieder(in).
https://iederin.nl/


Of je een hypotheek kunt krijgen hangt mede ook af van het inkomen van je partner.



Vaak kun je op de site van je gemeente meer vinden over urgentie en woning.

De huisvestigingsverordering van je gemeente voor huren van een sociale huurwoning kun je opzoeken via.

https://lokaleregelgeving.overheid.nl/ZoekUitgebreid

Tip: 

Vul in bij "Woord in tekst" Huisvestingsverordening en de naam van je gemeente.

Klik bij "Regelingen volgens indeling" op Verordeningen en overig

In sommige gemeente moet je betalen voor een Verzoek om indeling in een urgentiecategorie. In sommige gemeenten krijg je dit geld terug als je verzoek leidt tot het verkrijgen van een urgentiebeschikking. Stuur bij de aanvraag zoveel mogelijk kopieën van documenten mee, bv van artsen, paramedici, maatschappelijk werkster, UWV, etc.

En maak alvast een account aan bij woningcorporaties.

Je hebt 3 maanden de tijd om op woningen te reageren na het krijgen van de urgentiebeschikking. Eventueel kun je verlenging aanvragen.

JdeJong 4 maanden geleden

Beste Mike en Els,

Dank voor jullie reacties! 

Wat betreft de sociale huur: bij het beoordelen of ik daarvoor in aanmerking kom wordt de WIA-uitkering wel meegenomen bij het inkomen. Ik zit alleen in de ‘luxe’ positie dat ik dan juist net teveel verdien om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Een relatief hoge WIA is financieel natuurlijk wel fijn, dan komt die stress er iig niet nog eens bovenop. Maar qua woning val ik nu helaas precies tussen wal en schip. 

Overigens wel goed dat jullie dit beide genoemd hebben, wie weet hebben andere lotgenoten er nog wat aan.

@Mike: balen dat jij ook al zo lang ziek bent! 

En klopt wat je zegt over wga en iva. De wga die ik heb (loonaanvullingsuitkering/lau) is, zoals jij ook aangeeft, niet een gegarandeerde uitkering voor de rest van mijn leven. Aan de andere kant, als ik niet beter wordt loopt ie wel tot mijn pensioen (of tot ik de loterij win of zo ;)). Ik vind dat dat voldoende zekerheid biedt aan hypotheekverstrekkers, aangezien ik meer kan werken en dus juist meer inkomen kan krijgen als ik beter wordt. 

Hopelijk is het college vd rechten vd mens het daarmee eens.

@Els: goede tip van Iederin. Ik zal eens contact met ze opnemen.

Hoe dan ook: beide veel sterkte met de post covid! 

Els 4 maanden geleden

Bij een aangepaste woning door een handicap kan de grens hoger liggen. Je hebt dan een indicatiebesluit van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig en een subsidiebeschikking. Een subsidiebeschikking is het bewijs dat het huis voor een gehandicapte is gebouwd of dat het is verbouwd met subsidie van de Wvg/Wmo of een vergelijkbare regeling. Voordat je na de WMO gaat moet je een ergotherapeut vragen en op papier laten zetten wat aangepast moet worden of hoe de woning is aangepast.

JdeJong 1 maand geleden

Hi Els,

Late reactie, maar nog dank! Als het met de hypotheek niet lukt, zal ik me in deze optie verdiepen.

Groet

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid