Als je Long Covid hebt dan betekent dat vaak dat je leven ingrijpend is veranderd.  Daarnaast weet je niet wat de toekomst zal brengen. Knap je verder op? Blijft het zo? Het geeft veel vragen, onzekerheid en praktische problemen. En dat komt bovenop alle klachten die je kunt ervaren.  

Long Covid is een relatief nieuwe ziekte. Er is op dit moment enige revalidatie mogelijk, maar er is geen behandeling voor Long Covid. En hoelang de klachten duren wisselt sterk; sommige mensen knappen op binnen enkele maanden, maar bij andere mensen blijven de klachten voor lange tijd bestaan. En dat heeft een enorme impact op het dagelijks bestaan. 

Hoe ga je om met jouw klachten en je leven dat zo veranderd is? 

Herstellen van Long Covid  

Welke therapieën kun je volgen om te herstellen? Op de pagina 'Wat kan je doen aan herstel van Long Covid?' kun je informatie vinden wie jou bij jouw herstel kan helpen. 

Wat als het langer duurt? 

Heb je het gevoel dat je niet goed herstelt? Dat het langer gaat duren? Dat alles gedaan is om te herstellen maar de impact van Long Covid op het dagelijks leven nog steeds groot is. Je rol als vader/moeder, partner, vriend of collega is drastisch veranderd. Je kunt een gevoel van ‘er niet meer bij horen’ of 'nergens meer aan mee kunnen doen' ervaren. Sommige levens van mensen met Long Covid staan al heel lang ‘on hold’. In afwachting totdat het beter gaat. Totdat er misschien een behandeling beschikbaar komt. Dit is een fase waarin je probeert hoop te houden maar ook één die op lange termijn heel frustrerend kan voelen en veel energie kan kosten. Daarom horen we ook veel verhalen van mensen met Post-Covid die voelen dat ze een nieuwe fase ingaan of dat het voelt als een niemandsland. In deze fase ga je om met hoe het nu is en staan regie nemen en een zinvol leven centraal. Dat zegt overigens niet dat de hoop dan weg is, die zal er altijd zijn. 

  • Steun ervaren van medemensen met Long Covid 

Het kan fijn zijn om te praten met mensen die hetzelfde meemaken. Een gevoel van herkenning kan opluchten; je bent niet de enige. Daarom organiseert PostCovid NL lotgenotencontact, zowel fysiek als online en zowel in een groep als 1 op 1.  Kijk hier welke vorm bij jou past. 

  • Praktische tips van andere mensen met Long Covid  

Afgelopen jaren hebben we veel tips ontvangen van mensen met Long Covid die het leven wat gemakkelijker kunnen maken. Bekijk ze hier

  • Zingeving  

PostCovid NL heeft een aantal tips verzameld van ervaringsdeskundigen en zorgverleners om er voor te zorgen dat je zoveel mogelijk voldoening uit het leven kunt blijven halen. Lees ze hier.

  • Regie nemen (volgt) 
  • Mentale gezondheid (volgt) 

Informatie over dit onderwerp

 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid