Na corona hervat de een al snel weer de gewone activiteiten, de ander kan nog maar weinig. Dat kan te maken hebben met je toestand voor je de ziekte kreeg. Wie vóór de infectie bijvoorbeeld al overgewicht, diabetes of een hoge bloeddruk had, zal over het algemeen heviger ziek zijn geweest. Toch zijn er ook mensen die voorheen kerngezond waren en ernstig ziek werden of langdurige klachten (Long Covid ofwel Post-covid) overhouden na een mild ziektebeeld. Een grote groep ervaart coronaklachten zoals vermoeidheid, benauwdheid, druk op de borst en hoofdpijn. Deze klachten kunnen echter weken, maanden tot jaren aanhouden, met vaak periodes van enorme terugval. Dit kan tot flinke belemmeringen in het dagelijks leven leiden.

Long Covid klachten in beeld

Alles over klachten zoals hoofdpijn, reuk, -en smaakverlies, benauwdheid, vermoeidheid, ziek na inspanning, POTS en spierpijn vind je via onderstaande illustratie. Druk op de stippen voor informatie of kijk naar het overzicht aan klachten onder de illustratie.

POTS

POTS (Posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom) is een aandoening waarbij de overgang van een liggende positie naar een staande positie een abnormaal grote toename van de hartslagfrequentie veroorzaakt. Hierbij treden symptomen op zoals duizeligheid, licht in het hoofd zijn, moeite met nadenken, wazig zicht of flauwvallen.

Lees meer

Ziek na inspanning

Ziek na inspanning wordt ook wel PEM (post-exertionele malaise) of inspanningstolerantie genoemd. Het houdt in dat mentale of lichamelijke inspanning zorg voor een verergering van klachten.

Lees meer

Mentale klachten

Je kunt te maken krijgen met mentale klachten, zoals stress, gevoelens van depressie, angst en slaapproblemen. Deze klachten verdwijnen vaak vanzelf als je weer opknapt, maar soms blijven gevoelens van angst en onzekerheid bestaan. Het is belangrijk deze gevoelens serieus te nemen.

Lees meer

Cognitieve problemen

Heb je last van cognitieve klachten zoals geheugenverlies, overprikkeling en aandachtsproblemen? In het webinar Cognitieve klachten na corona wordt informatie gedeeld over de oorzaak en worden tips gegeven om ermee om te gaan.

Bekijk het webinar

Hoofdpijn

Na infectie met het coronavirus kun je last blijven houden van een aanhoudende hoofdpijn, die steeds terugkeert. Een van de oorzaken van hoofdpijn is overprikkeling. In het webinar Cognitieve klachten na corona geeft een ergotherapeut tips om hiermee om te gaan.

Bekijk het webinar

Duizeligheid

Duizeligheid gaat vaak samen met vermoeidheidsklachten, maar kan ook los van vermoeidheid voorkomen. Sommige mensen hebben het gevoel aanhoudend duizelig te zijn. Dit gevoel zou je ook kunnen omschrijven als 'licht in je hoofd zijn'.

Reuk- en smaakverlies

Meer dan de helft van de coronapatiënten ervaart verandering van reuk- en/of smaakvermogen. Vaak ruik je eerst niets meer, om vervolgens last te krijgen van geurvervormingen. Dit kan een teken van herstel zijn.

Lees meer

Benauwdheid / kortademigheid

Er zijn geen medicijnen tegen deze klachten. De benauwdheid of kortademigheid na corona kan dagen tot weken aanhouden. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten uiteindelijk weer. Door ademhalingsoefeningen kunnen de klachten minder worden.

Ademhalingsoefening bekijken

Druk op de borst

Je kunt het gevoel hebben dat iemand de hele tijd op je borst drukt. Een verkrampte ademhaling kan voor dit gevoel zorgen. Je kunt oefeningen doen voor een ontspannen ademhaling.

Naar de oefening 

Hartproblemen

Hartproblemen kunnen ontstaan door klachten aan je longen en luchtwegen, zoals hoesten en kortademigheid. Je hart moet dan harder werken om je bloed rond te pompen. Ook kan het virus in het hart terechtkomen en voor klachten zorgen.

Lees meer

Pijn tussen de schouderbladen

Deze pijn kan voelen als kramp tussen je schouderbladen. Je hebt last van je bovenrug, ter hoogte van je schouderbladen. Een verkrampte ademhaling door een te hoge spierspanning kan deze pijn veroorzaken. Stretchoefeningen kunnen zorgen voor ontspanning.

Bekijk de oefeningen

Spijsverteringsklachten

Ongeveer een derde van de coronapatiënten krijgt last van spijsverteringsklachten. Het kan gaan om buikpijn, afvallen, verlies van eetlust, diarree, overgeven en misselijkheid.  

Lees meer

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan een grote impact hebben op je dagelijkse activiteiten. Ergotherapeuten geven praktische tips over onder andere hoe je activiteiten minder zwaar kunt maken en hoe je met je energie kunt omgaan. Ook gezonde voeding kan helpen.

Bekijk de video's

Bekijk de voedingstips

Trombose

Wie met het coronavirus in het ziekenhuis belandt krijgt vaak trombose: een ongewenst bloedstolsel in een bloedvat dat de bloedsomloop belemmert. Grote en kleine bloedstolsels kunnen door het hele lichaam schade aanrichten.

Lees meer

Spierpijn

Spierpijn kan zich uiten als kramp in de rug, last van je benen of armen en gaat vaak samen met vermoeidheid. Spierpijn kan weken aanhouden in het hele lichaam.

Aanhoudende hoest of droge hoest

Het hoesten kan lang aan blijven houden, ook als andere coronaklachten al zijn verdwenen. Probeer altijd goed te hoesten, zodat er slijm naar boven komt. Logopedist Hanneke Bax laat in deze video zien hoe je goed kunt hoesten.

Hoesten kan lastig zijn in sociale situaties. Adviezen hiervoor zijn: probeer de keel zo weinig mogelijk te schrapen, drink iets kouds bij een pijnlijke keel, stoom met heet water bij slijm, zuig op een dropje of neem een lepel honing bij kriebelhoest of een pijnlijke keel. Hoestdrankjes en hoesttabletten helpen niet. Bij veel andere virale luchtweginfecties duurt het hoesten zes tot acht weken, maar het is nog onbekend of dat ook geldt voor het coronavirus. 

Slaapproblemen

Je kunt nadat je corona hebt gehad last hebben van slaapstoornissen. Veel onderbroken nachten, slapeloosheid en nachtmerries zorgen ervoor dat patiënten minder energie hebben. Het kan dan helpen om ontspanningsoefeningen te doen, het dag- en nachtritme te optimaliseren en goed te letten op de slaaphygiëne.

Angst en somberheid

Na corona kun je te maken krijgen met psychische klachten als angst, somberheid en depressie. Hiervoor kun je hulp vragen van een therapeut of psycholoog. Bezig zijn met lichaamsoefeningen of ademhalingsoefeningen heeft ook een kalmerend effect.  

Gewichtsverlies

Omdat deze ziekte vaak lang duurt, vallen mensen veel af. Dat is ook zorgelijk bij mensen met overgewicht. Door het gewichtsverlies gaat namelijk veel spiermassa verloren. Goede voeding en geleidelijk weer meer beweging kan je helpen om weer op gewicht te komen en bij het herstel van de spieren.

Coronatenen

Coronatenen lijken op wintertenen. Het gaat om blauw-paarse plekken op de tenen, soms met rode jeukende uitslag of blaren. Over deze aandoening aan de tenen en soms ook de vingers is nog niet veel bekend. Waarschijnlijk gaat het vanzelf over.

Beenklachten

Bijvoorbeeld trombosebeen. Neem bij een trombosebeen of angst hiervoor contact op met de huisarts.

Dysautonomie

Dysautonomie is het niet goed werken van het autonome zenuwstelsel ook wel autonome dysregulatie genoemd. Het autonoom zenuwstelsel is dat deel van het zenuwstelsel dat de onwillekeurig (dus buiten de wil om) functionerende organen aanstuurt, zoals die van de spijsvertering, de bloedsomloop, de ademhaling en de stofwisseling. Bij Dysautonomie is de samenwerking en coördinatie van alle organen in het lichaam verstoord, inadequaat en soms toch weer normaal. Dit wordt zichtbaar tijdens veranderingen van lichaamshouding, een geringe inspanning of gewoon spontaan. Dysautonomie is een mogelijke verklaring voor het grillige herstelproces die veel mensen met Post-Covid ervaren. Lees hier verder over dysautonomie.

PEM

Post-exertionele malaise, afgekort PEM wordt ook wel inspanningsintolerantie of ziek na inspanning genoemd. PEM houdt in dat een mentale of lichamelijke inspanning zorgt voor verergering van klachten. De inspanning hoeft soms maar minimaal te zijn om een verergering van alle klachten te veroorzaken. Daarom is het belangrijk om bij PEM niet over grenzen te gaan. Lees hier verder over PEM.

POTS

POTS (Posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom) is een aandoening waarbij de overgang van een liggende positie naar een staande positie een abnormaal grote toename van de hartslagfrequentie veroorzaakt. Hierbij treden symptomen op zoals duizeligheid, licht in het hoofd zijn, moeite met nadenken, wazig zicht of flauwvallen. Lees hier verder over POTS.

 

Bekijk ook de video van het Erasmus MC. In het eerste deel (van 0 – 3.30 minuut) vertelt longarts Susanne Huijts over de klachten na corona, hoe je daarmee om kunt gaan en hoe lang de klachten kunnen duren.

Externe video URL

 

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid