Veel mensen met Long Covid hebben last van hartkloppingen in rust, koorts na inspanning, slaapproblemen, extreme vermoeidheid na inspanning, cognitieve problemen, een benauwd gevoel, hersenmist en spijsverteringsklachten. Dit zijn kenmerken van een verstoord autonoom zenuwstelsel. Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie mensen met Long Covid hier last van heeft. Een ontregeling van het autonome zenuwstelsel wordt ook wel dysautonomie of autonome dysregulatie genoemd. 

Wat is het autonome zenuwstelsel? 

Het autonome zenuwstelsel is dat deel van het zenuwstelsel dat de automatische processen en handelingen van je lichaam, waar je niet over na hoeft te denken, regelt. Zoals je ademhaling, je bloeddruk, je hartslag en je spijsvertering. C-support geeft een duidelijke uitleg over het autonome zenuwstelsel in dit document

Als je autonome zenuwstelsel ontregeld is, schiet je lichaam te makkelijk in de ‘aan’-stand en komt hier moeilijk weer uit. Dit kan je merken tijdens veranderingen van lichaamshouding, een geringe inspanning of gewoon spontaan. Een verstoord autonoom zenuwstelsel is een mogelijke verklaring voor het grillige herstelproces die veel mensen met Post-Covid ervaren.  

Uitingsvormen van een ontregelend zenuwstelsel die we ook terug zien bij mensen met Post-Covid zijn PEM (ziek na inspanning) en POTS (Posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom). 

Revalidatiearts Paulien Goossens geeft op deze pagina wat meer uitleg over deze klachten en wat je eraan kan doen. 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid