Wat is het?
Als jonge ouders, of zorgverleners te maken hebben met Post-Covid, of als iemands kind of partner hiermee te maken heeft, dan kan het enorm helpend zijn om te praten met anderen in een soortgelijke situatie. Zij begrijpen elkaar onderling goed door wat ze meemaken en kunnen elkaar hierdoor steunen.
Nu de reguliere zelfsupportgroepen volop succesvol bezig zijn, is het tijd om de groepen uit te breiden met bovenstaande doelgroepen.
Hoe werkt het?
Ongeveer zeven mensen per groep delen onder jouw begeleiding hun ervaringen en tips over het omgaan met post-Covid. Het kan dus gaan om een groep partners/mantelzorgers, een groep ouders van kinderen met Post-Covid, of een groep zorgverleners met Post-Covid.
Ook willen we graag een groep opzetten voor (jonge) ouders met Post-Covid met kleine kinderen én een groep mensen die Post-Covid heeft gekregen na een vaccinatie.
Door binnen deze groepen ervaringen en tips uit te laten wisselen, kunnen deelnemers van elkaar leren én elkaar steunen. We zijn dan ook op zoek naar gespreksbegeleiders die willen zorgen dat deze gesprekken op een positieve en constructieve manier verlopen.
Wat ga je doen?
Je gaat een zelfsupportgroep van ongeveer zeven mensen, een keer in de twee weken, online begeleiden. Je maakt deel uit van de groep, dus je deelt (desgewenst) ook je eigen ervaringen in de groep. Je begeleidt deze groep vijf keer online. Hierna is de bedoeling dat de groep desgewenst zelfstandig verder gaat. Jij bent hierna weer beschikbaar om een nieuwe groep te begeleiden.
Je krijgt een Longfonds Teams-account en nodigt zelf de deelnemers uit die je van ons krijgt toegestuurd. Je plant de data en tijdstippen. Je start het gesprek, zorgt dat iedereen aan de beurt komt en let op de tijd. En vooral belangrijk is dat jij als gespreksbegeleider zorgt voor een prettig en positief verloop van de gesprekken.
Wat is een zelfsupportgroep?
Dit is een kleine groep mensen die, ditmaal vanuit een van bovenstaande rollen, te maken heeft met Post-Covid. In deze groep wordt met elkaar gepraat over hoe zij hiermee omgaan. Het doel is op een positieve manier van elkaar te kunnen leren om er beter mee om te gaan en om elkaars steun te ervaren.
Wat breng je mee?
- Je hebt ervaring met post-Covid (zelf, in jouw nabije omgeving of beroepsmatig; je bent bijvoorbeeld coach)
- Je hebt feeling met bovengenoemde doelgroep
- Je vindt het leuk om een groepje mensen te begeleiden in het gesprek. Het gaat daarbij dus vooral om het zorgen voor een prettige, positieve en veilige sfeer. Zodat iedereen zich welkom voelt om ervaringen te delen
- Het is fijn als je al eens eerder gespreksbegeleider bent geweest, maar het is niet erg als je hier geen ervaring mee hebt want je krijgt een training/briefing
- Je hebt voldoende digitale vaardigheden om vanuit jouw Longfonds Teams account een online bijeenkomst in Teams aan te maken en van hieruit deelnemers uit te nodigen
Wat is verder belangrijk?
- Het is vrijwilligerswerk
- Wij bieden een training of korte briefing aan over het begeleiden van lotgenotencontact
Wat levert het jou op?
- Je krijgt (meer) ervaring met het begeleiden van groepsgesprekken
- Je kunt van anderen leren over hoe zij omgaan met Post-Covidklachten. Hierdoor kun jij je ook gesteund voelen
- Het is waardevol en zinvol werk om anderen om deze manier verder te kunnen helpen
Wil je meedoen?
Meld je dan aan via postonline@longfonds.nl. Je krijgt een online intakegesprek om samen te kijken of de werkzaamheden passen.