Online zelfsupportgroep

Heb jij feeling met mensen uit onderstaande doelgroepen? En vind je het leuk om gespreksbegeleider te zijn voor mensen uit deze groepen? Dan zijn we op zoek naar jou!

Wie zoeken we?

Wij zijn op dit moment op zoek naar mensen die de volgende groepen willen begeleiden: 

 • Het inloopspreekuur in Groningen (elke 3e donderdag van de maand). 

Voor alle andere groepen hebben we op dit moment voldoende gespreksleiders.

Wat is het?

Als je te maken hebt met Post-Covid dan kan het enorm helpend zijn om te praten met anderen in een soortgelijke situatie. Onderling begrijp je elkaar beter door wat je meemaakt en dat kan heel steunend zijn.

Hoe werkt het?

Ongeveer acht mensen per groep delen onder jouw begeleiding hun ervaringen en tips over het omgaan met Post-Covid. 

Door binnen deze groepen ervaringen en tips uit te laten wisselen, kunnen deelnemers van elkaar leren én elkaar steunen. We zijn dan ook op zoek naar gespreksbegeleiders die willen zorgen dat deze gesprekken op een positieve en constructieve manier verlopen.  

Wat ga je doen?

Je gaat een zelfsupportgroep van ongeveer acht mensen, een keer in de twee weken, (online) begeleiden. Je maakt deel uit van de groep, dus je deelt (desgewenst) ook je eigen ervaringen in de groep. Je begeleidt deze groep vijf keer online of drie keer op een locatie. Hierna is de bedoeling dat de groep (desgewenst) zelfstandig verder gaat als zelfsupportgroep. Jij bent hierna weer beschikbaar om een nieuwe groep te begeleiden.

Je krijgt een PostCovidNL Teams-account en nodigt zelf de deelnemers uit die je van ons krijgt toegestuurd. Je plant de data en tijdstippen. Je start het gesprek, zorgt dat iedereen aan de beurt komt en let op de tijd. En vooral belangrijk is dat jij als gespreksbegeleider zorgt voor een prettig en positief verloop van de gesprekken. Bij de zelfsupportgroepen op locatie zijn de data en tijden tevoren met jou besproken en hebben de deelnemers zich zelf aangemeld voor de betreffende groep. Jij krijgt van ons de gegevens van de deelnemers en jij stuurt ze de laatste praktische informatie toe per mail. 

Wat is een zelfsupportgroep?

Dit is een kleine groep mensen die te maken heeft met Post-Covid. In deze groep wordt met elkaar gepraat over hoe zij hiermee omgaan. Het doel is op een positieve manier van elkaar te kunnen leren om er beter mee om te gaan en om  elkaars steun te ervaren.

Wat breng je mee?

 • Je hebt ervaring met Post-Covid (zelf, in jouw nabije omgeving of beroepsmatig; je bent bijvoorbeeld coach)
 • Je hebt feeling met bovengenoemde doelgroepen
 • Je vindt het leuk om een groepje mensen te begeleiden in het gesprek. Het gaat daarbij dus vooral om het zorgen voor een prettige, positieve en veilige sfeer. Zodat iedereen zich welkom voelt om ervaringen te delen
 • Het is fijn als je al eens eerder gespreksbegeleider bent geweest, maar het is niet erg als je hier geen ervaring mee hebt want je krijgt een training/briefing
 • Je hebt voldoende digitale vaardigheden om vanuit jouw PostCovidNL Teams account een online bijeenkomst in Teams aan te maken en van hieruit deelnemers uit te nodigen

Wat is verder belangrijk?

 • Het is vrijwilligerswerk
 • Wij bieden een training of korte briefing aan over het begeleiden van lotgenotencontact

Wat levert het jou op?

 • Je krijgt (meer) ervaring met het begeleiden van groepsgesprekken
 • Je kunt van anderen leren over hoe zij omgaan met Post-Covidklachten. Hierdoor kun jij je ook gesteund voelen
 • Het is waardevol en zinvol werk om anderen om deze manier verder te kunnen helpen
 • Je krijgt je reiskosten vergoed als je gespreksbegeleider op locatie bent

Wil je meedoen?

Meld je dan aan via vragen@postcovidnl.nl. Je krijgt een online intakegesprek om samen te kijken of de werkzaamheden passen.

 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid