Astrid

Astrid: “Toen ik corona kreeg bleek mijn astma toch mijn zwakke punt te zijn.” Er is nog weinig bekend over het coronavirus en de langeretermijngevolgen voor patiënten die herstellen. Astrid heeft astma en kreeg een halfjaar geleden corona, waardoor ze zeven dagen in het ziekenhuis heeft geleden. Ze is te zien in de commercial van onze campagne Geef adem, waarin benauwdheid centraal staat. Hierin brengen we het verhaal van mensen met een longziekte in beeld en laten we zien wat benauwdheid met hen doet.

Toen Astrid voor de video met een brancard de ambulance in werd gebracht, kon ze haar tranen niet meer bedwingen.

Dat kwam even heel erg binnen. Een halfjaar geleden kon ik nog geen vijf meter lopen zonder daar een uur van te moeten bijkomen. Ik lag dan hijgend in bed om weer op adem te komen.

Corona

"Ik kreeg corona nadat onze oudste dochter terugkwam uit Ischgl. Ze was er als skilerares toen het uitbrak. Het bleek daar een enorme coronabrandhaard te zijn. We probeerden haar zo snel mogelijk thuis te krijgen en tegelijkertijd te bedenken hoe we thuis met de situatie om moesten gaan. Want het was toen al duidelijk dat het coronavirus heel ernstig is."

Astrid maakte zich zorgen om iedereen om zich heen, maar vergat daarbij te denken aan zichzelf. "Ik was vooral bang voor mijn man, hij heeft ook een longziekte. Toen onze dochter weer thuis was hebben we heel voorzichtig gedaan. Ze heeft zelfs in huis mondkapjes opgehad en afstand van ons gehouden. Toch heb ik het gekregen. Na twee dagen merkte ik al dat ik verhoging kreeg en het ging elke dag slechter. Binnen een week was ik ziek. Mijn man is ook ziek geworden, maar niet zo erg als ik."

Astma zwakke punt

Corona kwam aan als een klap voor Astrid. Voor ze ziek werd had ze eigenlijk nauwelijks last van haar astma. "Ik gebruik twee keer per dag puffers en daarmee kan ik alles doen wat ik wil, ook sporten. Ik had nooit gedacht dat ik in de risicogroep zou vallen, zo voelde ik me niet. Maar toen ik corona kreeg bleek mijn astma toch mijn zwakke punt te zijn. Ik ben zo ziek geworden dat ik absoluut niet zonder zuurstof kon. Ook bleek ik een dubbele longontsteking te hebben."

Hoewel het nu gelukkig een stuk beter gaat met Astrid, is ze nog niet de oude. Ze heeft nog vaak last van erge vermoeidheid en af en toe van kortademigheid. Het was voor haar op sommige momenten dan ook heel confronterend om mee te doen aan de video. "Ik moest natuurlijk nadoen dat ik heel erg buiten adem was. Toen kwamen er ook weer emoties boven." Tijdens de opnames besefte Astrid hoe bijzonder het is dat ze nu, een half jaar later, in staat is om dit te doen. 

Niet goed functioneren

Astrid vindt het goed dat de invloed van een longziekte nu voor meer mensen zichtbaar wordt. "Er zijn heel veel mensen in Nederland die te kampen hebben met longproblemen. En of je nu astma hebt, COPD of iets anders, je kunt er niet goed mee functioneren. Dus ik vind het heel belangrijk dat dit onder de aandacht komt."

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid