Wat is de impact van Long Covid? Lees en bekijk hieronder de persoonlijke verhalen van mensen met Long Covid.
Bekijk hier het verhaal van Daisy, zij is jong volwassen en heeft Post-Covid:
Ook op de website Praten over gezondheid vind je filmpjes met verhalen van mensen met Long Covid
Informatie over dit onderwerp
Veelgestelde vragen
Wat moet ik doen als ik weken tot maandenlang coronaklachten houd en geen hulp of zorg krijg?
Raadpleeg als je hulp nodig hebt bij het herstel van corona altijd je huisarts. Zij bieden een luisterend oor, kunnen meedenken en bepalen welke zorgverlener je verder kan helpen. Denk aan een verwijzing naar een longarts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist of psychische hulpverlener. Lees meer wat de huisarts voor je kan betekenen bij het herstel na corona, Long Covid ofwel Post-Covid.
Houden klachten langer dan 3 maanden aan, neem dan contact op met C-support. Deze organisatie is gespecialiseerd in de nazorg van mensen met Long Covid, zie: www.c-support.nu.
Zijn er revalidatietrajecten na corona, als je niet in het ziekenhuis hebt gelegen?
Mensen met ernstige Long Covid ofwel Post-Covid kunnen gebruikmaken van paramedische herstelzorg, bestaande uit fysio- en oefentherapie, logopedie, diëtetiek en ergotherapie. Een medisch specialist of huisarts kan je doorverwijzen naar zorgverleners die het beste kan helpen bij je klachten. Dit kunnen paramedici in de buurt, revalidatiecentrum en ziekenhuis zijn. Dat je niet in het ziekenhuis hebt gelegen, betekent niet dat je niet in het ziekenhuis zou kunnen revalideren.
Welke professionele hulp kan ik (met/zonder een positieve coronatest) krijgen voor mijn herstel van corona, als ik niet in het ziekenhuis ben opgenomen en wie moet hiervoor betalen?
Door de uitbreiding van het basispakket per 18 juli 2020 kunnen mensen met langdurige coronaklachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:
- Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
- Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur). De bestaande 10 uur uit de basisverzekering mogen echter NIET gebruikt worden voor het herstel van COVID 19, maar wel voor andere aandoening/ indicaties.
- Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur) Ook hier geldt dat de bestaande 3 uur dieetadvisering NIET gebruikt mogen worden voor herstel na COVID, maar wel voor andere indicaties, zoals bijv. diabetes.
Er is geen overheveling mogelijk van de aanspraak van de ene paramedische discipline naar een van de andere paramedische disciplines. Je kunt dus niet uren ergotherapie “inzetten” als je fysiotherapie tekort komt.
De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige dat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2023.
Wie komt hiervoor in aanmerking?
Alle mensen met coronaklachten die op een reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor ruimere dekking vanuit de basisverzekering waartoe de overheid in juli heeft besloten. Voor IC-patiënten is er indien nodig ook een revalidatietraject (in het ziekenhuis of in een gespecialiseerd revalidatiecentrum) mogelijk. Dit wordt ook wordt gedekt door de basisverzekering. Uiteraard is hiervoor wel een verwijzing van de arts nodig.
Bij coronazorg is het een voorwaarde dat er door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts, een COVID-19 besmetting is vastgesteld óf een sterke verdenking daarvan. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.
De eerste behandeling paramedische zorg voor coronapatiënten moet bovendien binnen één maand na verwijzing plaatsvinden en duurt maximaal een half jaar. Dit kan eventueel met een half jaar verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.
“Aan het eind van de eerste periode van 6 maanden kan bij uitzondering en op goed gedocumenteerde indicatie van de medisch specialist, die de diagnose heeft gesteld, een beroep worden gedaan op een tweede behandeltermijn van maximaal 6 maanden. Als er sprake is van blijvende longschade of fysieke schade waarvoor paramedische interventie zinvol wordt geacht.”