Wanda (39) is herstellende van corona

Er is nog weinig bekend over corona en de langeretermijngevolgen voor patiënten die herstellen. Wanda (39) is een van hen en deelt haar verhaal: “Ik raad mensen die na corona klachten houden aan om zelf hulp te zoeken en hier niet te lang mee te wachten. Ik heb veel gehad aan de adviezen van mijn fysio, diëtist en psycholoog.” 

“Half april voelde ik me tijdens het klussen in huis futloos, had kriebelhoest en keelpijn. In het paasweekend kreeg ik koorts, ik werd steeds kortademiger, begon te spugen en kreeg diarree. Ook werden mijn voeten koud en gevoelloos. Op de eerste hulp hoorde ik dat ik corona had. Ik ben meteen overgeplaatst naar de corona-afdeling van het Maastricht UMC waar ik zes dagen heb gelegen en zuurstof toegediend kreeg. Het verblijf in het ziekenhuis vond ik echt een hel. Ik was zo ontzettend ziek en voelde me depressief.”

“In de eerste weken toen ik weer thuis was, was ik oververmoeid. Bij de kleinste inspanning stond ik al te trillen op mijn benen. Ik was vergeetachtig, ben veel afgevallen en had last van hoestbuien en slijm. Ook had ik veel nachtmerries en voelde ik angst als er een deur dicht ging. Ik ben zwaar astmapatiënt en had het idee dat mijn longen sneller geprikkeld raakten dan voor de corona.”

“Het is bijna tien weken geleden dat ik in het ziekenhuis lag en ik kan nu eindelijk zeggen dat ik me langzaam beter begin te voelen. Dat komt voor een groot deel door de hulp van een fysiotherapeut, een diëtist en een psycholoog." 

Ik heb eigenlijk te lang gewacht met het inschakelen van hulp. Ik dacht: ik red me wel, ik ben sterk. Maar ik raad iedereen aan meteen hulp te zoeken.

"De diëtist heeft me een eiwitrijk drankje voorgeschreven. Dit heeft er, samen met de oefeningen die de fysio mij liet doen, voor gezorgd dat ik mijn spieren weer kon opbouwen. En de psycholoog heeft me geholpen de klap, die best traumatisch was, te verwerken.” 

“Het herstel na corona gaat heel langzaam. De eerste weken was ik bang dat mijn longen blijvende schade hadden opgelopen en dat ik nooit meer zou kunnen sporten. Bijna alle klachten zijn nu verdwenen, ik ben alleen nog erg moe en mijn geheugen hapert soms nog. Ik verwacht met de juiste hulp, oefeningen en voeding weer de oude te kunnen worden. Ik sta positief in het leven en ben gelukkig nog jong en sterk.”

 

Dit interview is afgenomen op 26-06-2020

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid