Emmy

Emmy van de Wege (58): "Nadat ik me 's ochtends heb gedoucht moet ik een half uur bijkomen." Er is nog weinig bekend over het coronavirus en de langeretermijngevolgen voor patiënten die herstellen. Emmy is een van hen en deelt hier haar verhaal. 

“Afgelopen weken waren echt verschrikkelijk. Ik ben bijna nooit ziek. Ik heb ooit wel eens de griep gehad, maar ben daar nooit zo ziek van geweest als nu. Ik wist niet wat er met me gebeurde. Er waren dagen bij dat ik bang was om dood te gaan, zo benauwd was ik. Daarnaast was ik misselijk, moest ik veel hoesten en had ik koorts. Alles deed zeer. Ik heb twee weken apathisch op bed gelegen."

“Ik denk dat ik het virus heb opgelopen tijdens wintersport in Oostenrijk. We kwamen op zondag terug en op vrijdag werd ik echt heel ziek. Ik ging naar de huisarts die een aparte ruimte had ingericht voor mensen met luchtwegklachten. Gestoken in een speciaal pak constateerde hij een beginnende longontsteking. Ik kreeg medicijnen mee.” 

“De huisarts belde me om de dag, want hij wilde niet dat ik daar over de vloer kwam. Begrijpelijk. Het ziek-zijn stopte maar niet. Je weet niet wat er in je lichaam gebeurt. Niemand weet wat voor klachten normaal zijn, dat is lastig en onzeker. De symptomen verschilden ook van dag tot dag. Soms denk je dat het weer beter gaat, maar de andere dag ben je weer zo ziek. Dan laat je alle hoop op snel herstel los.”  

Mijn jongste dochter is in de buurt komen logeren om onze boodschappen te kunnen doen. Ze heeft zich erg veel zorgen gemaakt.

“De meeste vrouwen van mijn leeftijd willen wel een paar kilo kwijt. Maar ik ben vijf kilo afgevallen. Ik moest zelfs kokhalzen van een slokje water. Ik heb uiteindelijk ook mijn man besmet. Maar zijn klachten waren niet vergelijkbaar met die van mij. Hij heeft bijvoorbeeld niet op bed gelegen. Zo zie je maar weer dat corona ernstige en mildere klachten veroorzaakt.” 

“Ik ben altijd heel sportief geweest. Maar mijn conditie heeft een flinke klap te verduren gekregen door het virus. Nu hou ik zelfs twee minuten staan niet vol en moet ik op een krukje zitten tijdens het tandenpoetsen. Van douchen moet ik een half uur bijkomen en een half uur praten is topsport. Ik ben nu nog kortademig en moet veel hoesten. Daardoor mag ik nog niet naar buiten. Dat zal voorlopig nog wel even duren. Ik ben ook geen 25 meer, herstel kost tijd. Maar ik verwacht dat het goedkomt.”

“Ik word angstig van de berichten over de schade die het virus kan aanrichten. Ik heb niet aan de beademing gelegen waardoor je meer kans loopt op schade aan de longen, maar ik vraag me af: Wat zou ik eraan overhouden? Het ligt niet in mijn aard dat ik me hierover zorgen maak. Het lijkt me een hele goede zaak als de gevolgen van dit nare virus in kaart worden gebracht. Er zijn altijd mensen die hiermee geholpen kunnen worden.” 

Deel ook jouw ervaring

Heb jij ook nog klachten na corona? Deel dan jouw ervaring via onze vragenlijst. We horen graag jouw verhaal en behoeften om beter te begrijpen welke impact het coronavirus heeft op de kwaliteit van leven na corona. Zodat we de juiste zorg voor coronapatiënten kunnen organiseren. En jou beter kunnen ondersteunen. Help je mee? 

Vul hier de online vragenlijst in.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid