Foto van Christie

Eind maart kreeg Christie (COPD, GOLD 4) corona en moest ze worden opgenomen in het ziekenhuis. Na een week mocht ze gelukkig weer naar huis. Vol goede moed probeerde ze haar normale leven weer op te pakken. Maar ondanks haar positieve instelling bleek dat lastiger dan gedacht. Vier maanden na haar ziekenhuisopname voelt ze zich nog steeds niet de oude. Ze vraagt zich af: “Kan ik het coronavirus echt niet meer krijgen? En als ik het wél kan krijgen: hoe ernstig wordt het verloop dan? Zelfs mijn arts weet het niet.”

“In mei heb ik nog een longtest gehad. Die test bracht goed nieuws. Want hieruit bleek dat mijn longcapaciteit niet achteruit is gegaan. Maar het vreemde is dat ik me niet zo voel. Ik merk toch dat ik nog steeds veel last heb van bepaalde kwaaltjes. Mijn energielevel is minder, ik voel me wat slap en heb na het sporten veel spierpijn. Sporten gaat nog niet op het niveau dat ik gewend ben. Laatst ging ik tien minuten fietsen bij de fysio. Ik moest twee keer stoppen om bij te komen. Naderhand was ik helemaal op. Dan baal je wel.” 

“Ik heb een lange tijd heel erg hoofdpijn gehad, en in de middag steeds verhoging. Dit heb ik aangegeven bij de huisarts en longarts. En zij bevestigen dat mijn lichaam heel veel energie nodig heeft om de dingen te kunnen blijven doen die ik wil doen. Mijn lichaam moet echt hard aan de bak. En het herstel heeft echt tijd nodig, zeggen ze.” 

“Als ik zo terugkijk, dan denk ik dat ik in het begin misschien wat te hard van stapel ben gelopen. Ik heb een tikkie teruggekregen. Ik probeer wel mijn dingetjes te doen. Maar ik moet nog veel afspraken afzeggen. En ik moet goed plannen. Om je een voorbeeld te geven: ik ging laatst met mijn familie een dagje weg. Hartstikke gezellig, hoor. En alles op afstand natuurlijk. Maar na zo’n lange dag was ik total loss. Ik heb twee of drie dagen nodig gehad om bij te komen.”  

“Laatst ben ik getest op antistoffen. Die waren gelukkig duidelijk aanwezig in mijn bloed. Zelfs nog na drie maanden. Ik heb het goed te pakken gehad, zei mijn longarts. En dat is mijn ‘geluk’ geweest. Want nu heb ik antistoffen. Maar ik ben nog wel bang voor het coronavirus. Want de vraag blijft: kan ik dan corona echt niet meer krijgen? En als ik het zou krijgen, hoe ernstig is het verloop dan? Dat is nog zo onduidelijk. Zelfs mijn arts weet het niet.” 

Deel ook jouw ervaring
Heb jij ook nog klachten na corona? Deel dan jouw ervaring via onze vragenlijst. We horen graag jouw verhaal en behoeften om beter te begrijpen welke impact het coronavirus heeft op de kwaliteit van leven na corona. Zodat we de juiste zorg voor coronapatiënten kunnen organiseren. En jou beter kunnen ondersteunen. Help je mee? Vul de online vragenlijst in.

Het interview met Christie vond plaats op 31-07-2020.

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid