Omdat ik (na het thuis doormaken van covid) na 14 weken nog steeds benauwd ben, heb ik een saturatie meter gekocht, die het zuurstofgehalte in mijn bloed meet. Meestal is die prima, rond de 98. Terwijl ik dan toch benauwd ben.

Ik vraag me af: wat betekent die benauwdheid? Is dat puur een alarmbel in je lichaam die ten onrechte afgaat? Of is er weldegelijk iets aan de hand als ik benauwd ben? Het is een erg vervelende klacht, maar het zou schelen als ik weet dat er in m’n lichaam niets mis is, ondanks dat ik benauwd ben. 
Tegelijk ben ik nieuwsgierig wat aan deze klacht te doen valt. 

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Zazziezoe 3 jaar geleden

Ik heb precies t zelfde gehad. Nu mn hartslag en mn ademhaling gedaald is zakt mn saturatie. Wanneer je veel en snel ademhaling hebt dan is je statutatie meestal op 98 maar dat zegt niets. Een ct-scan zegt meer over evt stolling In je bloed. Maar die krijg je pas als je bij een longarts loopt. Mss verwijzing vragen

lena1.0 3 jaar geleden

Bekend verhaal ik heb in het begin een saturatiemeter van de huisarts geleend en mijn zuurstof was ook goed maar mijn hartslag was hoog en ging gelijk hoger als ik ook maar iets ging hoesten ( ook zonder echte grote hoestbuien)


Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
3 jaar geleden

Antwoord van de longarts

Beste Ilmer, we zien veel patiënten met benauwdheidsklachten na een Covid-19 infectie. Benauwdheidsklachten worden door meerdere oorzaken veroorzaakt. Benauwdheid gaat niet altijd gepaard met een lage saturatie, het kan een hyperventilatie zijn, het kan conditioneel zijn, het kan verzuring benen zijn. Vaak worden mensen toch naar de longarts verwezen voor een foto en een longfunctie-onderzoek. Wij verrichten dan vaak nog een fietstest om te beoordelen waar het door wordt veroorzaakt.

Tot nu toe hebben wij het idee dat het enkele tot 5 à 6 maanden duurt voordat patiënten weer de oude zijn.

Ingeborg Kleijer 3 jaar geleden

Hallo,

Ik heb medio oktober Corona gehad (thuis, maar wel zwaar) en heb nu nog regelmatig last van een benauwd gevoel terwijl mijn saturatie goed is.  Ik vraag me af of er over deze klacht intussen al meer bekend is aangezien we 4 mnd verder zijn? Alvast dank! groet Ingeborg


Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid