Zijn er mede lotgenoten die heel slecht slapen? En wat helpt jullie? 

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Brutus 2 weken geleden

Soms lijkt het alsof ik zo licht slaap dat ik alles mee lijk te krijgen. Kraken van deuren, dieren buiten, ect. Toch verstrijken de uren alsof ik droom. Iemand ervaringen?

Cruella 2 weken geleden

Ik heb allerlei soorten slaap gehad sinds de corona besmetting. Ik had al moeite met slapen voor covid, maar mijn skaap heeft vele vormen gekregen na covid.

- De eerste maanden 20 uur per dag slapen, niets horen, zitten in slaap vallen en in bed het kussen raken en weer verder slapen (zeer diepe slaap)

- Daarna volgde een periode van helemaal niet meer kunnen slapen, ondanks uitgeput zijn, samenhangend met cognitieve klachten en overprikkeling en zeer luid en knettergek makend oorsuizen met nachten van 2-3 uur slaap.

- Daarna volgde een periode makkelijk inslapen, maar veel en vaak wakker. Die hing samen met het volgen van de ephiphora methode, maar dat kan ook toeval zijn geweest. Of dat echt heeft geholpen weet niemand, maar het had minimaal een placebo effect.

Juni ben ik 2 jaar verder. Inmiddels heb ik grotendeels mijn eigen slaapritme weer. Dat wil zeggen; lang voordat ik inslaap, maar als ik eenmaal slaap kun je een bom naast me afschieten. Op drukke dagen, of teveel prikkels, of toch mijn grens over, lig ik weer uren wakker, soms de hele nacht, of slaap ik slecht en ondiep.

Ik heb het inmiddels geaccepteerd, omdat niets ook maar echt heeft geholpen in die periode van teveel, of juist te weinig slaap. Ik pas mijn dagen erop aan

Cruella 2 weken geleden

Ik mediteer, doe yoga nidra, probeer actief te ontprikkelen wanneer nodig, doe de Ephiphora oefeningen, maar het is complete willekeur. Met dagen slecht ondiep slapen of te weinig slaap, doe ik de dagen daarna minder. Het enige dat niet willekeurig en heel stabiel is: als ik teveel heb gedaan of overprikkelt ben, dan kan ik er iig de klok op zetten dat ik niet of slecht slaap. Goed slapen is willekeurig.

Toen ik een paar maanden niet hoefde te werken en geen werkgever had (uit dienst met conflict en daarna gewoon rust genomen), ging het qua slaap eigenlijk heel goed. Alle klachten eigenlijk. Een herstelletje 100% had ik het gevoel. Maar nu ik weer werk sinds december, ook mijn eigen functie en uren, lever ik op bepaalde vlakken toch weer in, komen sommige klachten terug, ook het slapen. Het blijft schipperen en balanceren en zoeken naar de nieuwe ik die werkt om gezond en gelukkig, weliswaar aangepast, je leven te kunnen leven.


Brutus 2 weken geleden

Ja ik begrijp je. Heb er zelf enorm veel last van. Dan wordt het een naar cirkeltje waar je in terecht komt. Echt slopend vind ik het.

Cruella 2 weken geleden

Ik heb op een gegeven moment inslapers en slaappillen gehad van de huisarts voor een paar weken. Gewoon om weer even een paar nachten te kunnen slapen. Alleen de inslapers was ik klaarwakker na 4 uur slaap en sliep ik niet meer en had ik constant nachtmerries op. De slaappillen voelde ik me zo 'groggy" van de hele dag, dat vond ik ook niks. Overigens werd de tinnitus er ook alleen maar erger en luider van, dus dat hielp ook niet om beter te slapen 🙈

wappie 1 week geleden

Het is inderdaad een cirkel waar je in komt te zitten, soms gaat het iets beterder en dan weer terug bij af minst geringste stress ben ik weer een puinhoop. 

Brutus 2 weken geleden

Pffff zeg. En dan klaag ik over slecht slapen. Heftig hoor. Heb je ook die spanningen steeds? Alsof er achter iedere boom wat staat te wachten. Dat had ik vroeger nooit. Maar nu wordt ik uit het niets zenuwachtig. Alsof ik iets te verbergen heb.

Cruella 2 weken geleden

Ik denk een soort overprikkeling? Gejaagd? Onrustig? Wel heel erg gehad, nu alleen als het op de kamtoorruin te druk en luidruchtig is geweest, of als ik zelf mijn grenzen over ben gegaan.

Ik ben inmiddels door het ergste heen, ook weer volledig aan het werk, maar het blijft oppassen. Vooral op drukke dagen, teveel doen, etc.

De last die je van klachten ervaart is relatief ;) jij kunt evengoed zoveel last ervaren als ik ;)

Jarrie90 1 week geleden

Herkenbaar! In bed vliegt mijn hartslag omhoog in combinatie met angst/stress/paniek gevoelens. Ook word mijn lichaam extreem warm voornamelijk mijn benen. 

Ik slik geregeld valeriaan of rhodiola voor het slapen gaan. Dit zorgt bij mij voor rust in mijn lichaam.

Heb jij dat ook dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat?

wappie 1 week geleden

Hoi ik heb dezelfde klachten als ik s'ochtends wakker word intussen ook depressief geworden daardoor ik krijg die onrust niet uit mijn lijf en hoofd. Helpt de rhodiola bij jou? En last van temperatuur verhoging krijg ik ook last van    

Jarrie90 1 week geleden

Rhodiola geeft rust in mijn lichaam. Het ontneemt niet alle klachten. Maar het gevoel van stress/angst/paniek word door het gebruik bij mij minder

wappie 1 week geleden

Dat is fijn dat Rhodiola de stress,paniek en angsten rust geeft wat is de dosering die je neemt? Ik vindt het proberen waard alle beetjes helpen ga het ook eens proberen.

Jarrie90 1 week geleden

500mg. Ik hoop dat het jou ook wat oplevert

wappie 1 week geleden

Neem jij 500 mg voor het slapen? Ik las dat het activerend is en dat je het beter in de ochtend kan nemen. Heb jij er bijwerkingen van? 

Jarrie90 1 week geleden

Ik neem het het voor het slapen gaan. Soms tijdens de lunch ook als mijn lichaam heel onrustig is. Ikzelf merk geen bijwerkingen 

Cruella 1 week geleden

Bij mij had de verhoging of de koorts te maken met PEM/inspanningsintolerantie. De eerste periode heb ik constant koorts en verhoging gehad. Daarna kreeg ik het van iedere vorm van inspanning, zelfs van 5 minuten een borstel door mijn haar halen. Vanaf dat punt ben ik door de ergo op volledige rust gezet, mocht ik 2 keer per dag 15 minuten actief zijn en 1 activiteit buiten de deur van 15 minuten per dag. Verder was het rusten, ontspannen, rusten, ontspannen.

wappie 1 week geleden

Hoi ik ben het helemaal eens dat inspanning al die klachten erger maakt en dat rusten belangrijk is bij long covid.

Brutus 1 week geleden

Dag allen,

Ja mijn lichaam wordt ook warm. Nu had ik altijd al een warm lijf maar dit voelt ongemakkelijk. Ik zag dat de hartkloppingen

ontstaan bij opstaan. Ik krijg ze in rust. Ook mijn eetlust is zo wisselend. Hangt wel af van hoe rustig ik mij voel. Naar vind ik dat ik mijn grenzen nog niet gevonden heb. Mijn lijf kan gewoon zwaar tillen maar de klap die ik daarna krijg is echt heel naar.    

Monalisa 1 week geleden

Heel af en toe slaap ik een hele nacht. Maar dat is echt zeldzaam. Over het algemeen moet ik het doen met 3 tot 5 uur slaap. Meestal niet in slaap kunnen komen door te moe zijn. Soms slaap ik snel in, maar word dan 2 uur later wakker. Een hele tijd heb ik bij diepe slaap alleen maar nachtmerries gehad. Vaak lig ik tot 4 of 5 uur s ochtends wakker. Als ik dan eindelijk wel lekker lig te slapen staat mn hond naast mn bed omdat ze naar buiten moet, en kan ik het haar ook niet aandoen om nog langer te wachten, maar oh, wat zou ik me dan graag omdraaien en verder slapen. Vannacht ook zo n nacht gehad waarbij je het idee hebt dat je de hele nacht wakker bent, maar ws wel op enig moment geslapen hebt.

De huisarts vond dat ik dan overdag maar minder moest gaan liggen, want dat s avonds anders mn batterij te vol was. Haha, hoezo te vol. Ik ga liggen omdat ik niet anders kan en mijn batterij is nooit verder opgeladen dan 20, hooguit 30 procent. Zeker s avonds niet. Ik heb af en toe niet eens de puf meer om te koken, of dat net nog wel, maar niet meer om het op te eten. Dus hoezo batterij te vol? Maar s nachts slapen, ho maar.

Slaap medicatie of zelfs valeriaan maakt me 2 dagen suf. Gebruik nu soms Bach Rescue/nacht. Doorslapen lukt dan beter.

wappie 1 week geleden

Batterij te vol!!!!! Mijn batterij is bijna altijd leeg vreemd zo'n opmerking van de huisarts, ik ben s'avonds ook doodmoe ik zou niet weten waarvan. 

Brutus 1 week geleden

Dag Monalisa,

Wat ontzettend vervelend om te horen. Ik herken je nachtmerries. Ook ik droom veel over dingen die mij bezig houden. Ik word altijd om 5.00 wakker. Of ik vroeg of laat ga slapen. Daarna komt een vage slaap met een soort van ogen open. De tijd verstrijkt met mijn ogen open. Maar heel snel zo lijkt het.

Monalisa 1 week geleden

Vannacht weer zo'n ... nacht achter de rug. Dat wordt weer de hele dag bank hangen en gefrustreerd naar mn afwas staren. 🫤

wappie 1 week geleden

Slaap is belangrijk als je niet goed slaapt kom je nog vermoeider uit bed ik neem soms 3.75 mg mirtazapine dan heb ik in iedergeval een goede nachtrust.Hoelang heb jij al long covid?  

visje 1 week geleden

Ik heb Promethazine gevraagd aan de huisarts en gekregen. Dit is een anti-histamine die niet meer wordt voorgeschreven, omdat het zo slaperig maakt. De bijwerking is in dit geval dus de oplossing. Ik slaap weer hele nachten en daardoor komt het herstel weer op gang. Door te weinig slaap had ik echt een flinke terugval. Ik ervaar verder geen bijwerkingen en het middel is niet verslavend.



Brutus 1 week geleden

Dag visje. Ook ik merk wanneer ik goed slaap dat het veter gaat. Gelaat ben ik ook van overmoedig waardoor ik toch weer terugval.

visje 6 dagen geleden

Dat herken ik dan weer Brutus. Als ik me goed voel, doe ik snel teveel. 

Els 6 dagen geleden

Waarschijnlijk een vreemde gedachte. Maar zou je door een verhoogde hartslag meer adrenaline aanmaken en daardoor een opgejaagd gevoel kunnen krijgen? En daardoor slechter slapen?

IndyLuna 6 dagen geleden

Helemaal geen vreemde gedachte :-)

Als gevolg van onder andere een ontregeld zenuwstelsel (wat vermoedelijk veelvoorkomend is bij LC) stijgt je hartslag en heb je een opgejaagd en onrustig gevoel.. Maak je meer stresshormonen als cortisol aan etc.. 

Als je zoekt op zenuwstelsel ontspannen kan je allerlei tools (bijv ademhalingsoefeningen) vinden die wat zouden kunnen bijdragen aan (tijdelijke) vermindering van deze klachten. 

Els 5 dagen geleden

Heeft iemand met betrouwbare sensoren een tijdlang de hartslag en hartslagvariabiliteit (HRV) en slaap gemeten? En een verband gevonden? 

Eventueel in combinatie met HRV Tracker app en Training Today app. Ook voor pacen. Maar je moet niet de hele tijd met de registraties in de weer zijn. Eigenlijk heb je alleen een waarschuwing nodig als je een grens bereikt en om te kijken of je voor iets wel of niet op een dag nog voldoende energie hebt of het rustig aan moet doen.

Cruella 4 dagen geleden

Ik ben er zelf niet zover in gegaan, maar heb wel een hele rijd bewust met een 24/7 smartwatch gelopen met diverse metingen. Deze zijn ook geijkt met onze bloeddrukmeter en destijds de hartslag meyer van de fysio en klopte aardig. Ik kpn via de app gewoon rapportages uitdraaien en kon ook instellen dat ik vanaf een bepaalde hartslag een melding kreeg.

Mijn rusthartslag was op een gegeven moment 90 en vaak zelfs 100. Even opstaan en een meter lopen en hij was 140-170. Dat duurde dan vaak lang en resulteerde dan weer in koorts en andere pem klachten. Mijn normale rusthartslag was 55 overigens voor covid.

Naarmate ik beter werd in bepaalde oefeningen (ik had er in het begin geen 'geduld voor' bleef aan staan of bleef malen) om de nervus vagus te resetten, gevolgd door specifieke ademhalingsoefeningen of yoga nidra, zag ik dat mijn hartslag lager werd. Dit hield wel kort aan ma afronden, maar daarna steeg alles verder. Naarmate ik meer de rust ging respecteren en vaker op een dag dit soort dingen ging doen, begonnen op een gegeven moment de waardes heel langzaam te dalen.

Uiteindelijk begon ik de link te zien met sowieso inspanning (vanaf 130 volgde pem). 

Maar ik heb het nog, of eigenlijk alweer wisselend sinds ik weer meer doe en kan

Cruella 4 dagen geleden

Eenmaal in slaap kon ik in de gegevens zien dat tijdems mijn slaap mijn hartslag wel hoger was dan normaal voor mij, maar wel veel lager dan overdag. Wel of geen oefningen zag ik met inslapen en doorslapen geen link in. 

Maar hogere hartslag resulteert wel in een algeheel gevoel van omrust en ook je hart duidelijk voelen bonzen in je lijf en dus voor mij moeilijker inslapen

IndyLuna 6 dagen geleden

Nu ruim 2,5jaar longcovid en helaas heel herkenbaar. Nachten waarin ik nog geen uur heb geslapen of elke 10 min wakker werd, waren geen uitzondering. Ik vond deze klacht echt het allerergste aan longcovid!

En ik schrijf ‘vond’ omdat ik nu wel beter slaap, dit komt als gevolg van:

- traject hyperbare zuurstoftherapie

- melatonine 5mg (geen mcg maar mg! En niet de retard / vertraagde afgifte versie); kan je kopen bij drogist. Gebruik zelf deze vorm zonder cbd of wat dan ook erbij. Wel belangrijk dat je het op vaste tijden inneemt ivm biologische klok, anders ben je verder van huis als je maar wat doet. Dus bijv elke avond om 21.30u innemen & dan 22.30u gaan slapen. Helpt mij met sneller inslapen en ook doorslapen (maar zeker niet altijd!). Goedkeuring van longarts (die vertelde dat hier ook al wat kleine onderzoekjes naar gedaan zijn bij LC) en neuroloog.

- promethazine. Zag het hierboven al eens voorbijkomen. Ik heb het via Carla Rus (neuropsychiater die ook online verteld over evt voordelen van SSRI bij longcovid mocht je haar niet kennen). Gaat op recept via huisarts. Werkt versuffend. Neem ik zelf tegelijk in met melatonine rond 21.30u. Overdag kan ik hierdoor ook wat beter tegen prikkels(ws vanwege het anti histamine effect ervan).

IndyLuna 6 dagen geleden

- Laatste 3uur voor het slapen gaan rustig doorbrengen, niet overprikkeld naar bed gaan door activiteiten helpt mij ook. Evt nog even wandelen buiten om prikkels te laten zakken dmv loopbeweging. Of op een spijkermatje liggen voor het slapen gaan. Daardoor kom ik wat meer in mn lichaam en werkt (uiteindelijk ;-) ontspannend en ontprikkeld. Zie evt voordelen op internet, maar is niet bewezen voor longcovid dat ik weet. Lig er 20 min met blote rug op voor slapen gaan. Even pittig maar went wel. 

Ademhalingsoefeningen of muziek zoals Binaural Beats (muziek die wetenschappelijk bewezen ontspannend werkt door bepaalde frequenties die gebruikt worden) kan ook nog weleens helpen.

Succes 🍀

Brutus 5 dagen geleden

Dank iedereen hier. De laatste weken slaap ik beter. Ik gebruik nu magnesium en vis oli. Wat lijkt me lichamelijk wat rust te geven. Ook wat minder dol in mijn hoofd.Beter slapen zal ook helpen natuurlijk. De hartkloppingen en het onrustige gevoel zijn helaas nog aanwezig. Hoe ik daar vanaf ga raken weet ik niet......... 

Sami 3 dagen geleden

Dag Brutus,

In de afgelopen jaren heb ik vrij goed kunnen doorslapen, maar ik heb wel wat periodes gehad waarin ik met gedoe te maken had.

In de begintijd had ik ook een soort onrust, waarbij ik het gevoel had dat ik niet goed kon ademen. Niet omdat ik me kortademig voelde, maar alsof mijn borstkas/buik niet genoeg ruimte hadden.

Het hielp mij toen om wat rechterop te slapen met opgestapelde kussens. Soms voelde het ook beter om op mijn buik te liggen. Niet plat, maar ook weer met die kussens. Het voelde alsof ik zo meer ruimte kreeg om adem te halen.

En op de een of andere manier moest ik in de eerste periode altijd wat te drinken voor het grijpen naast mijn bed hebben. Ook kreeg (en krijg) ik een beter gevoel (van rust) als ik het raam open heb staan en daardoor af en toe koude lucht voel langskomen.

Sami 3 dagen geleden

Daarnaast heb ik allerlei periodes gehad met ander gedoe. Bijvoorbeeld dat als ik mijn ogen sloot, ik de hele tijd heel duidelijk allerlei beelden voorbij zag flitsen, alsof een versnelde diashow werd afgespeeld, of dat er de hele tijd druk bewegende nevelachtige lichtwolken alle kanten op golfden.

Toen ik later een keer las over slaapfases en wat er tijdens de remslaap (rapid eye movement) met je ogen en hersens gebeurt, vroeg ik me af of daar destijds iets misging, waardoor die remactiviteit zich voordeed tijdens bewustzijn (zie bijvoorbeeld Wikipedia: remslaap.

Misschien ook een interessant artikel: scientias: ‘Neurotransmitter blijkt jouw brein wel 100 keer per nacht wakker te schudden (maar daar merk jijzelf niets van)’.

Sami 3 dagen geleden

Waar ik met het slaapgebeuren vooral last van heb gehad, is het ontwaken. ‘s Morgens werd ik dan wakker met een racend hart en duurde het zeker een uur voordat het zodanig gekalmeerd was dat ik kon opstaan.

Meteen opstaan was geen optie, omdat ik dan de rest van de dag onrust voelde. Ook moest ik rustig opstaan omdat ik anders, bij te snel bewegen of bij veranderen van beweging, last had van draaierigheid en een op tilt slaande hartslag (en bij een hogere hartslag geeft mijn lichaam nog sneller een stressreactie). Volgens mij een POTS-achtig probleem (zie Wikipedia: posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom en dysautonomie).

Ik vermoed dat er iets fout gaat met stresshormonen. Volgens mij doordat bij postcovid die zuurstoftoevoer en energieaanmaak in het lichaam niet goed werkt. Het voelt alsof de hersens telkens hormonen activeren om de hartslag te versnellen, om zo de zuurstoftoevoer te verhogen.

Om van slaap over te gaan naar ontwaken wordt het cortisolniveau verhoogd. Bij mij voelt het alsof mijn lichaam en hersens gewoon niet in staat zijn om gelijkmatig te reageren op verandering, ook niet bij het ontwaken, waardoor ook daarbij het hart in overdrive schiet.

Info over slaap-waakritme, zie: Johns Hopkins ‘Sleep/Wake Cycles’.

Sami 3 dagen geleden

De enige periode waarin ik langdurig doorslaapproblemen had, was toen mijn lichaam steeds meer herstelde en ik in de weken voor mijn menstruatie ineens dagenlang hyperactief werd.

De toename van oestrogeen in die weken leken als een soort katalysator te werken op mijn energieniveau. Ik stond dan helemaal strak en kon in de weken voor de menstruatie dan nog maar drie tot vier uur doorslapen. Vervolgens had ik minstens een week nodig om weer in een normaal ritme te komen en zat ik weer in die oestrogeenfase van de cyclus. Tureluurs-makend …

Dat heeft ongeveer een half jaar geduurd en is intussen gelukkig weer meer zoals voordat ik postcovidklachten had (een à twee dagen hyperactief in plaats van weken achtereen). Maar goed, aan je naam te zien ben jij man, dus aan die info heb je niet zoveel. :-)

Voor de vrouwen hier, wat info over oestrogeen van de Vereniging verpleegkundig overgangsconsulenten: ‘Wat doet het vrouwelijk hormoon oestrogeen met de bloeddruk?’.

Brutus 3 dagen geleden

Dag Sami,

Wauw wat een informatie. Je kunt het (helaas) mooi in detail vertellen. Gelukkig heb je ook wat humor in deze best heftige tijd. Inderdaad ben ik een man. 40 jaar. 

Het slapen is helemaal hersteld. Wat een periode was dat. Soms sliep ik zo licht dat alles als een film voorbij ging en wanneer mijn ogen open gingen de avond al weer dag was geworden. Het gebroken opstaan was echt...... .. op hele slechte dagen werden dag nacht en andersom. Vaak heb ik mij geschaamd voor mijn vrouw en kinderen. Ik ben niet de vader geweest die zij wel verdienden. Terugkijkend van waar ik nu sta doet dat het meest zeer. Ik prijs me gelukkig in de staat waarin mijn lichaam en geest nu zijn..... ik hoop dat dit zo blijft.  


Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid