Onderzoek gepubliceerd op 18 mei 2022

Het Post Covid-19 syndroom/SARS-CoV-2 ofwel PASC is niet het enige syndroom ten gevolge van een acute infectie. Andere voorbeelden van deze zogenaamde post-acute infectiesyndromen (PAISs) zijn bv SARS, Ebola en het West-Nijl virus. Ook hebben deze syndromen een aantal overlappende kenmerken met het chronisch vermoeidheidssyndroom ME/CFS.

In een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift Nature Medicine: Unexplained post-acute infection syndromes | Nature Medicine vatten wetenschappers hun gemeenschappelijke kenmerken samen en geven zij een overzicht van overkoepelende thema’s aangevuld met bronnen voor verder onderzoek.

Post-acute infectiesyndromen

Wat de infectiebron ook is, deze infectiesyndromen kennen vaak min of meer dezelfde kernsymptomen. Dit zijn inspanningsintolerantie, onevenredige vermoeidheid, hersen- en zintuiglijke stoornissen, griepachtige symptomen, onrustige slaap, spier/gewrichtspijn en een heleboel niet-specifieke symptomen.

Waardoor dit komt is nog onbekend. Maar de gelijkenissen doen vermoeden dat er een gemeenschappelijke oorzaak aan ten grondslag ligt.

In dit onderzoek vind je een overzicht van de gemeenschappelijke kenmerken en een samenvatting van wat er bekend is over deze onverklaarde syndromen. Ook geven de auteurs achtergrondinformatie over post-acute gevolgen van SARS-CoV-2 infectie (PASC) en schetsen ze de noodzaak van biomedisch onderzoek naar de onderliggende mechanismen achter deze groep van chronische ziekten.

C-support heeft dit onderzoek samengevat in dit artikel

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid