Op deze pagina vind je een selectie van gepubliceerde onderzoeken naar Post-Covid. PostCovid NL zoekt actief naar interessante en betrouwbare resultaten van onderzoek die ons verder brengen in de kennis rondom Long Covid. Dit is nadrukkelijk géén lijst waarin álle onderzoeken staan vermeld. Dit komt omdat de ontwikkelingen heel snel gaan en er zó veel wordt gepubliceerd, dat het teveel zou zijn om allemaal weer te geven. Bovendien geven veel resultaten uit onderzoeken nog te weinig zekerheid om hier te vermelden. We kiezen ervoor om een onderzoek dat gaat over mogelijke oorzaken, bio-markers of behandelingen te vermelden als het 1) een systematische review of meta-analyse is (hierbij worden alle beschikbare wetenschappelijke studies over een bepaald onderwerp samengevoegd), 2) een Nederlands onderzoek is of 3) veel aandacht heeft gekregen in de media.

Bekijk hier de onderzoeken en onze samenvatting van onderzoeken gericht op oorzaken van Long Covid. Onderzoek over hoe vaak Post-Covid voorkomt vind je hier.

Het IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik) zet elke twee maanden een PostCovid journaal online. Een update op onderzoek en actualiteiten (de berichten van 2022 en eerder gaan over de acute infectie). Onder iedere video kan je de tekst downloaden en hierin staan alle links naar artikelen die in de video worden genoemd.

Het IVM en C-support hebben een rapport geschreven waarin een overzicht wordt gegeven van de huidige kennis en onderzoeken over oorzaken, diagnostiek en behandeling.

Lopende Nederlandse onderzoeken 

In Nederland en in het buitenland worden veel onderzoeken naar Post-Covid uitgevoerd die nog niet zijn afgerond. ZonMw is de organisatie die Nederlands onderzoek betaalt. Lees meer over de onderzoeken over Long Covid die er lopen en over het meerjarige onderzoeksprogramma van ZonMw. Ook versnelt Stichting Long Covid onderzoeken naar de oorzaak van Post-Covid in een consortium en financieren zij deze onderzoeken door particuliere giften.

Wil jij jouw ervaring inzetten voor onderzoek en goede zorg rondom Post-Covid? Bekijk dan de verschillende mogelijkheden bij 'Denk jij mee?'  

In twee afleveringen van het programma Focus van de NTR (juni 2023) werden een aantal onderzoeksrichtingen in beeld gebracht. Kijk de afleveringen hier terug.

Overzicht afgeronde onderzoeken

2024

April

Maart

Februari

Januari

2023

December

November

Oktober

September

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari

2022

December

November

Oktober

Augustus

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari

2021

November

September

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Januari

2020

December

November

Oktober

September

Augustus

Juli

Juni

Mei

 

Veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid