Publicatie verschenen op 24 februari 2023 in BMJ

Veel mensen met Long Covid ervaren POTS (Posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom). In dit wetenschappelijke artikel wordt er een overzicht gegeven van POTS na een coronabesmetting. Dit overzicht is vooral geschreven voor behandelaars, maar is ook informatief voor patiënten. Belangrijk hierbij is dat je altijd met je (huis)arts overlegt als je zelf een behandeling wilt starten.

Klachten

Het is niet makkelijk om aan te geven hoeveel mensen last hebben van POTS, maar de schatting is dat 2-14% van de mensen met Post-Covid POTS ontwikkelen. Bij het gaan staan of bij lichte inspanning ervaren mensen hartkloppingen en daarbij vaak ook duizeligheid, kortademigheid, pijn op de borst, zweten en vermoeidheid.

Diagnose stellen

Het is belangrijk dat er uitgesloten wordt dat er iets met hart, longen, vaten of bloed aan de hand is. Er zijn een aantal tests mogelijk om te kijken of er sprake is van POTS. Bij deze tests worden de bloeddruk en hartslag gemeten tijdens het staan.

Behandelopties

Niet-medicamenteuze behandeling

Geruststelling en uitleg over de klachten is belangrijk. Als er behandeling nodig is, is een niet-medicamenteuze behandeling de eerste keuze. Dit zijn de opties:

 • Veel drinken (2-3 liter per dag) en extra zoutinname (als dit veilig kan)
 • Vermijd factoren die POTS kunnen opwekken zoals alcohol, langdurig staan, zware maaltijden en warme plaatsen
 • Draag een compressiepanty
 • Probeer het lichaam sterker te maken als dit verdragen wordt. Begin hierbij met lichte krachttraining
 • Blijf actief, maar zorg voor voldoende rust-momenten.
 • Als het mogelijk is, is het goed om de belasting heel rustig op te bouwen in lengte en zwaarte. Houd hierbij wel rekening met het eventueel verergeren van klachten na inspanning (PEM).

Medicamenteuze behandeling

Als bovengenoemde maateregelen onvoldoende helpen kan medicatie overwogen worden. Er is nog geen geregistreerd medicijn tegen POTS, maar er zijn wel medicijnen die klachten kunnen verlichten. Voorbeelden zijn medicijnen die de hartslag verlagen of vocht en zout in je lichaam vasthouden. Dit gaat altijd via de (huis)arts.

Leefstijl

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor onderstaande adviezen, maar artsen en patiënten zijn er positief over. Dit kan je doen:

 • Vermijd stress en activiteiten die veel van je vragen zoveel mogelijk
 • Probeer een zo goed mogelijke nachtrust te hebben
 • Pas de techniek Pacing toe
 • Eet gezond en niet te grote porties
 • Gebruik ontspanningstechnieken zoals mindfulness en meditatie

 

Een uitgebreidere beschrijving staat in het volledige artikel. Je kan dit artikel ook altijd met je (huis)arts delen.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid