Post-exertionele malaise, afgekort PEM wordt ook wel inspanningsintolerantie genoemd. PEM houdt in dat een mentale of lichamelijke inspanning zorgt voor verergering van klachten. De inspanning hoeft soms maar minimaal te zijn om een verergering van klachten te veroorzaken. Daarom is het belangrijk om bij PEM niet over grenzen te gaan. Maar ook emoties, weersveranderingen en hormonen kunnen PEM veroorzaken.

PEM komt ook voor bij mensen met de ziekte ME/CVS (chronisch vermoeidheidsyndroom) en Q-koorts. Bij Long Covid komt ook klachtenverergering door lichamelijke, cognitieve en/of emotionele overbelasting voor, zoals past bij PEM. De klachten die hierbij optreden kunnen hetzelfde zijn als de klachten die iemand al had na corona. Maar er kunnen ook niet eerder opgetreden klachten voorkomen. Verergering van klachten bij Post-Covid kan ook voorkomen zonder duidelijke aanleiding. Een activiteit die de ene dag prima is, kan een andere dag de klachten verergeren.

Als je te vaak PEM krijgt of als het erg hevig is, kan het zelfs een langdurige terugval veroorzaken. PEM kan direct na de mentale of lichamelijke inspanning al optreden. Maar het komt ook voor dat je pas 12 tot 48 uur later verslechtert. Op het eerste gezicht lijkt er dan niets aan de hand te zijn en krijg je geen signalen om te stoppen. Later verslechter je dan alsnog.

Vaak horen we dat bewegen gezond is. Voor de meeste mensen is dit ook zo, maar voor mensen met PEM is dit niet altijd zo. Bewegen kan hun klachten juist verergeren. Toch worden er vaak therapieën voorgeschreven waarin bewegen een belangrijk onderdeel is. Het is dan ook belangrijk om goed op te letten waar de grens ligt en waardoor je klachten verergeren en dit aan te geven bij de therapeut. Pacing is de term van de techniek die door onder andere ergotherapeuten gebruikt wordt om daarmee om te leren gaan. Met pacing leer je in een rustig tempo de activiteit uit te voeren en daarbij regelmatig een pauze in de activiteit in te lassen.

In deze video wordt PEM goed uitgelegd. Helaas is deze alleen in het Engels beschikbaar. Een informatieve website over PEM en pacing, ook in het Engels, is deze.

Word donateur

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid