Post-exertionele malaise, afgekort PEM wordt ook wel inspanningsintolerantie genoemd. PEM houdt in dat een mentale of lichamelijke inspanning zorgt voor verergering van klachten. De inspanning hoeft soms maar minimaal te zijn om een verergering van alle klachten te veroorzaken. Daarom is het belangrijk om bij PEM niet over grenzen te gaan. 

PEM komt veel voor bij mensen met de ziekte ME, Q-koorts en CVS (chronisch vermoeidheidsyndroom). Bij langdurige klachten na corona lijkt ook klachtenverergering door (lichamelijke, cognitieve en/of emotionele) overbelasting voor te komen, zoals past bij PEM. De klachten kunnen hetzelfde zijn als de langdurige klachten na corona die we kennen. Ook niet eerder opgetreden klachten kunnen voorkomen. Verergering van klachten bij Post-Covid lijkt ook voor te komen zonder duidelijke aanleiding.
(F. van Dijk, Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde) 

Als je te vaak PEM krijgt of als het erg hevig is, kan het zelfs een langdurige terugval veroorzaken. PEM kan direct na de mentale of lichamelijke inspanning al optreden. Maar het komt ook voor dat je pas 12 tot 24 uur later verslechtert. Op het eerste gezicht lijkt er dan niets aan de hand te zijn en krijg je geen signalen om te stoppen. Later verslechter je dan alsnog.

Vaak horen we dat bewegen gezond is. Voor de meeste mensen is dit ook zo, voor mensen met PEM is dit niet altijd zo. Toch worden er vaak therapieën voorgeschreven waarin bewegen een belangrijk onderdeel is. Het is dan ook belangrijk om goed op te letten waar de grens ligt en klachten verergeren en dit aan te geven bij de therapeut.  Pacing is de term van de techniek die door bv ergotherapeuten gebruikt wordt om daarmee om te leren gaan. Zie voor meer informatie over deze techniek de ‘Handreiking ergotherapie bij Long Covid cliënten’ te vinden via Richtlijnen voor zorgverleners bij behandeling Long Covid ofwel Post-Covid | PostCovid NL  

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid