Publicatie verschenen op 12 juli 2022 in Scientific Reports

Er zijn voor Post-Covid nog weinig effectieve behandelingen. Er worden verschillende behandelingen uitgeprobeerd door patiënten. Naar hyperbare zuurstoftherapie wordt onderzoek gedaan. Dit is een behandeling waarbij patiënten via een masker 100% zuurstof inademen (in ‘gewone’ lucht zit maar 21% zuurstof). Dit gebeurt in een grote afgesloten ruimte (de hyperbare kamer) waarin de druk hoger is dan de normale omgevingsdruk.

Opzet onderzoek

Dit onderzoek is een zogenaamde RCT (randomized controlled trial). Dit is een onderzoeksopzet waarbij een deel van de deelnemers een bepaalde behandeling krijgt en het andere deel een nep-behandeling (de deelnemers kunnen het verschil zelf niet merken). Dit is de beste manier om het effect van een behandeling te onderzoeken.

Het onderzoek is uitgevoerd in Israël. Deelnemers waren mensen van 18 jaar en ouder met cognitieve klachten die meer dan 3 maanden na een corona-besmetting nog aanwezig waren. De behandeling bestond uit 40 sessies hyperbare zuurstoftherapie van 90 minuten in 2 maanden tijd.

Alle deelnemers hebben aan het begin en het einde van het onderzoek onder andere een cognitieve test gedaan, verschillende vragenlijsten ingevuld en een MRI-scan van hun hersenen gehad.

Resultaten

Er hebben 73 mensen deelgenomen aan dit onderzoek en 37 hiervan hebben de hyperbare zuurstoftherapie ontvangen. De andere 36 kregen de nep-behandeling (controlegroep). Vergeleken met de controlegroep, was er bij de groep die hyperbare zuurstoftherapie ontving een grotere verbetering van de cognitieve functie (medium effect), energie (medium effect), lichamelijke beperkingen (medium effect), slaapkwaliteit (medium effect), psychologische klachten (groot effect) en beperkingen door pijn (groot effect).

De doorbloeding in de hersenen was toegenomen en op verschillende plekken in de hersenen was de microstructuur verbeterd. De mate van deze verbetering is niet beschreven in de wetenschappelijke publicatie.

Conclusie

Hyperbare zuurstoftherapie kan de cognitieve functie, psychische symptomen, vermoeidheid en beperkingen door pijn verbeteren. Deze veranderingen hangen samen met een verbeterde doorbloeding en microstructuur van verschillende delen van de hersenen die te maken hebben met cognitieve en psychische functies.

Beperkingen van het onderzoek

Dit onderzoek heeft de resultaten 1-3 weken na de laatste behandeling gemeten en over de effecten op lange termijn kan dus nog niks gezegd worden. Ook is het aantal deelnemers aan het onderzoek vrij klein. Er zijn grotere onderzoeken nodig om het effect van hyperbare zuurstoftherapie goed te kunnen onderzoeken.

 

Lees hier een artikel over de veiligheid van hyperbare zuurstoftherapie.

Lees ook wat C-support zegt over hyperbare zuurstoftherapie.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid