Onderzoek gepubliceerd op 6 augustus 2020

Ongeveer de helft van de mensen die corona heeft gehad, heeft bij ontslag uit het ziekenhuis last van ernstige beperkingen in lichamelijk functioneren en bij algemene dagelijkse activiteiten. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek gepubliceerd in European Respiratory Journal.  

In Italië zijn duizenden mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen geweest. In de regio Piemonte hadden op 12 mei 2020 12.272 mensen de ziekenhuisopname overleefd. De meeste van hen werden uit het ziekenhuis ontslagen. Het aantal ziekenhuisbedden in Noord-Italië was niet genoeg voor de grote instroom. Daarom werden mensen na twee negatieve coronatesten (RT-PCR-test) uit het ziekenhuis ontslagen, ook als ze er fysiek slecht aan toe waren. In het onderzoek werden mensen onderzocht met fysieke achteruitgang of moeite met algemene dagelijkse activiteiten op het moment van ontslag uit het ziekenhuis.  

Conclusie 

Dit is het eerste onderzoek naar het fysiek functioneren en het uitvoeren van algemene dagelijkse activiteiten bij mensen die na corona zijn ontslagen uit het ziekenhuis in Italië. Zij kunnen te maken hebben met verminderd lichamelijk functioneren, zelfs na vroege mobilisatie of fysiotherapie aan het bed. De resultaten van het onderzoek wijzen erop dat mensen met corona na ziekenhuisopname direct revalidatie nodig hebben. 

 

Terug naar overzicht onderzoeken

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid