Publicatie verschenen op 6 mei in MedRxiv
Dit artikel is nog een pre-print. Dat betekent dat het nog niet door onafhankelijke collega-onderzoekers is beoordeeld. Wel bevestigt dit onderzoek een aantal resultaten uit eerdere studies.
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC ontdekten dat vermoeidheid bij post-covid en ME/CVS patiënten met PEM* niet alleen komt doordat zij minder bewegen. Bij mensen met post-covid of ME/CVS reageren de spieren anders op inactiviteit dan bij gezonde mensen.
Opzet studie
In de studie werden 51 patiënten met PEM (25 post-covid patiënten en 26 ME/CVS patiënten) vergeleken met 24 gezonde mensen die zestig dagen bedrust hielden.
Resultaten
Hoewel ook de groep gezonde mensen na 60 dagen bedrust minder energie hadden, verschilden de oorzaken van het energiegebrek ten opzichte van de post-covid en ME/CVS patiënten.
Bij gezonde mensen zagen de onderzoekers spierafbraak, maar bij de groep patiënten bleef de spiermassa hetzelfde. Wel had deze groep minder langzame spiervezels. Deze vezels zorgen voor uithoudingsvermogen. En hadden zij meer snelle vezels, die er voor zorgen dat je snel moe wordt. Ook werkten hun mitochondriën – de energiebron van cellen – slechter.
Volgens de onderzoekers moeten zorgverleners bij behandeling en revalidatie van post-covid en ME/CVS patiënten met PEM er rekening mee houden dat hun spieren echt anders werken. Het is dus onterecht om te denken dat hun klachten vooral komen door te weinig beweging.
Beperkingen onderzoek
De ME/CVS en post-covid patiënten hebben niet strikt 60 dagen bedrust gehouden, maar waren door hun klachten wel minder actief. Het is dan ook niet mogelijk om te zeggen dat de veranderingen in de skeletspieren bij deze patiënten helemaal losstaan van hun verminderde activiteit. Het onderzoek laat echter zien dat fysieke inactiviteit op zichzelf niet voldoende is om de skeletspierveranderingen bij deze patiënten te verklaren.
Aan dit onderzoek deden alleen patiënten mee die zich vrijwillig aanmeldden om meerdere keren naar het laboratorium te reizen en een inspanningstest te ondergaan. Hierdoor is onderzocht hoe het gesteld is met een groep patiënten met mildere klachten, die niet aan huis gebonden zijn.
Daarnaast waren de ME/CVS-patiënten al langer ziek dan de post-covidpatiënten. Daarom kunnen er geen conclusies worden getrokken over mogelijke verschillen tussen deze twee groepen.
* PEM staat voor Post-exertionele malaise en houdt in dat een lichamelijke, geestelijke of cognitieve inspanning zorgt voor verergering van je klachten. PEM komt niet alleen voor bij post-covid maar ook bij andere postinfectieuze ziektes zoals ME/CVS en Q-koorts.