Onderzoek gepubliceerd op 16 november 2020

Veel mensen die corona doormaken hebben te maken met ademhalingsproblemen. Dat geldt voor coronapatiënten die uiteindelijk beademd moeten worden en voor patiënten die ter ondersteuning extra zuurstof krijgen. Maar speelt ook bij patiënten die niet in het ziekenhuis belanden en thuis herstellen van corona. Ook zij hebben soms langdurig last van benauwdheid en kortademigheid.

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en het Radboudumc hebben een mogelijke verklaring gevonden. Zij hebben bij een groep van 26 overleden coronapatiënten een aanzienlijke schade aan het middenrif aangetroffen. Het middenrif is onze belangrijkste ademspier.

De onderzoekers vonden daar ontstekingsreacties en bindweefselvorming. Bij sommige patiënten zat het virus zelfs in de spiercellen. Die waren soms twintig keer groter dan normaal en andere keren juist verschrompeld en veel kleiner dan gebruikelijk.

Lees het volledige bericht hierover op NOS.nl en bekijk de publicatie van het onderzoek in het tijdschrift JAMA Internal Medicine.

 

Terug naar overzicht onderzoeken

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid