Onderzoek gepubliceerd op 12 mei 2020

Bij mensen die na corona worden ontslagen uit het ziekenhuis, zijn de longproblemen die het meest voorkomen een verslechtering van de gasuitwisseling, daarna ademhalingsstoornissen. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Europian Respiratory Journal

Het is bekend dat bij mensen die hersteld zijn van andere coronaviruslongontstekingen (door SARS en MERS) de verslechtering van de longfunctie en inspanningscapaciteit maanden of zelfs jaren aanhoudt. Er was bij mensen die corona hebben gehad nog geen onderzoek gedaan naar de longfunctie na ontslag uit het ziekenhuis. Onderzoekers wilden van deze groep mensen de longfunctie beschrijven. Ze hebben 110 mensen onderzocht die tussen 5 februari en 17 maart met corona opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis en later zijn ontslagen.  

Conclusie en toekomst 

Na een verslechterde gasuitwisseling komen ademhalingsproblemen het meest voor. Beide zijn afhankelijk van hoe ziek de persoon is geweest. Vooral bij mensen die ernstig ziek zijn geweest moet een longfunctietest worden overwogen. Ook longrevalidatie is een mogelijke behandeling. Er zijn langetermijnstudies nodig om te weten of deze problemen aanhouden. 

 

Terug naar overzicht onderzoeken

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid