Onderzoek gepubliceerd op 16 december 2020

Niet iedereen met overgewicht loopt extra risico bij een besmetting met corona. De plaats waar het vet zit is belangrijk voor het risico op een ongunstig beloop. Vooral een grote buikomtrek is riskant. Minder belangrijk is vet rond de heupen. Dat blijkt uit recent onderzoek in Franciscus Gasthuis & Vlietland dat is gepubliceerd in BMJ Open Respiratory Research.

De onderzoekers volgden 86 patiënten met corona vanaf het moment dat ze op de spoedeisende hulp kwamen. Bij iedereen maten ze de omtrek van de buik en van de heup. De verhouding van die twee vertelt of er teveel vet in de buik zit. Van deze groep kregen 31 personen ernstige problemen met hun longen. Zij kregen veel zuurstof toegediend of werden opgenomen op de intensive care. De onderzoekers vergeleken de buikomvang van deze groep met de mensen die een milder verloop van de infectie hadden. Een grote buikomtrek leidde tot slechtere kansen bij corona.

De onderzoekers bekeken ook andere symptomen van een slechte levensstijl, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, maar vooral de buikomvang blijkt een goed indicatie van het risico bij corona.
 

Terug naar overzicht onderzoeken

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid