Corona: een verkoudheid, een griepje? Dat is zo weer over? Helaas, dat is niet altijd het geval. Er zijn mensen die weinig last hebben van corona en snel herstellen.  Sommige mensen die besmet raken met corona hebben na drie maanden of langer nog klachten. Dan spreken we van Long Covid ofwel Post-Covid. Dit kan zowel mensen treffen die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest, als mensen die de ziekte thuis doormaakten. Er lijkt geen relatie met onderliggende aandoeningen of leeftijd te bestaan.

Iemand met langdurige coronaklachten voelt zich over het algemeen op een andere manier ziek dan in de eerste, acute fase. Het lichaam kan ernstig ontregeld zijn, ook als er geen aantoonbare schade is. Veel gehoorde klachten zijn onder andere: gebrek aan energie, moeite met inspanning, concentratieproblemen en overprikkeling. Ook angstklachten komen voor, en veel mensen met Long Covid vinden het mentaal zwaar om met hun nieuwe situatie om te gaan.

Aan de buitenkant zie je al deze klachten niet direct. Je ziet iemand misschien gewoon een rondje wandelen of andere dingen doen. Maar de kans is groot dat hij of zij na zo’n activiteit moet rusten om bij te komen. Bij mensen met zware klachten raakt de batterij al leeg van iets simpels als douchen en aankleden. Die ernstige vermoeidheid en de benodigde hersteltijd zijn voor de buitenwereld vaak niet zichtbaar, maar hebben wel erg veel impact op iemands leven.

Long Covid ofwel Post-Covid verloopt voor vrijwel iedereen met ups en downs. Soms voelt iemand zich ineens wat beter, dan ineens weer slechter. Dit maakt het lastig om activiteiten weer op te bouwen of dingen te plannen. Het is heel belangrijk om voldoende rust te nemen en geduld te hebben. De één herstelt na een paar maanden, de ander is na anderhalf jaar nog steeds ziek.  

Lees meer over Long Covid en het herstel

Bekijk de webinars

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid