mantelzorg

Naasten en mantelzorgers zijn misschien wel de meest vergeten groep als het gaat om Post-Covid en ook andere ziektes. Mantelzorgers werken met alle liefde keihard om hun geliefde, vriend of familielid te helpen en te ondersteunen. Maar er wordt vooral en soms alleen gevraagd naar hoe het met de patiënt gaat. Maar hoe gaat het met de naasten en mantelzorgers? PostCovid NL geeft tips om als mantelzorger op jezelf te blijven letten en voor jezelf op te blijven komen, terwijl je zorgt voor een naaste met Post-Covid.

1. Lees over Post-Covid

Verdiep je in het ziektebeeld van je geliefde. Als je veel weet over de mogelijk symptomen en problematiek van Post-Covid voel je je wellicht sterker om te helpen en te ondersteunen. Je snapt dan soms beter wat bij het ziektebeeld hoort. 

2. Altijd minstens een uur voor jezelf

Soms is mantelzorg beperkt tot een uurtje per dag, maar vaak kan het qua uren een fulltimebaan zijn, als je geliefde er ernstig aan toe is. Ook al help je met zoveel liefde, bewaak toch je eigen grenzen en zorg toch dat je, al is het maar een uurtje per dag, tijd voor jezelf hebt. Anders houd je het niet vol en heeft degene die je verzorgt er uiteindelijk ook niks aan. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor de ander zorgen.

3. Je bent niet voor alles de oplossing

Zorgverleners willen nog wel eens makkelijk denken over mantelzorg. Vooral als ze daarmee de zorg kunnen delegeren. Dan heet het: Meneer Jansen is nog wel wat benauwd, maar u zorgt toch voor hem? En we leggen u wel uit hoe de zuurstofapparatuur werkt. Dat u misschien werkt en voor inkomen moet zorgen of andere redenen waarom het niet kan, wordt voor het gemak gewoon even aan voorbij gegaan. En u als naaste bent misschien zo verbouwereerd dat u zegt ‘Ja hoor’... En draai het dan nog maar eens terug… Als u als mantelzorger vindt dat het niet kan, zeg dat dan onomwonden. Vermijd woorden als eigenlijk, misschien, et cetera, want dan denkt de zorgverlener dat er ruimte is. Duidelijk is: ‘Nee, dat kan ik niet doen’. 

4. Durf hulp te vragen

‘Als ik ergens mee kan helpen, zeg je het wel hè?’ Vrijwel alle mantelzorgers hebben het wel een keer gehoord, maar zeg jij het als je wat hulp kunt gebruiken? Durf om hulp te vragen, daar zijn familie en vrienden voor en meestal doen ze het  met alle liefde.  Dat kan ook iets kleins zijn, bijvoorbeeld dat een vriend een keer komt eten met degene die jij verzorgt. Dan heb jij een avondje voor jezelf.

Overigens kun je de vraag ook terugleggen; ‘waar zou je mee wíllen helpen? Misschien wil je zelf even meedenken wat voor hulp je zou kunnen geven’ Want hulp aanbieden zonder daarin concreet te zijn is ook wel makkelijk’

5. Hoe gaat het met mij?

Als mantelzorgers bekenden spreken, wordt er vaak alleen gevraagd hoe het met de patiënt gaat en niet hoe het de mantelzorger vergaat. Vraag gerust aandacht op door bijvoorbeeld te zeggen; Met de patiënt, gaat het redelijk, met mij trouwens ook. Vaak beseffen mensen na zo’n antwoord al dat ze ook moeten vragen naar het wel en wee van de gesprekspartner. Je verhaal kwijt kunnen is vaak essentieel om goed door te kunnen, ook voor de mantelzorger die het vaak ook zwaar heeft. Een beetje aandacht en liefde van de omgeving kan dan wonderen doen. 

6. Geniet van degene die je verzorgt

Het feit dat jullie leven wordt beperkt door ziekte en vermoeidheid wil niet zeggen dat je het niet samen gezellig kunt hebben. Blijf het gezellig maken met degene die je verzorgt en vraag aan elkaar hoe je het prettig en aangenaam kunt maken voor de ander én jezelf  

Klik hier voor meer informatie

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid