Ha allen, ik heb inmiddels genoeg van fysio’s die een aantekening herstel post covid hebben maar niet meer doen dan een oefenprogramma opstellen. Heeft iemand ervaring met een fysio met gedegen kennis van post covid in Amsterdam of regio Baarn? Hou me aanbevolen voor tips, dank.

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

MiekeS 3 weken geleden

Hoi Mick! 

Ik begrijp je helemaal! Zelf ben ik alleen maar zieker en zieker geworden van de fysiotherapie! Ik heb 5 maanden fysio gehad en toen mocht ik volle kracht mijn armen trainen: gevolg enorme terugval van 6 weken en ben nu bijna een jaar verder en nog niet op het niveau van daarvoor. 4 maanden later toch besloten weer naar nieuwe fysio te gaan, die zou erg gespecialiseerd zijn in long covid. Nou vergeet het maar! Ik werd weer zieker, elke keer koorts, een week plat liggen enz. Na 3 sessies gestopt. Ik doe het nooit meer! Ik probeer nu mijn wandelen uit te breiden als het gaat. Elke dag probeer ik 2x 15 minuten te wandelen. Fietsen is te zwaar voor mij, heb nu een hometrainer en ik doe 2x per dag 10 seconden fietsen en ga zo rustig proberen op te bouwen. En mn armen beweeg ik door af en toe een wasje op te hangen! Dus nee sorry kan je niet helpen, maar heb ook alleen slechte ervaringen met fysio, probeer het nu zo zelf maar te doen!   

Mick 3 weken geleden

Dank! Ga maar eens met de huisarts overleggen en misschien een sportarts raadplegen. Maar wie weet heeft iemand ervaringen met een fysiotherapeut die wel grondige kennis heeft.

Monalisa 2 weken geleden

Mijn fysio liet me op eigen tempo  en met respect voor mijn grenzen oefeningen doen, met als enig doel: verder spierverlies voorkomen (pacing). Dus niks met trainen of pushen. Het hield voor mij in: hooguit 3 lichte oefeningen van een paar minuten. Normaal zou je dan per oefening 3 x 10 keer doen, maar dat bleek ik niet te redden, ik heb dat terug geschroefd naar 3 x 5. En even pauze tussen iedere oefening om weer op adem te komen. Ik mocht zelf aangeven wanneer het niet meer ging. En 2 x per week deze oefeningen doen had volgens hem al resultaat. Helaas ben ik aan het eind van de herstelzorg termijn. Maar probeer thuis de discipline erin te houden, afhankelijk van mn energie niveau.

Monalisa 2 weken geleden

Het kwam trouwens ook wel voor dat ik al zo moe was als ik een afspraak had bij de fysio, dat ik alleen maar ging om niet met een rekening opgescheept te worden. Maar dan zei ik, we gaan vandaag niet oefenen hoor ,dat red ik niet. Doe maar even mn rug los masseren.

Cruella 2 weken geleden

Geen tips, maar ik kreeg constant de adviezen om specifiek op zoek te gaan naar een psychosomatisch fysiotherapeut. Deze stellen geen oefenprogramma's op. Waarmee niet gezegd is dat de klachten psychosomatisch zijn! Maar deze fysio's behandelen anders, beter passend bij bikv pots en pem klachten.

Ik kon vanuit mijn woonplaats alleen niet binnen een half uur, of zelfs een uur bij zulke fysio's terecht. 

Uiteindelijk heeft de ergo de stekker uit de fusio getrokken, want ik werd er alleen maar zieker van. Ik mocht eventueel nog fysio, maar enkel een psychosomatische en 1 die bereid was nauw samen te werken met de ergo ivm energiebalans en pem klachten en 1 die PEM en chronische vermoedheid niet als onzin bestempelde. (Maar door reisafstand onmogelijk destijds dus).

Pas op met sport- en revalidatie artsen: in de huidige richtlijnen zijn zij ook te gebrand op oefenen kracht en conditie en niet aangepast aan wat in grote lijnen nodig is voor de meeste LC patienten. 

Mick 2 weken geleden

Dank! Zat wel aan inspanningstest te denken om belastbaarheid objectiever te laten testen, maar zal het eens met de huisarts bespreken.

Cruella 2 weken geleden

De inspanningstesten worden in het huodige beleid juist afgeraden! Ook naar sport- en revalidatie artsen wordt dit duidelijk gemaakt dat ze hiermee moeten stoppen bij covid patienten. Juist dit soort testen kunnen zorgen voor enorme terugval en herstel belemmeren en je hebt er helemaal niets aan. Ik kreeg een 5 minten wandeltest bij de fysio destiids en ben alleen daar al veel zieker van geworden met enorme terugval. 

Neem anders contact op met C-support en laat je adviseren door kanalen met kennis. Zoek ook even op artikelen van de arts verbonden aan C-support. De richtlijnen zijn echt heel anders dan in den beginne.

Belastbaarheid werd bij mij bepaald door de ergo en eem eventuele fysio moest haar adviezen en opbouw gaan volgen, maar ik werd alleen maar zieker en zieker vam geringe inspanning, dus ik ben dat traject niet eens meer begonnen. 

https://www.revalidatie.nl/ntr/patienten-met-post-covid-syndroom-worden-zieker-van-inspanning/

https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/nieuwe-inzichten-leiden-tot-andere-aanpak-long-covid-meer-rust-en-expertisecentrum 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid