Op 30 december jl werd ik met rap tempo ziek. Dag ervoor kerngezond, ochtend erna fibrerend gevoel net onder midden ribbenkast en stekende pijn onder ribbenkast rechts. Geen eetlust. Gewoon naar mn werk gegaan. 'S Middags dusdanig beroerd dat ik naar huis ben gegaan.  Uur later in mn bed gestort en daar gebleven tot de ochtend 3 januari. Toen huisarts gebeld dat ik me hondsberoerd voelde en consult gewenst was. Namiddag consult en gelijk door naar SEH. Door de molen gegaan en op resultaat longfoto opgenomen. (Sterk verminderde longinhoud). Infuus met antibiotica en 's nachts hoge koorts 39,5° en zo slecht dat de dokter gebeld is. Ik had een dubbele longontsteking en mn rechter middenrif stond in hoogstand. (Heden nog steeds) ontslagen op 7 januari. Van Corona nog zeer weinig bekend. Heb 2 weken jl nog aan longarts gevraagd of ik het dan toch niet heb gehad, aangezien 1e geval  in Frankrijk op 27 december was. Maar nu blijkt had China eind vorig jaar zomer al te maken met het virus. Dus wordt het voor mij toch steeds aannemelijker dat ik toch corona heb gehad. Mijn feitelijke vraag is of er meer bekend is omtrent verlamming van het middenrif in relatie tot corona? 

Bij voorbaat dank voor het meedenken. Mvrgr

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Spriet 4 jaar geleden

Ook mijn fysio bemerkte nav mijn info dat mijn middenrif niet correct meebeweegt. Na wat oefening is het hoesten daarna pas begonnen, toen week 12 ofzo!! Kunnen mijn longen alsnog de rotzooi opruimen...

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
4 jaar geleden

Antwoord van een fysiotherapeut:

Verlamming van de middenrifspier is het gevolg van het niet-functioneren van de zenuw nervus phrenicus. Vaak is dit eenzijdig. Deze verlamming kan onderdeel zijn van een aandoening die 'neuralgische amyotrofie' wordt genoemd. Dit ontstaat soms na een virale infectie. De klachten die patiënten ervaren zijn: kortademigheid bij inspanning en (nog meer uitgesproken) ernstige kortademigheid bij bukken of gaan liggen. Ook ernstige kortademigheidsklachten bij zwemmen of in bad gaan liggen zijn kenmerkend. De klachten ontstaan door afname van de longcapaciteit. Deze aandoening herstelt niet altijd. Of een COVID-19 coronavirus infectie een extra verhoogde kans geeft op neuralgische amyotrofie is nog onbekend.

COni 3 jaar geleden

Ik heb hetzelfde meegemaakt in 2019. Eerst in 2016 veel gehoest dag en nacht dat begon een week na een wintersport busreis naar Frankrijk met extreem hoestende mensen in de bus op de terugweg. Een halfjaar daarna longfoto's gemaakt omdat het hoesten niet volledig weg was. Daarop was niets te zien, ook de longfunctietest was perfect. Vorig jaar in 2019 de zomer veel last gehad van hoesten weer en toch maar naar de eerste hulp geweest doordat het vrij extreem was. Daar ben ik een paar avonden achter elkaar weggestuurd omdat er niets aan de hand zou zijn. Je wordt min of meer aangekeken alsof je zowat niets mankeert en het wel mentaal zal zijn. Ik zei nog "is er niet "IETS" wat ik heb een virus bijvoorbeeld" en ik vroeg waarom er geen bed voor mij beschikbaar was om te monitoren. Corona speelde toen nog niet en er werd er gekeken of je gek was. 

Vervolgens na 5 avonden/nachten daar te zijn geweest en te zijn weggestuurd was een arts eindelijk bereid een foto te maken waarop was te zien dat het om een een halfzijdige verlamming middenrif  ging. Toen is er midden in de nacht een laboratorium onderzoek gedaan waaruit niets bleek, alle bloedwaardes normaal. Corona wist men het bestaan nog niet van dat zou pas een halfjaar daarna komen. 

De arts gaf nog wel aan dat deze eenzijdige verlamming diafragma in sommige gevallen spontaan kan herstellen. Met die boodschap kun je dan de vijfde avond midden in de nacht weer huiswaarts. Gelukkig zijn er nu nog maar weinig klachten die resteren. De longfunctie is nog niet volledig hersteld door het verlamde middenrif.

Ik kan tegenwoordig nog prima sporten maar merk soms wel verschil met de hartslag en met ademen. Ik kom uit Tilburg dus het zou me niets verbazen dat ik toch corona heb gehad aangezien die regio zo'n beetje als eerste is getroffen. Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid