Hallo,

Vermoedelijk heb ik corona gehad. Ik had lange tijd (ruim drie maanden, de huisarts vermoedt dat ik eerst een griep had en daarna corona) een droge hoest, benauwdheid, pijn op de borst, pijn tussen de schouderbladen, spierpijn, lichte verhoging en was ontzettend moe. Sinds een maand voel ik me weer wat beter. De hoest en longklachten zijn weg, al voel ik af en toe nog een steek onder mn schouderbladen. Ik probeer het normale leven weer op te pakken en voorzichtig te sporten. Gek genoeg heb ik sindsdien hartklachten zoals een verhoogde hartslag, druk en pijn op de borst, soms hartkloppingen, pijn onder m'n linker oksel, soms tintelingen in m'n arm en een algeheel gevoel van onrust in m'n lijf waardoor ik ook moeilijk inslaap. Als ik een klein stukje hardloop gaat dit in eerste instantie goed, maar daarna komen al die hartklachten opzetten en deze blijven een week aanhouden. In zo'n week kan ik dan niet nogmaals inspanning leveren, zelfs de trap op is vermoeiend. Dit is best wel beangstigend. Ik ben 33 en heb geen overgewicht. Zijn deze hartklachten normaal? Veel dank.

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

wim 4 jaar geleden

Zou zeggen ga naar de huisarts.Hij of Zij heeft er meer verstand van.Dan hier zelf voor dokter te spelen.

Jet 4 jaar geleden

Ik heb regelmatig contact met de huisarts, maar die wist ook niet direct wat ze ermee aanmoest. Ik hoop hier te horen van anderen dat ze deze hartklachten herkennen, zodat ik de bevestiging heb dat het inderdaad bij de corona herstelperiode kan horen. Als niemand het herkent, dan is het misschien wel iets heel anders.

wim 4 jaar geleden

Misschien kan de huisarts een ziekenhuis/long fysio bellen om advies.De klachten verschillen sterk per persoon.Verder kan een hartslag zuurstof meter ook info geven tijdens het sporten.

Pollux 4 jaar geleden

Hallo Jet,

deze klachten herken ik ook. Helaas zegt de assistentie van de huisarts dat ik mij geen zorgen hoef te maken en modder ik door. Ik ben wel weer gaat fietsen ondanks de druk op de borst en kortademig ik heb de indruk dat dat heel veel helpt. Ook veel thee drinken en een warme kruik tussen de schouderbladen leggen helpt zeer goed.

Sterkte!

Karin

Rosie 4 jaar geleden

Hallo Jet

Ik herken je klachten ook. Ik heb ook waarschijnlijk corona gehad (vermoeden door twee artsen, niet getest) en ben twee weken ziek geweest met koorts, droge hoest, hoofdpijn, spierpijn en erg moe. Toen opgeknapt maar na een week heel kortademig geworden. Pijnscheuten in borst en tussen schouderbladen. Ook kwamen toen de hartkloppingen, onrustig gefladder in mijn lijf en bij artsbezoek bleek een heel hoge hartslag. Daar heb ik betablokkers voor gekregen, een hele lichte dosering. Dat helpt wel wat. Alles bij elkaar ben ik nu al meer dan 2 maanden hier mee bezig. Het gaat de laatste dagen heel langzaam wat beter lijkt het. Maar ik ben nog steeds ontzettend moe, slap en kortademig. Veel liggen, weinig doen en na kleine inspanning hijgen alsof ik een marathon heb gelopen. 

Niet vervelend bedoeld natuurlijk maar fijn om te horen dat er meerdere mensen met deze klachten rondlopen. Je gaat inderdaad een beetje aan jezelf twijfelen. Mijn arts herkende de hartklachten trouwens wel als iets dat bij corona voorkomt. 

Jet 4 jaar geleden

Vervelend voor je dat je ook die klachten ervaart! Ik vind wel dat je een rake beschrijving geeft met 'onrustig gefladder in mijn lijf'. Het is wel een beetje een opluchting te lezen dat anderen hier ook last van hebben. Desalniettemin hoop ik natuurlijk dat je snel opknapt!

Rosie 4 jaar geleden

Dat hoop ik ook voor jou! 

-Lynn- 4 jaar geleden

Vind het idd een goede omschrijving.. ook ik voel die onrust door mijn hele lichaam gieren! Soms zo erg dat het lijkt alsof ik een spamse ga krijgen.. opgebouwde spanning-achtig... het wil eruit maar blijft zeuren. Hele dagen zit ik ' heen en weer' te wiegen en wiebelen om dat nare gevoel kwijt te zijn. Het voelt bij mij niet alleen als een onrustig maar ook complete malaise.  Soms het gevoel van ' bubbeltjes '  rond de hartstreek. Er zijn momenten dat ik denk.. Ik ga direct de arts bellen.. vervolgens komt er achteraan de gedachte dat het nutteloos is... wat weten de artsen nou? En wat wil de arts doen? Krijg toch weer zelfde antwoord als ervoor... thuis uitzieken. 

nanske 4 jaar geleden

Hoi Jet en anderen,

Ik had dit ook. Ik heb samen met mijn huisarts gekeken wat het zou kunnen zijn, nadat ze vast had gesteld dat het niets met hoge bloeddruk of hartritmestoornissen te maken had. Terwijl we zaten te praten herinnerde ik me dat ik als kind ook last had gehad van zo'n zelfde pijn aan de linkerkant van mijn borst. Dit bleken toen geen hartklachten te zijn, maar hyperventilatie. Het was altijd wanneer er spanning was in combinatie met inspanning. Toen we op dat spoor zaten, viel alles op zijn plek.

Ik voelde inderdaad spanning van het voor mijn idee veel te langzame herstel van mijn longen en conditie, terwijl ik toch eigenlijk voor de rest beter was, en dan ook nog eens hartklachten die toch helemaal niet bij corona hoorden?? De combinatie met inspanning was er natuurlijk ook, met die dagelijkse dingen die al een conditietest zijn. En die combinatie kan dus inderdaad tot hyperventilatie leiden. Bij mij bleek dat dus het ei van Columbus. Ik ben het gaan aanpakken als hyperventilatie en dat werkte. Het verdween met ademhalingsoefeningen. Als ik dat onrustige gevoel begon te voelen of het pijntje aan de linkerkant ging ik even rustig zitten en nam drie of vier hele diepe zuchten en bij de uitademing liet ik dan mijn schouders en schouderbladen goed zakken. Ik doe dit nu ook standaard 's ochtends bij het opstaan. Doordat dit werkte en er dus een deel van de spanning, namelijk die van de hartklachten, wegviel, werd het steeds makkelijker om rustiger en dieper adem te halen en waren de klachten ook steeds sneller weg. Er staan hier op de site trouwens ook ademhalingsoefeningen, zag ik. Die helpen dan misschien ook.

Tegen de hoge hartslag (zo'n 20 slagen hoger dan normaal in rust en heel snel oplopend bij inspanning) hielp dit eerst niet, maar die is nu wel vanzelf aan het zakken, nu mijn conditie vooruit gaat.

Ik voel me inmiddels alweer een heel stuk beter, maar als ik weer iets te hard van stapel ben gelopen en mijn longen gaan weer protesteren, krijg ik ook weer dat 'fladdergevoel' als ik niet oplet met bewust wat dieper adem te halen. Ik hoop dat dit jullie ook helpt!!

Rosie 4 jaar geleden

Ik ga die ademoefening proberen, hoewel ik me niet gespannen voel weet je maar nooit of het helpt. Bedankt voor de tip!

Laura 4 jaar geleden

Hi,

ik heb een fitbit. Voordat ik ziek werd was mijn hartslag in rust 58 bpm. De eerste week dat ik ziek was, was ik thuis en had ik mijn fitbit om. Mijn hartslag in rust stijgt dan enorm. Na 2,5 week ziekenhuis ben ik mijn fitbit weer gaan dragen. Ik zat toen op 81 bpm in rust. 

Inmiddels ben ik 3 weken thuis en is mijn hartslag gedaald naar 69 bpm in rust.

Op zich is het ook wel logisch dat je hart harder moet werken als je minder zuurstof binnen krijgt.

veel sterkte ermee!

Kddunnen 4 jaar geleden

Hoi Jet,

Ik heb dit ook hoor. Ik heb wel Corona gehad ook in het ziekenhuis gelegen. Ik heb ook hartkloppingen en krijg nu fysio speciaal voor mensen die besmet zijn geweest met Covid 19. Zij helpt mij met de conditie en de onrust weg halen. In mijn geval komt het omdat mijn hart overuren heeft gemaakt omdat ik zeer weinig zuurstof had. Nu is mijn zuurstof gehalte gelukkig weer goed alleen met inspanning en ook in rust heb ik veel last van hartkloppingen. Ik vind het ook eng. Maar volgens mijn longarts normaal. Je hart moet alles weer normaal  krijgen en alles kost heel veel energie. Zoals lezen, aankleden, eten etc.

Sterkte, groetjes Kim

sassefras 4 jaar geleden

Door een open hart operatie op mijn 5e heb ik een klein beetje littekenweefsel op mijn hartspier. Hierdoor heb ik zo af en toe last van hartoverslagen/hartkloppingen. Bij hormonale veranderingen, koorts, stress of als ik teveel heb gegeten heb ik er meer last van. Door bovenstaande volg ik de Nederlandse Hartstichting op facebook, daar zag ik ook artikelen over Corona en hartklachten en las ik ook dat er inmiddels onderzoek wordt gedaan naar hartklachten bij Corona. Hartkloppingen schijnen best veel voor te komen.

Spriet 4 jaar geleden

Ik wil geen angst zaaien, maar stuitte vandaag op de site van de Hartstichting. Zij vermelden heel duidelijke informatie over oa mogelijkheden tot klachten na Corona. Mijn rikketik sloeg vandaag ook paar keer op hol. Eerder leek dit nog niet aan de orde. Nu 8 weken vanaf ziek worden en nog steeds veel herstelklachten :-(

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
4 jaar geleden

Antwoord van de longarts

Beste Jet,

Er is geen positieve coronatest dus er kan nog sprake zijn geweest van een 'gewone'' infectie. Daarentegen zijn deze klachten niet goed. Ik zou vragen aan de huisarts om naar een cardioloog verwezen te worden, helemaal omdat je een week klachten hebtvan hartkloppingen nadat je je hebt ingespannen: dit klopt niet.

Wat betreft de tintelingen in arm en algehele onrust: dit kan heel goed te maken hebben met stress, al deze maatregelen en de onzekerheid over toekomst werken hier niet aan mee.

Julius_ 4 jaar geleden

Hallo iedereen,

Vaak word ik in de nacht wakker met enorme hartkloppingen. Ik hoor het bonzen in mijn oren. Ook hartkloppingen bij het slapen gaan.
Verder: brok in de keel, pijn op de borst, gevoel alsof luchtpijp afgeknepen wordt.Vervelend gevoel bij ademen.  Lastig slikken. Soms ‘verdwijnt’ mijn stem.
En heel erge rugpijn en zijpijn.

Het begon 8 weken geleden met lichte keelpijn, darmklachten, hevige buikpijn, hoofdpijn, verlies van stem, koude rillingen, moe, ijskoud hebben. 

Ik heb nooit gehoest en volgens mij ook nooit koorts gehad. 
De hartkloppingen en de pijn op de borst vind ik wel naar en verontrustend.
 

Ineke C 4 jaar geleden

Ook ik heb veel last van hartkloppingen en een permanent hoge hartslag en veel hartkloppingen, huisarts verwijst me vooralsnog alleen door naar longarts omdat ze denkt dat mijn longen niet goed functioneren bij inspanning waardoor mijn hart raar gaat doen. Hartritmefilmpje was goed, net als CT scan van het hart. Ben nu aan het wachten op afspraak met longarts, hoop alleen niet dat ik daarna eventueel weer weken moet wachten op afspraak met cardioloog. Soms zou ik willen dat je ze allebei tegelijk kon zien en er meer overleg was in plaats van de één of de ander.

Gertrude 3 jaar geleden

Bij mij begonnen de hartkloppingen na een heftig stress moment ( mijn man moest opgenomen worden ivm Corona) tijdens mijn Corona besmetting.

na 3 weken bleven mijn hartkloppingen maar aanhouden en nu met gebruik van een bètablokker gaat het eindelijk beter.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid