Hi allemaal, 

Dit berichtje plaats ik omdat ik benieuwd ben of mensen zich herkennen in mijn verhaal en klachten. 3,5 jaar terug kwam ik thuis te zitten met een burn-out, geconstateerd door de huisarts. Echter, ik heb mij nooit volledig herkend in de klachten die samengaan met een burn-out (natuurlijk wel de volledige uitputting etc.), maar ergens voelde het alsof er iets anders aan de hand was. Recentelijk ben ik bij de huisarts geweest om samen de klachten van LongCovid te bespreken, wat naar waarschijnlijk dus het geval is (en is geweest). Wat ik ervaar is namelijk enorme uitgeputting, waarbij je een soort ‘dor’ gevoel hebt in je lichaam en je ontzettend veel moet drinken om dit op te lossen, wat niet helpend is als ik veel drink. Een glas vasthouden is eigenlijk al te veel en het enige wat ik kan op zulke momenten is in bed liggen, wat eigenlijk ook al te veel is. Het voelt alsof je nachten achter elkaar niet geslapen hebt, een soort jetlag en kater door elkaar (en een soort vergiftigd gevoel). Deze klachten heb ik met name na een ‘kortere nacht’, maar dat kan een nacht van 7 a 8 uur zijn. Omdat mijn huisarts er niet veel duidelijkheid over geeft, wilde ik dit hier voorleggen. Zijn er mensen die dit herkennen? Bedankt alvast! 

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Cruella 1 maand geleden

Ik denk dat de meeste van ons dit wel herkennen.

Zoek een goede ergotherapeut, die kan je verder begeleiden!

MarielleM 1 maand geleden

Hi! Thanks voor je reactie. Het is voor mij inderdaad nog even zoeken of mensen dit onder 'vermoeidheid' verstaan, omdat ik specifiek deze omschrijving van klachten niet snel in verhalen teruglees. Vandaar dat ik deze vraag hier had geplaatst. Dank voor je reactie :)) Ik heb inderdaad afspraken staan bij een ergotherapeut. 

Cruella 1 maand geleden

Eigenlijk kun je LC zien als:

Je lichaam heeft een batterij, maar die batterij laadt niet meer op. 

Door de 'verkeerde dingen te doen' raakt die batterij steeds verder leeg en uiteindelijk zo leeg, dat opladen helemaal niet meer wil. (Totale uitputting dus eigenlijk)

Nu is 'dingen verkeerd doen' de verkeerde woordkeuze, want er is helaas geen one true way die voor iedereen werkt. Dat maakt het ook zo ontzettend lastig. 

Met de ergo ga je, als het goed, is ontdekken en leren wat je aan kan aan activiteiten op een dag zonder dat de batterij nog verder leegloopt. Waar laadt je batterij een beetje van op, waar gebeurd er niets met je batterij en waar loopt je batterij van leeg. Dus eerst stabiliseren als het ware. Om vervolgens zodra dat niet meer gebeurd te kijken wat lukt qua opbouwen en die batterij weer langzaam op te laden. Maar het is een grillig proces, met vallen en opstaan. Stappen vooruit en stappen terug en soms ook volledig terugval als je pech hebt.

Ik sliep de eerste maanden bijvoorbeeld 16-20 uur per dag. Even de vaatwasser leegruimen zorgde ervoor dat ik niet anders meer kon dan uren liggen en slapen, in stilte en in het donker. 


Cruella 1 maand geleden

Ik zat ook weleens gewoon op de bank, om wakker te worden door de thee in mijn schoot, omdat ik gewoon in slaap viel. Je slaapt wel heel veel, deed ik ook, maar de slaap is kwalitatief slecht. Eigenlijk is het hele autonome zenuwstelsel ontregelt. Na veel slspen kwsmen weer maanden van veel te weinig uren slapen.

Overigens zijn er best wel overeenkomsten met een burnout, (zelf burnout geweest 2014-2016) maar voor mij persoonlijk is er altijd 1 kenmerkend verschil geweest; met mijn burnout was ik somber en depressief en wilde ik niets meer. Met LC wilde ik alles en de wereld, mijn hoofd wilde nog steeds alles, maar mijn lijf kon gewoon niets meer. Het was op.

Uiteindelijk kreeg ik na meer dan een jaar wel stress en spanningsklachten, maar deze kwamen door een arbeidsconflict door LC en niet zozeer door de LC zelf.

Brutus 1 maand geleden

Ik hoor wel eens klachten van extreme vermoeidheid inderdaad. Ik heb het lichamelijk nooit echt zo heftig ervaren. Wel ontzettend vermoeid na teveel inspanning. Mentaal wel veel jachten als prikkels vasthouden vooral in mijn gezicht. Een gejaagd/onzeker gevoel en hartkloppingen.

Brutus 1 maand geleden

Ik hoor wel eens klachten van extreme vermoeidheid inderdaad. Ik heb het lichamelijk nooit echt zo heftig ervaren. Wel ontzettend vermoeid na teveel inspanning. Mentaal wel veel jachten als prikkels vasthouden vooral in mijn gezicht. Een gejaagd/onzeker gevoel en hartkloppingen.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid