Ik ben net weer terug van een paar dagenda Oostenrijk. Tirol. En weer is het me oprevalentie dat de klachten daar aaanzienlijk verminderen.

Minder extreem moe. Niet duizelig. Kan veel meer activiteiten aan. Zie weer als vanouds. Geen dubbelzicht. Waar ik verbijf is op ongeveer 600 boven nap. 

Terug thuis. Duizelig. Weer heel snel moe. Meer pijn. Bij inspanning benauwd worden. En dat binnen een dag.

Is erestitutie iemand die dit herkent

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Fen 2 maanden geleden

Hoi! Wat bizar joh dat je daar minder last ervaart. Moet je daarheen verhuizen! Haha grapje natuurlijk. Maar lijkt me frustrerend dat je je daar beter voelt en dan bij thuiskomt weer minder.

truus4life 1 maand geleden

Dat is heel frusterend. En verdrietig.Ik heb wel genoten van de verbetering. Terugvallen zijn er toch wel  

Sami 2 maanden geleden

Luchtdruk en vochtigheid kunnen een verschil maken. Iemand die ik ken was erachtergekomen dat haar klachten (in Nederland) toenemen bij hogere luchtvochtigheid. Uit onderzoeksmetingen bij haar revalidatie bleek dat ze minder goed zuurstof opneemt in vochtige omgevingen (dus ook bij het douchen). Misschien dat hetzelfde bij jou speelt?

truus4life 1 maand geleden

Dankje voor jouw antwoord. Het .oet idd met de lucht te maken. Maar hoe???

europesecentralebank 1 maand geleden

Ha,

Ik vind het wel logisch klinken. Bij LC lukt het je lichaam niet goed om zuurstof op te nemen, op celniveau. Het is aangetoond dat de mitochondriale functie afneemt, wat ervoor zorgt dat bloedrijk weefsel (zoals spieren en zenuwen) slechter functioneert (soms zelfs afsterft!). De reden daarvoor is niet duidelijk (er zijn allerlei hypotheses, zoals een overactief immuunsysteem, kapot endothelium (bloedvatwand-bekleding), specifieke tekorten, etc.).

Op hoogte is het moeilijker ademen (lagere luchtdruk). Je krijgt dan minder zuurstof binnen, zodat je lichaam wordt aangezet meer rode bloedlichaampjes te maken om de zuurstof beter door het lichaam transporteren. Ik denk dat je daardoor per saldo meer zuurstof op de juiste plek krijgt aangevoerd. 

Een deel van onze klachten komt doordat de cellen andere soorten brandstof gaan gebruiken: aminozuren (anaerobe verbranding). Die verbranding veroorzaakt veel meer afvalstoffen, waar je ook problemen van krijgt (spierpijnen bijvoorbeeld). Als de zuurstofopname verbetert, vermindert dat wellicht. Daarnaast is er bij betere zuurstofaanvoer sneller herstel van het weefsel na inspanning mogelijk, waardoor de PEM minder erg wordt.

Misschien moeten we allemaal naar grote hoogten verhuizen :/

truus4life 1 maand geleden

Dankje wel voor de uitleg. Voor mij duidelijk dat dit met de lucht te maken moest hebben. Maar wist niet hoe.

Jouw uitleg klinkt logisch. Dankje

Er blijft zoveel onduidelijkheid. Dat vindt het ergst.

Fen 1 maand geleden

Zoals jij het nu zegt zou je dan een lage saturatie moeten kunnen meten. 

europesecentralebank 1 maand geleden

Hoi, 

Nee: saturatiemeters meten niet hoe / of er zuurstof in de cellen wordt opgenomen, maar of het bloed (in de vingertop, meestal) zuurstofrijk is. 

Het is al langer bekend dat in de infecties helemaal aan het begin van corona weliswaar vaak longproblemen ontstonden, maar dat bij de LC-patiënten die niet in het ziekenhuis belandden de longen vaak prima functioneren en het bloed voldoende zuurstofrijk is. Het probleem zit ‘m dus (meestal) niet in het zuurstofgehalte van het bloed, maar hoe de zuurstof uit het bloed op celniveau kan worden opgenomen. 

(Ik kwam ook een keer tegen in een stuk over aferese (‘bloedwassing’ met filters tegen micro-stolsels) dat een laborant zei dat mensen met long covid gemiddeld een lichtelijk andere kleur bloed hebben — doordat er meer zuurstof in blijft zitten. Weet niet of dat voor iedereen  zo is, maar de opmerking is me bijgebleven.)

truus4life 1 maand geleden

Ik ben blij met de uitleg. Hoe weet je dit en waar heb je dit gevonden? 

europesecentralebank 1 maand geleden

Hoe ik dit weet— ik houd het onderzoek dat over LC verschijnt redelijk bij, maar dit (over wat bloed saturatie-waarde betekent) is wat algemener, namelijk wat zo’n ding eigenlijk meet! 

Waar ik de anecdote van de laborant tegenkwam weet ik niet meer— ik was een tijdje geïnteresseerd in aferese, heb er toen heel veel over gelezen. Verloor mijn interesse toen het voor veel mensen maar een tijdelijke (en dure, ingrijpende) oplossing bleek. 

Omdat ik vooral zoek naar wat voor mij nuttig kan zijn vergeet ik de meeste bronnen meteen weer  :)  Maar neem vooral niks zomaar aan van mij of wie dan ook op het forum! Zelfs als iets heel goed of logisch klinkt is het altijd beter om zelf te proberen na te zoeken wat er bekend is in medische artikelen, bij artsen, gespecialiseerde sites of wetenschappelijke tijdschriften!


Jannelin 1 maand geleden

Dag europesecentralebank een vriendin stuurde mij een berichtje over leaqhealth laser therapie in haar neus. Het helpt haar enorm. Ik twijfel om het aan te schaffen, heb jij enig idee of dit het proberen waard zou kunnen zijn?

truus4life 1 maand geleden

Zou het niet weten. 

Sami 1 maand geleden

Bij deze wat info over ademhalen/longen, locatieverschillen en klachten, die misschien interessant is.

Ik denk dat in hoger geleden gebieden de luchtvochtigheid lager is en dat heeft invloed op hoe je lichaam functioneert. Je lichaam past zich erop aan (temperatuurregulering van je lichaam: huid/poriën/bloedvaten) en bij het ademhalen hoeven je longen minder waterdamp te verwerken bij het verkrijgen van zuurstof.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid