Dankbaar zijn we dat we na 4 jaar eindelijk op het spoor kwamen van enkele plantenextracten die ons helpen tegen long-covid klachten.  We zijn verwonderd over ons herstel! Binnen een paar dagen voelden we ons al veel beter. Het is nu anderhalve maand geleden dat we begonnen met het slikken ervan en we gaan nog steeds verder vooruit.  

Het viel ons (na wat zoekwerk) op dat het plantenextract precies de werking van die neurotransmitters verbetert, die door long-covid verstoord zijn. Als je meer informatie hierover wil, kunnen we je een aantal websites doorsturen.

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Els 1 maand geleden

"Dankbaar zijn we dat we ....."

Mag ik vragen wie "we" zijn? Hoe ben je op het spoor gekomen?


Ik kan een studie van maart 2022 bij longcovid patiënten vinden. Het betreft een product van rozewortel en extracten.Het is gefinancierd door het Svenskas Örtmedicinska Institutet / Zweeds Kruideninstituut.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35337143/

Mogelijk weten ze meer bij Farmaceutische Biologie — Groningen Research Institute of Pharmacy van de RUG.
 

WT 1 maand geleden

Beste Els, Sein en Vision, als vrouw van W spreek ik voor ons samen. Erg bedankt voor de link die je (Els) toestuurde!! Beide hebben we sinds 2020 long-covid, totaal verschillend. W had vooral last van longen en spieren, maar is na ruim een jaar weer voor 90% hersteld. Bij mij werden de (vooral cognitieve en darm-)klachten erger. Vanaf eind maart dit jaar slikken we beide de voedingssupplementen (ofwel plantenextracten) Rhodiola en Saffraan en het helpt ons beide, hoe verschillend onze klachten ook zijn.

We kwamen op het spoor van Saffraan door een vriendin. N.a.v. het onderzoek van Carla Rus vertelde ik haar dat antidepressiva tegen long-covid kunnen helpen en zij wees ons op Saffraan. Na wat zoekwerk o.a. op orthokennis.nl kwamen we ook Rhodiola tegen:

https://www.orthokennis.nl/nieuws/rhodiola-een-interessant-adaptogeen-voor-vermoeidheidsklachten-door-post-COVID-19

en

https://viteducatief.nl/rhodiola-rosea/#:~:text=Rhodiola%20beschermt%20en%20verbetert%20de,%2Dtryptofaan)%20naar%20de%20hersenen .

Al eerder had ik het volgende artikel gevonden:

https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/a45570317/long-covid-darmen

Frappant vond ik de overeenkomst tussen deze twee laatste artikelen wat betreft tryptofaan.

sein 1 maand geleden

Hallo,


Ik hoor heel graag welke plantenextracten jou geholpen hebben ??   

WT 1 maand geleden

Ik bedoel de voedingssupplementen Saffraan en Rhodiola, planten die al lange tijd in bepaalde culturen worden gebruikt.

Vision 1 maand geleden

Hallo Wout van der Water,

Dat klinkt goed, zou je een aantal websites willen doorsturen? Dankjewel!

WT 1 maand geleden

https://www.orthokennis.nl/nieuws/rhodiola-een-interessant-adaptogeen-voor-vermoeidheidsklachten-door-post-COVID-19

en

https://www.orthokennis.nl/nutrienten/rhodiola

Zie ook:

https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/a45570317/long-covid-darmen :

... Met name het aminozuur tryptofaan viel op, omdat dit onderdrukt was in long covidpatiënten. (...) De onderzoekers toonden aan dat de chronische ontsteking hier de boosdoener was. Door de ontsteking namen de darmen minder tryptofaan op uit voeding, waardoor er minder serotonine aangemaakt kan worden.

Dit gecombineerd met de werking van Rhodiola (https://viteducatief.nl/rhodiola-rosea):

Rhodiola beschermt en verbetert de werking van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, door ondersteuning van het transport van 5-hydroxytryptofaan naar de hersenen. (...) De verbetering van het transport van 5-HTP en het remmen van de activiteit van de enzymen MAO en COMT laat een serotonine-toenam.

En w.b. Saffraan:

https://optiphar.com/nl-nl/advies/ontdek-de-wonderen-van-saffraan/#:~:text=Concreet%20zorgt%20saffraan%20voor%20een,een%20rustgevende%20en%20angstdempende%20werking .

Duidelijk is nu dat het probleem vooral bij de nervus vagus kan liggen. Daar werken deze middelen op en dat merk ik goed!!

WT 1 maand geleden

Beste Vision, is het misschien mogelijk om je aanhef te verwijderen, of nog te veranderen in 'Hallo WT' ??

Vision 1 maand geleden

Dankjewel voor de reactie en informatie.

Els 1 maand geleden

Als het mogelijk is kun / wil je dan aangeven voor jullie beiden hoeveel je per dag(?) in neemt en op welk tijdstip? Heb je het ook opgebouwd in de loop der tijd? Denk je dat je na een bepaalde tijd weer moet afbouwen of zonder kunt?

In de link van je staat hierover:

“The Rhodiola rosea extract is manufactured from the root or rhizome of Rhodiola rosea L. One film-coated tablet contains 200 mg dry extract of Rhodiola rosea root and rhizome (drug-extract ratio 1.5–5:1, extraction solvent: ethanol 60% [w/w]).”
“ studies in which a dosage of 200 mg of the extract was applied 2 times per day for 4 to 12 weeks.”
“ Net zoals bij andere adaptogenen wordt aangeraden om na een inname van 3 maanden ongeveer 2 tot 3 weken te stoppen.”
 

In de link staat over saffraan dat je geen te hoge doses moet nemen en niet in bepaalde situaties, zoals bloedende wonden, hersenen micro bloedingen, zware bloedingen bij menstruatie, zwangerschap.

Sorry voor de vragen, maar het klinkt hoopgevend. 

WT 1 maand geleden

We nemen de Rhodiola 's morgens in voor of tijdens het ontbijt en een enkele keer ook een capsule bij de lunch. Dat laatste deed ik alleen de eerst week en doe ik nu alleen als ik het gevoel heb dat m'n klachten een beetje terug komen (al is meer rust nemen dan misschien beter...). Bij Rhodiola wordt afgeraden om het na 14u nog in te nemen, omdat het dan een negatieve invloed kan hebben op je slaap. Saffraan werkt juist positief op melatonine en dus ook op je slaap. Saffraan nemen we daarom bij het avondeten in en dat werkt goed!

We gebruiken Rhodiola capsules met 250mg Rhodiola extract, met 5% Rosavins en 1,8% Salidroside. Op orthokennis.nl e.d. zagen we dat die percentages belangrijk zijn. Ook gebruiken we één dag in de week geen Rhodiola, omdat het inderdaad (zoals bij alle adaptogenen) beter is af en toe te stoppen, niet dat het verslavend is, maar om te kijken of je lichaam het ook zonder trekt. Op aanraden van mijn diëtiste probeerde ik na 6 weken een week te stoppen, maar toen kwamen de hersenmist en vermoeidheid terug en ben ik na 3 dagen weer met Rhodiola begonnen. 

De capsules Saffraan die wij gebruiken zijn gestandaardiseerd op 0,3% saffranol. Op de verpakking staat 60mg en dat is volgens mij de werkzame stof per capsule.

Els 1 maand geleden

Bedankt voor deze informatie! Wens jullie nog meer verbetering toe.

Ik vind het hoopvol. 

Els 1 maand geleden

Is het mogelijk om over anderhalve à twee maanden nog een berichtje te plaatsen hoe het gaat? Hopelijk gaat het dan nog beter dan nu!

WT 3 weken geleden

Ga ik doen. Tot nu toe gaat het nog steeds stapjes vooruit, ook nu mijn dagprogramma voller wordt. 

wappie 2 weken geleden

Hoi WT klinkt erg goed dat rhodiola en saffraan bij jullie goed helpen helpt het ook voor het gemoed? Voel me door overprikkeling depri en gestrest.

Ri 3 weken geleden

Ik gebruik toevallig ook Saffraan. Ik neem een capsule in de ochtend. Ik doe orthomoleculaire therapie met ook andere supplementen. Wat ik begreep van de therapeut is dat Saffraan een natuurlijke SSRI is en dat het o.a. ook werkt op de serotonine en je gemoedstoestand. Veel mensen die zich herkennen in ADHD klachten, hebben vaak ook baat bij Saffraan.  

Wat fijn dat jullie er zo positief over zijn. Ik ben ook erg blij met de orthomoleculaire therapie. Ik zou voor mensen die (meerdere) supplementen willen proberen wel adviseren om een goede orthomoleculair therapeut te zoeken, omdat zij kunnen kijken wat aansluit bij jou. Ook wat wel en niet samen kan qua supplementen/ medicatie, goede opbouw en de juiste dosering (als je dit niet goed doet, kan het ook averechts werken). En wat voor de een helpt (of waar de een een tekort aan heeft), hoeft voor de ander niet zo te zijn of te helpen. Je kunt via jouw orthomoleculair therapeut ook een ontlastingsonderzoek laten doen (is wel duur, maar is eenmalig), daar komt goed naar voren wat je mist en wat je nodig hebt en dan kan er helemaal een compleet plan op maat worden gemaakt. Het geeft heel veel inzicht, ook over wat jouw lijf qua voeding het beste verdraagt en nodig heeft.

WT 3 weken geleden

Bedankt voor de tip! Inderdaad heb ik het hier al eens met de huisarts over gehad en zij noemde ook de mogelijkheid van een orthomoleculair arts. We denken er nog over ...

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid