Laatste update:
Aangemaakt op: 18 januari 2022 Laatste bericht: 5 dagen geleden
SandravV

Hallo allen, ik zit net op de grens van 3 maanden post-Corona klachten en daarmee dus long covid (vooral vermoeidheid, spierzwakte, moeite met prikkels en concentratie). Ongepland net in verwachting. Een rollercoaster van emoties, zeker gezien de long covid -klachten nu. We hadden wel een wens voor nog een kindje, maar nu uiteraard niet vanwege mijn slechte herstel.

Dus mijn hulpvraag is aan de andere mama’s (in spe): hoe werken jullie aan herstel icm zwangerschap? Wel effect had/heeft de zwangerschap op jullie klachten? Hebben jullie tips om vanwege long covid even op te letten of aandacht voor te hebben? 
Ik hoor graag van je jullie!

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

ClaudiaV 10 maanden geleden

Hi Sandra,

Helaas, ik kan je niet helpen maar ben erg benieuwd hoe het nu met je gaat? Ik loop onderhand 6 maanden met post COVID en we willen juist kijken of het mag lukken om zwanger te worden. Ik herken me erg in jouw klachten rondom COVID en vond het erg jammer om te zien dat je geen (openbare) reacties hebt gekregen. Thuis gaan dingen een stuk beter dan op werk en we hebben afgesproken dat ik een carrière switch naar huismoeder maak.

Daarom ben ik erg benieuwd naar hoe het met jou gaat. Je bent al aardig op weg met de zwangerschap als alles goed verlopen is en ik ben benieuwd of je aan je herstel hebt kunnen werken en hoe je dat gedaan hebt. Wat zijn voor jou uiteindelijk aandachtspunten geweest? Persoonlijk ben ik nog in dubio of het niet beter is nog even te wachten ivm herstel.
 

Ik zie graag je antwoord en eventueel tips tegemoet en wens jou erg veel succes en liefde de komende tijd! 
 

Claudia


Michelle234 6 maanden geleden

Hoi Claudia,


Hoe gaat het met jou nu? Hebben jullie een goed besluit kunnen maken? Ik zit in hetzelfde schuitje. Jammer dat er zo weinig reacties zijn op dit onderwerp!


Groetjes Michelle

Michelle234 6 maanden geleden

Hoi Sandra,


Hoe gaat het met je? En met de zwangerschap? Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje als Claudia, dus helaas geen tips maar wel erg benieuwd hoe het met je gaat!


Groetjes Michelle

SandravV 6 maanden geleden

Hoi Michelle,  

helaas heb ik uiteindelijk een miskraam gehad. We hadden net ervoor gekozen dat we het wouden proberen. We staan hier wel vaker voor een uitdaging en fiksen dat dan wel. Nu werd het voor ons anders beslist. Toen ik ontdekte dat ik net zwanger was, was ik er ook best slecht aan toe. Ik kon weinig en hing vooral op de bank/bed. Inmiddels ben ik vele maanden verder en is er bij mij wel heel langzaam herstel van bijv energie en meedraaien in het gezin. Dat kan steeds iets meer en werk nu 9u per week. 
Wij hebben na de miskraam bewust gekozen om niet zwanger te willen worden om eerst de focus op mijn herstel te kunnen leggen. Elk lichaam is anders. Ik weet wel dat herstel bij mij heel langzaam ging, in lijn met eerste maanden na de besmetting. Het zou een enorme uitdaging zijn geweest de zwangerschap te volbrengen met de twee kids die hier ook al zijn. Achteraf gezien is het echt beter zo voor mijn herstel. Ik kan nu eindelijk weer eens een dagdeel voor de kids zorgen. Met een derde erbij was ik denk ik nog niet zo ver geweest, maar dat is koffiedik kijken. 
 

Even in brede zin mijn tips over zwanger worden: kijk dus vooral naar hoe het met jou gaat, hoe je herstel vordert en wat je context is. Heb je eventuele extra support, is er al een gezin (man en/of kids) dat best wat aandacht vraagt, is wachten met een zwangerschap een optie of niet, etc. En als wachten geen optie is, zou je er dan oké mee zijn als er wellicht geen kindje komt? Het is een delicaat proces waarin je vooral naar je eigen gevoel moet luisteren en dat van je partner. Medici weten er bijv nog te weinig vanaf om vanuit dat punt advies te kunnen geven. Maar ik denk wel dat ik mijn huisarts en de gynaecoloog kon volgen in ‘het is het lopen van een marathon met een enorm slechte conditie. Het kan, maar is een enorme uitdaging.’  En daarin moet je dus 100% achter de keuze staan. 
 

veel succes gewenst in ieder geval

hallohallo 1 maand geleden

Hallo Iedereen,

Ik zou dit onderwerp graag weer willen openen. 

Sandra, wat sneu dat je een miskraam hebt gehad. Hoe gaat het nu met je? 

Zijn er inmiddels meer met ervaring long covid & zwangerschap ? Ik ben wel heel erg benieuwd :) 

SandravV 1 maand geleden

Met mij stabiel en qua gezondheid nog niet veel beter. 
tav zwangerschap. Volgens mij is er een groep op Facebook voor longcovid&zwanger. 
 

sowieso hoop ik veel goeds voor je

MvdB 1 maand geleden

Hoi allemaal,

Na wat googlen kwam ik bij jullie berichten uit. Ik heb in 2020 corona gehad en sindsdien Long Covid. Ik ben afgelopen januari zwanger geraakt maar na 6 weken kreeg ik een miskraam. Nu ben ik bang dat de miskraam door Long Covid komt en ik nooit een succesvolle zwangerschap kan hebben. Ik lees ook dat de cytokinenstorm in je lichaam vaak leidt tot een miskraam..

Ik merk sowieso dat ik een terugval heb sinds de miskraam en kies nu ook eerst voor herstel maar mijn grote wens is wel om moeder te worden. Hebben jullie ervaringen?

Groetjes M

Blackbird 2 weken geleden

Hoi allemaal,

Wat verdrietig M dat je een miskraam hebt gekregen met 6 weken. Begrijp goed dat je angstig bent niet of moeilijk zwanger te raken door Covidklachten. Zou je graag informatie bieden, maar heb deze niet en zit met eenzelfde dubio, hoewel mijn klachten nog niet zo lang van aard zijn als de jouwe. 

Wij waren enkele maanden met de anticonceptie gestopt toen ik Covid kreeg. Drie maanden ziek geweest en na twee maanden hersteld te zijn geweest (dacht er vanaf te zijn) begin maart opnieuw ziek geworden (dus nu ook alweer ruim twee maanden onderweg).

De kinderwens heeft een aantal maanden op een laag pitje gestaan, maar zit met dezelfde twijfels. Word ik niet zwanger door de post-covid klachten of speelt er meer? En ook erg in dubio: Blijven we proberen in verwachting te raken of is het verstandig om een paar maanden 'pauze te nemen'. Wat als ik telkens herstel en iedere zoveel maanden een terugval heb? Mijn klachten zijn matig in ernst, werk momenteel 50%, maar heb vertrouwen erin op basis van de eerste 'episode' dat ik met een maand of 2 rustig weer zou moeten kunnen opbouwen en hopelijk in de zomer weer fit ben. 

Ben erg benieuwd of iemand meer weet of andere ervaringen heeft op dit vlak.

hallohallo 1 week geleden

Ik zit ook met dezelfde twijfels. En ik ben vooral op zoek naar positieve ervaringen, maar wat mij opvalt is dat er zo weinig over gesproken wordt en bekend is. Hopelijk komt hier nog eens wat meer informatie. 

Help jij ons?

Doneer via tikkie

Gezichten achter Long Covid