Laatste update:
Aangemaakt op: 20 mei 2023 Laatste bericht: 3 weken geleden
Els

Voorbeelden ‘rare’ WIA beoordeling:

“Een kennis van me die docent is, maar nu al ruim 2 jaar longcovid heeft en daardoor niet meer voor de klas kan staan, heeft net de WIA keuring achter de rug en te horen gekregen dat ze 100% wordt goedgekeurd en gewoon 40 uur kan werken. Want het is volgens de verzekeringsarts "niet aantoonbaar dat ze ziek is". Het was al vreemd dat hij in zijn rapport nergens de term "longcovid" liet vallen. Zo komen mensen dus ook niet in de statistieken. En kan het UWV keurig volhouden dat ze mensen met longcovid heel netjes en coulant keuren.”

“Ik lig met longcovid 22 uur per dag in bed en moet meestal kiezen tussen douchen of koken. Het UWV zei dat ik 10 uur p/w kan werken, omdat ze zeggen dat 0 uur niet mogelijk is met longcovid. Terwijl ik niet in m’n primaire behoeftes kan voorzien.”


Melden van een ‘rare’ WIA beoordeling voor registratie:
Jim Faas, verzekeringsarts en jurist
e-mail: jimfaas@planet.nl
https://www.jimfaas.nl/

Als je contact hebt met een arts(!) bij C-Support kun je deze in je mail CC-en. Omdat het ook medische gegevens betreft alleen naar artsen mailen want zij hebben een geheimhoudingsplicht. Als je al met een jurist of advocaat werkt kun je overwegen of je die ook CC't.


Jim Faas kan alleen iets met de melding van een ‘rare’ WIA beoordeling als hij met documentatie bewijs kan leveren dat het er zo aan toe gaat. Hij heeft het complete “medische onderzoeksverslag” van je nodig bij de melding anders kan hij niets met de melding. Het complete “medische onderzoeksverslag” krijg je niet vanzelf van het UWV. Je moet bij het UWV verzoeken om een kopie. Dit verslag en de informatie wordt uiteraard door hem (als arts) vertrouwelijk behandeld.

==========

21 mei 2023

Jim Faas heeft een tweet aangemaakt met uitgebreider informatie. Hij verzoekt deze tweet te verspreiden op Twitter en andere platformen.

https://twitter.com/JimFaas/status/1660324857538568193

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

europesecentralebank 4 maanden geleden

Ik heb een keuring kunnen vermijden, maar was er erg bang voor, vanwege dit soort verhalen. Geweldig van deze arts, en geweldig dat je het deelt Els!

Els 4 maanden geleden

Je hoeft niet bang te zijn voor het UWV. Het is een kwestie van je rechten kennen, van te voren kopieën van medische verslagen aanleveren bij UWV, goed je keuring en gesprekken voorbereiden en je punten op papier zetten en iemand meenemen. En je hebt de mogelijkheden van een second opinion, een klacht, melding ‘rare’ beoordeling, bezwaar aantekenen, in beroep gaan of melden bij de nationale ombudsman.

europesecentralebank 4 maanden geleden

:)  Dat lijkt mij een tamelijk beangstigend lijstje, als je volstrekt geen energie hebt…

Ik had voor een gesprek met de bedrijfsarts in de eerste maanden al dat ik me dagen druk maakte over of ik mezelf goed zou kunnen uitdrukken, genoeg tijd zou krijgen om mezelf uit te leggen en zo verder. Of dat zo was was volledig afhankelijk van 1) mijn eigen voorbereiding en assertive vermogen op het moment zelf en 2) welke bedrijfsarts ik trof en of die kennis had van de ziekte. Dat verschilde enorm (de eerste was geweldig, hield me aanvankelijk tegen om ook maar te proberen te werken; de tweede was compleet irreëel over een planning van vast omlijnde te zetten stappen in het herstelproces). Gelukkig lukte het me om me beter te melden voor de dreigende keuringen (ten koste van mijn niet-arbeidzame leven, dat wel), maar de stress die het vooruitzicht alleen al gaf was enorm, en deed me echt geen goed.

Ik wil absoluut niet zeggen dat zulke keuringen slecht aflopen, dat is duidelijk helemaal niet het geval — maar de stress en angst staan daar  los van, en die is best dramatisch (dat lees je ook overal hier op het forum). Zo’n site met mogelijke hulp en informatie als die jij noemde is daarbij dan weer erg fijn.

Els 4 maanden geleden

Als je bij de aanvraag ook opschrijft wat je klachten zijn en de impact, dan word je hier minder mee geconfronteerd tijdens het gesprek.

Als je op papier zet wat je naar voren wilt brengen tijdens het gesprek, blijft dat niet meer steeds in je gedachten rond gaan.

En als je iemand meeneemt kan die iets verduidelijken of luisteren naar wat er wordt gezegd. Dan kun je achteraf bespreken wat er is gezegd. Soms is het moeilijk om alles te onthouden wat gezegd is. Je mag ook een opname maken.

europesecentralebank 4 maanden geleden

Beste Els,

Je suggesties zijn heel erg zinnig, het beste wat je kunt doen! Maar ik heb het niet over rechten en beste handekswijze, ik heb het over wat er daadwerkelijk gebeurt. Zoals iemand die je lijstje domweg terzijde legt en zegt dat het “nu tijd is om te werken aan…”, of iemand die zegt “heel goed, nu kun je een half uur per dag werken, dus dan kun je over twee weken een uur per dag werken”.

Kennis van mogelijkheden en rechten en strategieën doet geen recht aan de druk, onmacht en onredelijkheid die je in zo’n gesprek ondergaat, en de enorme energie die het kost om daarmee om te gaan. En in mijn zeer beperkte ervaring van twee bedrijfsartsen begreep de ene uitstekend wat zo’n gesprek met je doet, terwijl de andere dat volstrekt negeerde, waardoor mijn goede voorbereiding helemaal zinloos was. Het hielp ook niet dat ik (vanwege online/ telefonische afspraken met de artsen) moest inloggen om te weten wanneer ze zouden bellen, dat konden ze niet op een andere manier laten weten. Dat inloggen was een proces met nieuwe wachtwoorden, dubbele authenticatie en een onoverzichtelijke indeling van gegevens— terwijl ik per dag geen rustige gesprekjes met geliefden van meer dan 10 minuten aankon, ik niet op mijn telefoon kon kijken, nauwelijks rechtop kon zitten in bed, en zeker niet op een stoel. Alsof je dan maar even moet ophouden met ziek zijn als je over je ziekte praat. Het hele idee van het proces in eigen hand nemen, wat natuurlijk uitstekend en nodig is, was volstrekt onhaalbaar. En iemand anders om het voor me te doen was er niet. Toen ik na een maand of 6-7 eindelijk via C-support een arbeidsdeskundige sprak die met het proces rustig kon uitleggen scheelde dat enorm: tot dan had ik stapels folders, de wetstekst van de Wet Poortwachter, uitgeprinte mails en mijn dossier op mijn bureau liggen, en iedere keer dat ik probeerde er iets van te begrijpen kon ik alleen maar huilen omdat mijn vermogen om met complexe zaken om te gaan volstrekt was verdampt. (Ik was voor mijn werk gewend wetsteksten te gebruiken).

Inmiddels kan ik dat allemaal weer, maar die paniek over dat ik door ziekte geen enkele grip had op de beslissingen over mijn eigen toekomst zal ik niet licht vergeten. Informatie over de beste handelswijze betekent verschrikkelijk weinig in zo’n situatie.

mama Marjolein 4 maanden geleden

Zo herkenbaar Centrale Europese Bank,

Ik heb ook al mijn afspraken online of telefonisch gehad. Wat op zich dan wel weer beter was dan dat ik er naar toe moest. Dat heb ik een keer gehad. 45 min rijden heen en 45 min rijden terug. Gelukkig was mijn man toen thuis dus die heeft met me gereden, maar daar alleen al van was ik helemaal kapot. Dat wat ik zei werd compleet genegeerd en vervolgens hup aan de slag. Heb zowat gesmeekt of de volgende afspraak aub dichterbij kon zijn of anders telefonisch. Ik weet echt niet hoe ik er anders had moeten komen. En dan nog naar huis. Ik kom uit een rustig dorp en afspraak was in een grote stad. Mijn hemel next level overprikkeling na al die lockdowns thuis en dan longcovid. Dus verder telefonische afspraken. Waarbij het ook geregeld voorkwam dat ze dan ineens veel eerder belden dan de afgesproken tijd zodat je echt onvoorbereid overvallen werd. Niet nog even rustig voorbereiden. Maar midden in je rustmoment telefoon. Brrrr helpt niet. En dan inderdaad alles online moeten opzoeken en inloggen en dan helemaal kwijt zijn waar je dan toch in hemelsnaam ook alweer in moest loggen om over je inlog gegevens nog maar te zwijgen...

Heb dus laatst een arbeidsdeskundig onderzoek gehad. Voor al dan niet start 2e spoor. Daar zat ook een hele bijlage bij met wetteksten etc. Ik kon er niks van maken (en heb een jaar rechten gestudeerd, dus zou vroeger echt geen probleem zijn geweest). Heb om simpele uitleg gevraagd, maar werd verwezen naar mijn werkgever. En mijn leidinggevende gaf doodleuk aan dat ik zelf iemand op moest zoeken om het uit te leggen want daar zijn zij niet voor en als werknemer heb je ook verplichtingen etc.... ja.... ben je uitgepraat toch... Voelde met de seconde mijn hersencapaciteit krimpen en de mega hoofdpijn steeds verder mijn hele hersenen overnemen. Ben er nog van aan het herstellen.

Maar Els ik hou je tips wel even in de gaten, Dank! Voor nu zijn de paracetamols mijn hersenen nog langzaam aan het bevrijden van de hoofdpijn.mama Marjolein 4 maanden geleden

Nou inderdaad. Ik schiet al in de stress van een gesprek met de bedrijfsarts.  Heb er inmiddels ook al 7 verschillende gesproken (of dat allemaal echt bedrijfsartsen waren weet ik overigens niet hoor, kunnen ook verpleegkundigen of iets zijn) Maar herken heel erg wat je zegt. En op het moment dat je dan iemand treft die nul verstand heeft van post covid of je gewoon zo snel mogelijk weer aan het werk wil hebben zonder ook maar te luisteren naar je klachten... ja dan klap ik ook helemaal dicht. Voel ik me heel klein worden en onzeker en denk ik vaak ja wat is nou ook een uurtje op een dag wat werk doen ik ben al zo lang ziek. Misschien stel ik me wel aan.

Totdat je aan de slag gaat natuurlijk en 3 dagen nodig hebt om de ergste klachten weer te laten zakken. Dan komt het besef met een harde klap weer binnen. Ze zijn weer over mijn grenzen heen gewalst en ik stel me echt niet aan.

Fijn dat je in ieder geval de tips geeft inderdaad. Wat ik me wel afvraag is waar haal je de medische info vandaan om aan te leveren voor het uwv? Zijn dat de gesprekken met de bedrijfsarts?

Als ik naar mezelf kijk ik ben bij een revalidatie arts geweest die me heeft doorverwezen naar de Ergo. Zij helpt me wel enorm hoor. Maar of daar nou al mijn klachten ergens in een verslag staan? Ik vraag het met af. Zij heeft me vooral geleerd om mijn energie te verdelen over de dag. Mijn rust momenten te pakken na een activiteit. En niet te streng te zijn voor mezelf.

groet

Marjolein


Els 4 maanden geleden

Je kunt bij de diverse artsen of paramedici als je bij hen bent zeggen dat je voor de WIA een medisch verslag nodig hebt. Of achteraf een kopie vragen naar je te sturen of te mailen.

Ben nu te moe voor een uitgebreid antwoord, sorry.

Els 4 maanden geleden

Vaak wordt te veel uitgegaan van inkomenscijfers, 'kansen' & materie en is er te weinig oog voor de stress, vernedering & angst.

mama Marjolein 4 maanden geleden

Bedankt Els,

En herkenbaar hoor te moe... pff heb momenteel het gevoel dat ik de hele dag zou kunnen slapen. Al lig ik vervolgens in mijn bed dan weer regelmatig te woelen. Maar ik zal het zeker bij mijn ergo navragen. En met mijn huisarts bespreken. Voorlopig heb ik als het goed is nog even tot de WIA.

knuffel

Marjolein

Anoniem (niet gecontroleerd) 4 maanden geleden

@mama Marjolein

Alleen even inhaken op de ergo;

Ik zie de ergo bij mij altijd mee-typen en dus opschrijven wat ik vertel. Bij de verlenging van de herstelzorg wilde de huisarts een uitgebreid en volledig verslag van de ergo (moet officieel volgens mij ook net herstelzorg) heeft dit ook gehad (ik een kopie).

Er is maar weinig wat ze niet genoteerd heeft zag ik in het kopie van het verslag.

Mogelijk noteert ze meer dan je zelf door hebt 😉

Ik heb tevens een dossier aan laten leggen bij de huisarts vanaf de eerste dag van de besmetting, eigenlijk al 3 dagen eerder omdat de klachten in eerste instantie leken op een astma long-aanval.

De huisarts kan niet veel, maar heeft wel een volledig dossier van me met klachten, wat goed gaat, wat niet en de voortgang. Iedere maand/2 maanden stuur ik een status update in mijn medische dossier.

Ook een bedrijfsarts heeft een dossier, samen met de eventuele arbodienst. Ook die leveren dat soort zaken aan bij eventueel een UWV.


Els 4 maanden geleden

Dat is goed dat je dit doet! Dan heeft de huisarts alle informatie. Alles bij elkaar op één punt. Dat geeft de huisarts meer inzicht. Bovendien is de huisarts onafhankelijk. Ook heeft de huisarts geheimhoudingsplicht zodat je medische informatie niet zonder jouw toestemming wordt doorgegeven aan derden.

Anoniem (niet gecontroleerd) 4 maanden geleden

@Els

De huisarts geeft aan het zelf ook fijn te vinden inderdaad.

Ik ben daar destijds mee begonnen omdat ik nergens een doorverwijzing voor kreeg (als werd en wordt nog steeds op LC klachten gegooid, en doorverwijzen vinden ze inmiddels nutteloos, omdat er toch niets gevonden wordt). Met de gedachte; als ik ooit bij het UWV beland, dan kunnen ze dat in ieder geval ook zelf zien en lezen.

Ik meld de huisarts de strubbelingen met de arbo, bedrijfsarts en het gebrek aan inspanning omtrent reintegratie vanuit werkgever en dat ik mezelf vooral reintegreer.

mama Marjolein 4 maanden geleden

o dank je Cruella,

Ik zal het echt eens navragen bij de Ergo. Wellicht inderdaad toch meer opgeslagen dan ik zou denken. Ik heb volgende week een afspraak bij de huisarts, omdat daar dus uiteindelijk weinig bekend is (Denk ik) van mijn klachten nadat ze me had doorverwezen. En wellicht kan ik met haar ook afspreken om eens in de zoveel tijd inderdaad een update te sturen.

En de bedrijfsarts... tja heb daar niet zo heel veel vertrouwen in. Ik zou afgelopen maandag een gesprek hebben met de bedrijfsarts. Maar dat was dus een arbeidsverpleegkundige. Die zou weer overleggen met de bedrijfsarts en me maandag of dinsdag terugbellen. Het is nu woensdag en ben nog steeds niet terug gebeld. Dus als ik morgen nog niks heb gehoord, ga ik zelf maar weer bellen. Vandaag helaas mijn kindjes ziek thuis dus veel te druk met dat overleven.Els 4 maanden geleden

Hoe zou het proces van het hele traject beter kunnen?

mama Marjolein 4 maanden geleden

hoi Els,

Hoe bedoel je dit precies?

Het hele traject van de longcovid hulpverlening? Het hele reïntegratie traject met bedrijfsartsen en werkgevers? Of nog wat anders? 

Els 4 maanden geleden

Het hele traject van eerste ziek melding op werk t/m afgeronde keuring WIA. Er zijn veel mensen en partijen bij betrokken. Het kan misschien eenvoudiger en beter.

mama Marjolein 4 maanden geleden

Ja dat zou wel mooi zijn ja. Nu werkgever, (minimaal 7 mensen van het) bedrijfsarts bedrijf, alle doktoren, therapeuten die je medisch danwel para medisch ziet, arbeidsdeskundige onderzoeken, die ook nog claimen onafhankelijk te zijn. Ik vind dat sowieso een heel gedoe. Ik mag er vanuit gaan dat de artsen die ik zelf zie (los van werk) dat die er voor mij zijn en onafhankelijk zijn. Dat zij advies geven aan de hand van hun ervaring en kennis, niet om bij mij in een goed daglicht te komen. Met betrekking tot werkgerelateerde mensen. Sorry maar daar heb ik toch grotendeels de ervaring dat ze er vooral  op gericht zijn mij zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen los van het feit of ik dat wel of niet kan en wat dat verder met mijn gezondheid of herstel doet. En ik snap best wel dat ik al heel lang ziek ben en dat ik nog steeds 70% betaald wordt en dus ook een kostenpost ben... Maar dat ben ik niet voor mijn lol. Ik zou veel liever lekker mijn uren maken, me nuttig voelen en mijn collega's ondersteunen, die hebben het ook super druk. En gewoon weer de mama zijn die je wenst voor je kinderen.

pff nou ja ik verval in herhaling denk ik. Ik weet ook niet hoe dat op te lossen. Het zou ergens fijn zijn als er misschien een persoon zou zijn die de helikopterview heeft en afstemt met de verschillende specialisten. Dat daar dan ook echt naar geluisterd word en die dan dus wel gericht is op het herstel van de patiënt. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van denk ik. Nu hoor je tig verschillende adviezen van verschillende personen die jij dan maar met je cognitieve klachten over moet zien te brengen. En waar dan weer flink overheen gewalst wordt door mensen met andere belangen. Doodmoe wordt je ervan.

Els 4 maanden geleden

Heel herkenbaar! Het valt niet mee, maar ik zie geen andere weg dan samen met partner dit te doen. Maar uiteindelijk ben ik het wel die ziek is. Volhouden en de hoop niet verliezen, maar dat is soms wel moeilijk. Ergens in mij is nog diegene die meer is dan alleen de ziekte.

Anoniem (niet gecontroleerd) 4 maanden geleden

Ik vind de hele beoordeling met die FML lijsten sowieso idiotie van de bovenste plank. Nu ben ik nog niet richting WIA, maar ga binnenkort ziektejaar 2 in. De gehanteerde FML lijst is wel dezelfde. 

En als men nou transparant is met die lijst; als ik had geweten dat de volledige lijst richting mijn werkgever had gegaan, had ik bepaalde vragen anders beantwoord eerlijk gezegd. Er staan ook zaken in die niets met LC te maken hebben, die ik al vanaf mijn 19e mankeer, maar die me in het werk wat ik doe nog nooit belemmering hebben gegeven en die de werkgever geen snars aan gaan. Zaken waarmee ik gewoon kan werken, maar die nu wel bij een werkgever in mijn dossier staan. Als men verteld dat foor de FML het beroepsgeheim richting werkgever niet van toepassing is, heb je nog een keuze wat je wel wilt vertellen over andere zaken buiten dat waardoor je langdurig ziek bent.

Als een bedrijfsarts vraagt of je kan bukken of buigen, laat ze dan ook de strekking van die vragen kenbaar maken. Let wel mevrouwtje; we hebben het over 300 keer kunnen bukken/buigen in een uur. Als hij dat uit had gelegd, had ik aan kunnen geven dat ik bukkend en buigen een kwartier onkruid kan trekken en daarna moet gaan zitten en niet meer overeind kom. 600 keer mijn armen boven mijn hoofd in een uur kan ik > maar de vraag was of ik mijn armen boven mijn hoofd kon houden.  Nekklachten, chronisch vanaf mijn 19e omdat we van de weg zijn gereden.door een dronken malloot. Zolang ik wekelijks de fsyio blijf bezoeken, al 19 jaar, gaat het prima, anders absoluut niet. Oordeel geen nekproblemen. Schiet mij werkelijk maar lek.

Woorden worden verdraaid, of anders opgevat en als je aangeeft het er niet mee eens te zijn, dan kun je geen kant op. Meld maar over 6 weken bij de arts, of bij de AD, en als die het geloofd (serieus gezegd) neemt die wel.contact op met de bedrijfsarts. Je wordt haast gedwongen een deskundigen oordeel aan te vragen en een arbeidsconflict min of meer op te gaan zoeken.

Ik wil niet weten hoe mensen zich voelen met de WIA aanvraag, want ik voel me richting jaar 2 al compleet  overgeleverd aan de 'goden', momenteel. Aan de kundigheid van de communicatieve vaardigheden van de bedrijfsarts (luisteren, doorvragen, samenvatten) en de non-communicatie en het verschil in 'belangen' tussen werkgever, bedrijfsarts, casemanager en een arbeidsdeskundige en ik zelf. onzekerjheid over hoogte salaris (terwijl er een CAO ligt notabene, maar niemand die wat weet, voor de mensen einde jaar 2 onzekerheid over of ze ubethaupt wat krijgen en zo ja hoeveel en hoelang. En voor degene einde jaar 2 hoor en zie ik veelvuldig dat het er niet beter aan toe gaat, maar nog slechter.

Wat kan beter?

- consent, of als consent een non isue is, aangeven dat bepaalde zaken hoe dan ook bij de werkgever terecht komen, of je nu akkoord bent of niet

- luisteren, actief luisteren

- communicatie, veel meer communicatie, uitleg, etc

- een casemanager die het gehele proces begeleid en doet of hij er voor jou is, maar ook die is er voor de werkgever. Alles en iedereen lijkt er voor de werkgever te zijn. Voor jou is alles afhankelijk van wel/geen rechtsbijstand, wel/geen lid van de bond, wel/geen tijdige hulp van c-support of andere kanalen. Een casemanager die er echt voor de werknemer is, of voor degene die de.WIA aan moet vragen; iemand die er echt voor jouw belangen is en niet voor die van werkgever of UWV.

- er moet minder gekeken worden naar lijstjes met idiote functionele mogelijkheden. Sommige dingen, absoluut handig, maar de tekst en uitleg (die wel gegeven kan worden) ontbreekt vervolgens volledig op de formulieren. Alles wordt ingevuld op basis van hoe de arts de vraag en jouw antwoord interpreteert

- samenwerken, in plaats van al die aparte eilandjes

- mensen niet behandelen als criminelen die niet willen werken en op kosten van werkgever of UWV lekker lang vakantie houden volgens velen

Ik vind het maar een draak van een systeem, het hele FML, ADO, de WIA etc. Onwerkbaar. Oneerlijk. Onmenselijk op zoveel vlakken

Energie-slurpend. Energie noodzakelijk voor herstel, voor rouw, voor acceptatie, voor dealen met...mama Marjolein 4 maanden geleden

Zeker Cruella,

Ben het helemaal met je eens. Ik heb nu een uitnodiging liggen voor intake 2e spoor. Want 1,5 jaar ziek. Van welk bedrijf geen idee. Het is dan gelukkig online, maar weer precies op een tijdstip dat mijn kinderen uit school komen. Regel het maar weer. En ja ik weet ook dat daar niet altijd rekening mee gehouden kan worden, maar het wordt gewoon in je mailbox gegooid zonder uitleg zonder overleg. En je hebt het er maar mee te doen. Want ja anders werk je niet mee aan je herstel. Dat ik al vanaf maandag zit te wachten om teruggebeld te worden door de bedrijfsarts... dat maakt niet uit.

FML echt schiet mij maar lek inderdaad. Ja ik kan bepaalde dingen (bij de pakken neerzitten en opgeven zit ook niet helemaal in mij) Maar moet daarna wel mega veel rust houden. DAT wordt niet gevraagd. En een rondje wandelen in mijn rustige dorp (doe ik dus al niet als er bijvoorbeeld gemaaid wordt) of een wasje draaien op de dag. Is niet te vergelijken met een uur werken achter een beeldscherm waarbij je daadwerkelijk moet begrijpen wat er staat. Ja ik kan koken, heb geen keuze toch, gezin moet toch eten en man zit op boot. Maar dat is routine matig gemakkelijke gerechten wat ik al jaren klaar maak, of iets uit de vriezer wat ik snel op kan warmen. Geen ingewikkelde recepten hoor. En ik moet tussendoor ook echt niks anders doen... dan kan het namelijk wel mis gaan. Maar ook daar wordt niet naar gevraagd. En dan is de conclusie: er is sprake van beperkingen maar ook van belastbaarheid.... Wat is daar de onderbouwing van dan?! En hoever gaat die belastbaarheid dan.... wat is acceptabel? Blijkbaar is 5 dagen knallende koppijn na iets te hebben gedaan voor je werk prima. Want je hebt iets gedaan tenslotte. Dat je dan dingen vergeet of rare dingen gaat doen, maakt ook niet uit. Want je moet tenslotte zo snel mogelijk weer aan het werk.

En zo'n arbeidsdeskundig onderzoek. Mijn hemel inderdaad. WAT IS DAT?  Bij mij was het kort door de bocht: vragen wat ik vroeger kon en gedaan heb (alsof dat iets zegt over wat ik nu kan? Hooguit wat ik nu allemaal niet meer kan) Vragen wat bedrijfsarts nu adviseert en vooral benadrukken dat ik moet doen wat de bedrijfsarts zegt... en daar wordt een verslag van gemaakt. Niks niet samen met jou kijken wat je nu kan. Wat zou arbeidstechnisch gezien voor jou nu mogelijk zijn? Wat zou jou kunnen helpen om toch iets te kunnen doen. Waar loop je tegen aan? Nee hoor. Maar vervolgens wel allemaal conclusies trekken. En de bedrijfsarts... die zegt dan doodleuk. Even kijken wat er uit het arbeidsdeskundig onderzoek komt.... Nou niks nieuws hoor. Want die grijpt terug op de bedrijfsarts.

Sorry komt weer even een hoop frustratie naar boven. En ik weet heel goed dat dat ook niet helpt hoor. Maar even van je af typen kan wel enorm opluchten.

Anoniem (niet gecontroleerd) 4 maanden geleden

Bizar he... ik heb er ook geen woorden voor.

Ik ben nog niet eens een jaar ziek, ben veel verder hersteld dan jij. Verwacht binnen 3 maanden ma ziektejaar 1 weer volledig hersteld te zijn voor eigen werk. Werk vanaf volgende week 4 x 6 uur van de 4 × 8 waar ik een contract voor heb. In grotendeels mijn eigen werk en taken weer (op 2 dingen na). Ik zot zelfs weer mijn 2 kantoordagen op kantoor nu. En toch MOET HET. Volgens de ergo hadden ze bij mij uit mogen stellen, ook het arbeidsdeskundig onderzoek. Om het over het salaris maar niet te hebben > aanvullingen vanuit de CAO maar werkgever moet nu nog uitzoeken hoe en wat...met nog 3 weken te gaan.

Ik heb het onderzoek 7 juni....ben benieuwd. Ik bereid me voor op een deskundigen oordeel en eventueel aansluitend misschien een arbeidsconflict. Dan kan het alleen maar meevallen als het anders loopt. (Vandaar ook mijn kortstondige verdwijning en de nieuwe naam/nieuw account)


Els 2 maanden geleden

15 juli 2023

Jim Faas, verzekeringsarts en jurist

e-mail:jimfaas@planet.nl

https://www.jimfaas.nl/


https://twitter.com/JimFaas/status/1680300786469806081

I.v.m. voortdurende signalen dat WIA-beoordelingen niet altijd goed verlopen wilde ik dit gaan documenteren. Ik deed een oproep om hieraan mee te werken.

Wat is de stand van zaken?


Er zijn tot nu toe ongeveer 50 reacties gekomen op mijn oproep om ervaringen te delen over 'rare', onbegrijpelijke en onnavolgbare WIA-beoordelingen. Mijn hartelijke dank voor jullie medewerking!

Mocht ik op sommige van jullie berichten traag reageren, vraag ik daarvoor nogmaals begrip. Het documenteren van deze beoordelingen in een rapportage zal enige tijd vragen.

Intussen ontstaan er ook nieuwe ideeën.

Het samenstellen van een set vragen die je aan de verzekeringsarts kunt en mag stellen, zeker als je het gevoel krijgt dat je verhaal niet goed overkomt of dat je niet gehoord wordt of serieus genomen wordt. Daarvan heb ik een eerste opzet bijgevoegd (later indien gewenst in PDF-versie).

Dit is een begin, ik wil de lijst van vragen verbeteren naar aanleiding van jullie suggesties. Laat die dus vooral aan mij weten. Ook als er iets niet duidelijk is, hoor ik dat graag. (ik houd het liefst aan de korte kant, wat al lastig genoeg is).


Een ander idee: een portfolio samenstellen van gegevens die je van te voren zou kunnen verzamelen om de verzekeringsarts zo goed mogelijk van informatie over je functioneren (je beperkingen en je mogelijkheden) te voorzien. Hoe te handelen als het op een bezwaarschrift aan moet komen, is ook iets voor later.

Voor nu dus graag reacties op deze eerste versie van de vragenset voor de verzekeringsarts.


NB: het is heel goed mogelijk dat de Functionele Mogelijkhedenlijst (FML) geen goed bruikbaar instrument blijkt te zijn om de beperkingen en mogelijkheden bij een aandoening als long covid in vast te leggen; voorlopig moeten we het er echter mee doen.


Els 2 maanden geleden

15 juli 2023

Jim Faas, verzekeringsarts en jurist

e-mail: jimfaas@planet.nl

https://www.jimfaas.nl/


WIA-vragenset voor de verzekeringsarts

=> Commentaar en suggesties zeer welkom.

Download: https://www.jimfaas.nl/publicaties/wia-alert-longcovid

https://twitter.com/JimFaas/status/1680300786469806081


WIA-Alert

Vragen die je aan de verzekeringsarts kunt en mag stellen, zeker als je het gevoel krijgt dat je verhaal niet goed overkomt of dat je niet gehoord wordt of serieus genomen wordt. Je kunt de vragen stelten die op jouw situatie van toepassing zijn.

Ik heb er hier een aantal van de belangrijkste op rij gezet.

De meeste invloed op het arbeidsongeschiktheidspercentage heeft een beperking in de duurbelastbaarheid: het aantal uren per dag en per week dat de verzekeringsarts vindt dat je kunt werken, rubriek 6 van de Functionele Mogelijkhedenlijst (de FML).

Beperkingen door cognitieve klachten en/of 'hersenmist' horen thuis in rubriek 1 (persoonlijk functioneren) en rubriek 2 (sociaal functioneren) van de FML.

Wanneer er bij je sprake is van PEM.

- Houdt u rekening met de beperkingen die ik ervaar vanwege PEM?

- Zo ja, hoe? welke beperkingen vanwege PEM neemt u op in het medisch rapport en hoe gaat u deze beperkingen aangeven in de FML?

- Zo nee, wat zijn uw redenen of argumenten om met (mijn beperkingen door) PEM geen rekening te houden?

NB: geef enkele heel concrete voorbeelden van een mentale of fysieke inspanning die bij jou PEM veroorzaakt en vertel erbij na hoeveel tijd PEM kan optreden.

Vertel ook - als dat kan of aan de orde is - hoelang je bent uitgeschakeld, hoeveel tijd je nodig hebt om te herstellen (herstel- of recuperatietijd) .

Wanneer er sprake is van POTS.

- Houdt u rekening met de beperkingen die ik ervaar vanwege POTS?

- Zo ja , welke beperkingen vanwege POTS neemt u op in het medisch rapport en hoe gaat u deze beperkingen aangeven in de FML?

- Zo nee, wat zijn uw argumenten om met (mijn beperkingen door) POTS geen rekening te houden?

NB: geef enkele heel concrete voorbeelden van verandering van houding of het ondernemen van activiteiten waarin jouw POTS­ klachten  optreden.

Wanneer er sprake is van cognitieve klachten en/of 'hersenmist’'.

- Houdt u rekening met de beperkingen die ik ervaar vanwege mijn cognitieve klachten?

- Zo ja , hoe? welke beperkingen vanwege mijn cognitieve klachten neemt u op in het medisch rapport en hoe gaat u deze beperkingen aangeven in de FML?

- Zo nee, wat zijn uw redenen of argumenten om met mijn (beperkingen door) cognitieve klachten geen rekening te houden?

Wanneer er sprake is van wisselende belastbaarheid over de dagen heende ene dag functioneer je beter en kun je meer activiteiten ondernemen dan de andere.

- Houdt u rekening met mijn wisselende belastbaarheid?

- Zo ja, hoe? welke beperkingen vanwege mijn wisselende belastbaarheid neemt u op in het medisch rapport en hoe gaat u deze beperkingen aangeven in de FML?

- Zo nee, wat zijn uw redenen of argumenten om met mijn (beperkingen door) wisselende belastbaarheid geen rekening te houden?

NB: probeer zo concreet mogelijk aan te geven wat je zelf onder wisselende belastbaarheid verstaat: bijvoorbeeld de ondergrens van je activiteiten (op een slechte dag) en de bovengrens van je activiteiten (op een goede dag).

Wanneer je in je re-integratietraject tot een bepaalde belastbaarheid in uren bent gekomen, maar het is (nog) niet gelukt of het lukt al enige tijd niet meer om verder te komen, bijvoorbeeld 3 3 uur, 5 2 uur of halve dagen.

- Houdt u rekening met het feit dat ik op dit moment beperkt belastbaar ben in het aantal uren dat ik werk? (in het voorbeeld maximaal 9, 10 en 20 uur)?

- Zo ja, hoe? welke beperkingen vanwege mijn beperkte belastbaarheid in uren neemt u op in het medisch rapport en hoe gaat u deze beperkingen aangegeven in de FML (rubriek 6)?

- Zo nee, wilt u mij dan uitleggen wat uw redenen of argumenten zijn om met mijn beperkte belastbaarheid in uren geen rekening te houden?

NB: vertel zo duidelijk en feitelijk mogelijk - ook in de tijd - hoe jouw re-integratieproces is verlopen, zet het voor de zekerheid op papier en geef dat aan de verzekeringsarts om aan je dossier toe te voegen.

Drentenaar 3 weken geleden

Bedankt Jim en Els

Word donateur

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid