Als je corona hebt gehad, kun je te maken krijgen met mentale klachten, zoals stress, gevoelens van depressie en angst en slaapproblemen. Met het opknappen van de lichamelijke gezondheid, verdwijnen mentale klachten vaak vanzelf. Soms is het zo dat gevoelens van angst en onzekerheid blijven bestaan, of dat je langere tijd last blijft houden van herbelevingen. Het is belangrijk zulke gevoelens serieus te nemen, omdat ze kunnen passen bij posttraumatische stressklachten (PTSS).

Mentale klachten 

Je kunt nog een langere tijd moe zijn en je zorgen maken over je herstel, toekomst, werk, gezin en/of hoe je het leven weer kunt oppakken. Je kunt je zorgen maken over je eigen gezondheid, maar ook over de gezondheid van je dierbaren. Deze vermoeidheid en zorgen kunnen leiden tot gevoelens van angst en somberheid, piekeren en/of slaapproblemen.

Daarnaast kun je sneller emotioneel zijn na een lange ziekteperiode. Je kunt je verward voelen, levendig dromen of last hebben van nachtmerries. Dit kan beangstigend zijn en leidt soms tot piekeren en slaapproblemen.

Hoe vaak komt het voor?

Uit een grootschalige Amerikaanse studie blijkt dat één op de drie coronapatiënten mentale klachten krijgt in de zes maanden na de besmetting. Angststoornissen komen het vaakst voor, gevolgd door stemmingsstoornissen. De kans op klachten is het grootst voor mensen die in het ziekenhuis of op de intensive care hebben gelegen.

Wat kan ik doen bij mentale klachten?

Als je langere tijd last blijft houden van mentale klachten na een coronabesmetting kun je contact opnemen met je huisarts. Deze kan je helpen bij het vinden van passende hulp.  

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en tips over mentale klachten tijdens de coronacrisis op de site van MIND.  

Er zijn ook apps die je kunnen helpen bij je mentale gezondheid, zoals mindfulness- en slaapapps. De Patiëntenfederatie Nederland heeft hiervoor de Digitale Zorg Gids samengesteld. Bekijk de apps op digitalezorggids.nl
 

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid