Virussen kunnen zich makkelijk binden aan cellen in je longen. Dat geldt ook voor het coronavirus. Dit virus komt via het longweefsel binnen. Zodra je lichaam merkt dat een virus is binnengedrongen, wordt je immuunsysteem actief om de ziekteverwekker op te ruimen. Omdat we nog niet eerder in aanraking zijn gekomen met het coronavirus, heeft het lichaam tijd nodig om daar de juiste stoffen voor aan te maken. In die tijd kan het virus zich verder vermenigvuldigen en verspreiden. Het immuunsysteem kan ook doorschieten en te hard werken, waardoor het schade aan kan richten. Omdat het coronavirus via de longen het lichaam binnenkomt, kan het longweefsel op die manier (permanent) beschadigd raken.

Wat gebeurt er in je lichaam als je besmet raakt met corona? Wat zijn de eerste klachten? En bij hoeveel mensen ontaardt de infectie in een longontsteking? Bekijk deze video voor antwoorden van longarts Gert-Jan Braunstahl:

Externe video URL

Longontsteking

Als je inademt, gaat lucht via de luchtpijp en de kleine vertakkingen van de longen naar de longblaasjes. Daar neemt het lichaam de zuurstof uit de lucht op. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in je longen ontstoken. De oorzaak is meestal is een bacterie, maar kan ook een virus zijn of allebei. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn, maar je hebt vaak last van moeite met ademen. Je kunt dan plotseling erg benauwd worden en dat kan heel beangstigend zijn.

Longontsteking corona

Er is een verschil tussen een longontsteking die door het coronavirus is veroorzaakt en een 'normale' longontsteking. Een door bacteriën veroorzaakte longontsteking is vaak goed te behandelen met antibiotica. Voor longklachten die door het coronavirus zijn veroorzaakt, is op dit moment geen specifiek medicijn. Vermoed je dat je het coronavirus hebt? Neem dan contact op met je (huis)arts.

Meer informatie

Wat gebeurt er bij een longontsteking door corona? Bekijk deze video voor de uitleg van Longarts Gert-Jan Braunstahl:

Externe video URL

Wat gebeurt er bij een longontsteking? Bekijk deze video:

Externe video URL

Wat gebeurt er als een kind longontsteking krijgt? Bekijk deze video:

Externe video URL

Wil je meer weten over het voorkomen van een longontsteking of wat je kunt doen om te herstellen? Lees meer over herstellen na een longontsteking.

Longpatiënt en corona

Onderzoek laat zien dat mensen met COPD en astma niet meer risico lopen op het krijgen van corona. Ook voor andere longziekten is niet aangetoond dat het risico op infectie verhoogd is. Het is wel bekend dat mensen met COPD die corona krijgen vaak te maken hebben met een ernstiger beloop en de verwachting is dat dat ook voor andere longziekten geldt. Kijk voor meer informatie het webinar van longarts Frits Franssen over ‘de gevolgen corona voor mensen met longziekte’ terug. 

Over het effect van corona op mensen met longfibrose maakte de patiëntenvereniging Longfibrose een overzichtelijke folder.

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid