Een deel van de mensen met Long Covid heeft last van hartkloppingen. Dit kan gebeuren na een (lichte) inspanning, maar kan ook zomaar in rust ontstaan. 

Wat de oorzaak van de hartkloppingen is, is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van corona op het hart, maar hier is nog geen duidelijkheid over. 

Wat wél bekend is, is dat Long Covid een verstoring van het autonome zenuwstelsel kan geven. Het autonome zenuwstelsel is dat deel van het zenuwstelsel dat de automatische processen en handelingen van je lichaam, waar je niet over na hoeft te denken, regelt. Zoals je ademhaling, je bloeddruk, je hartslag en je spijsvertering. En één van de klachten hierbij is hartkloppingen. Lees meer hierover op onze pagina over een verstoord autonoom zenuwstelsel.   

Een andere aandoening die bij Long Covid kan ontstaan is POTS (Posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom). En ook POTS geeft hartkloppingen. Meer informatie over de aandoening staat op onze pagina over POTS.  

Volgens de Hartstichting komen hartkloppingen vaak voor en zijn ze meestal onschuldig. Op de website van de Hartstichting kan je hier meer over lezen. Dit gaat over hartkloppingen in het algemeen en niet specifiek bij Long Covid. 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid