Als je Long Covid hebt, kun je te maken krijgen met mentale klachten, zoals stress, gevoelens van depressie en angst en slaapproblemen. Je leven staat ineens helemaal op z’n kop en dat kan frustratie geven en een verdrietig gevoel. Veel mensen hebben ook het gevoel alsof ze er alleen voor staan.  

Mentale klachten  

Als je Long Covid hebt, dan heb je meestal last van veel verschillende klachten. Hierdoor kan je waarschijnlijk niet het leven leiden dat je wilt. Naast de klachten van Long Covid en de beperkingen hierdoor, zal je mogelijk ook te maken krijgen met mentale klachten. Het lastige is dat deze mentale klachten weer stress geven, waardoor de klachten van Long Covid ook weer kunnen verergeren. Het is dus belangrijk dat je ook de mentale klachten aandacht geeft. 

Wat kan ik doen bij mentale klachten? 

Als je last hebt van mentale klachten bij Long Covid, dan kun je contact opnemen met je huisarts. Deze kan je helpen bij het vinden van passende hulp.   

Voor mentale klachten bij Long Covid kan je onder andere terecht bij: 

  • Een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) die binnen de huisartsenpraktijk werkzaam is. 
  • Een GZ-psycholoog. Op de site van de LVVP (Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & psychotherapeuten) zijn alle aangesloten psychologen en psychotherapeuten te vinden. 
  • Een psycholoog. Je kan op bijvoorbeeld Caredate of Psyned een psycholoog vinden zonder wachtlijst. 
  • Een psychosociaal therapeut. Op de site van de LVPW (Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden) zijn alle aangesloten therapeuten te vinden. 
  • Een coach. Op de site van de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) kan je de bij hun aangesloten coaches vinden. 

Je kan ook onze webinar over mentale klachten bekijken die we in samenwerking met de Hersenstichting hebben gemaakt. En kijk ook eens bij de 10 meeste gestelde vragen die daarbij zijn gesteld. 

Er zijn ook apps die je kunnen helpen bij je mentale gezondheid, zoals mindfulness- en slaapapps. De Patiëntenfederatie Nederland heeft hiervoor de Digitale Zorg Gids samengesteld. Bekijk de apps op digitalezorggids.nl 

C-Support heeft een fijne hulpwegwijzer, die jou verder kan helpen in het zoeken naar je de juiste hulp. 

Mentale gezondheid

Om mentale klachten te voorkomen is het goed om naar je mentale gezondheid te blijven kijken. Lees hier hoe je dat doet. 

PTSS 

Mensen die ernstig ziek zijn geweest of in het ziekenhuis of op de intensive care hebben gelegen, kunnen last blijven houden van gevoelens van angst en onzekerheid of van herbelevingen. Het is belangrijk zulke gevoelens serieus te nemen, omdat ze kunnen passen bij posttraumatische stressklachten (PTSS). 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid