griepprik

In oktober of november ontvangen mensen boven de 60 jaar en mensen met een gezondheidsrisico een uitnodiging van hun huisarts voor de gratis griepprik. De griepprik leert het lichaam zich tegen het griepvirus te verdedigen

Het ministerie van VWS besloot in 2022 om ook ‘patiënten die COVID-19 hebben doorgemaakt en longschade hebben’ toe te voegen aan de lijst van mensen die een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden van de griep. Dat betekent dat deze groep een uitnodiging mag verwachten en niet voor de griepprik hoeft te betalen. 

Het kan zijn dat jouw huisarts niet weet dat je Long Covid en restschade aan je longen hebt. Mocht je dus geen uitnodiging ontvangen en je wil toch graag een gratis griepprik? Neem dan contact op met je huisarts voor overleg. Weet je niet precies of je longschade hebt? Overleg dan ook even met jouw huisarts.  

Het RIVM zegt over de griepprik en Long Covid: ‘Als u Post-Covid heeft, kunt u de griepprik veilig halen. De griepprik kan helpen om griep of gevolgen daarvan te voorkomen. Er zijn geen aanwijzingen dat Long-COVID-klachten erger kunnen worden door de griepprik. Dit geldt ook voor de pneumokokken- en de coronaprikken’. 

Veelgestelde vragen: 

Ik heb corona gehad maar heb nog steeds restklachten. Is een griepprik dan verstandig? | PostCovid NL 

Wie komt in aanmerking voor de griepprik? | PostCovid NL 

Kan de griepprik helpen voorkomen dat ik corona krijg? | PostCovid NL 

Waar vind ik meer informatie over de griepprik? | PostCovid NL 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid