De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een officiële klinische definitie vrijgegeven voor de langdurige klachten die mensen kunnen overhouden na een coronabesmetting. Deze aandoening, ook bekend als Long Covid, wordt door de WHO ‘Post-Covid-19’ genoemd. Het vrijgeven van deze definitie betekent een belangrijke stap in de erkenning van mensen die te maken hebben met Long Covid (Post-Covid-19).

De volledige definitie van de WHO luidt:

Post-COVID-19-aandoening komt voor bij personen met een voorgeschiedenis van waarschijnlijke of bevestigde SARS CoV-2-infectie. Meestal ontstaan 3 maanden na het begin van COVID-19 met symptomen die minstens 2 maanden duren en niet kunnen worden verklaard door een alternatieve diagnose. Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, kortademigheid, cognitieve disfunctie maar het betreft ook andere klachten die een impact hebben op het dagelijks functioneren. Symptomen kunnen zowel nieuw optreden na aanvankelijk  herstel van een acute COVID-19-episode of aanhouden na de acute fase. Symptomen kunnen ook fluctueren of verminderen in de loop van de tijd.

De eerste versie van deze klinische definitie is ontwikkeld door patiënten, onderzoekers en anderen, die alle WHO-regio’s vertegenwoordigen. En is bedoeld om artsen over de hele wereld te helpen bij het beoordelen en diagnosticeren van de aandoening.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid