FNV doet aanbevelingen voor meer erkenning en financiële tegemoetkoming

Minimaal 500 zorgmedewerkers dreigen binnenkort hun baan te verliezen en in de WIA te belanden omdat ze inmiddels twee jaar ziek thuiszitten met Long Covid. Dat concludeert de vakbond FNV uit reacties bij het meldpunt dat eind december 2021 werd opengesteld.

Hun inkomsten nemen met 30 tot 50% netto af. De FNV wil daarom dat er snel oplossingen komen voor deze groep mensen, die grotendeels tijdens het werk besmet zijn geraakt.  De FNV presenteerde een rapport met aanbevelingen richting de overheid, werkgevers, arbodiensten en andere belanghebbenden, dat zowel praktische als financiële oplossingen biedt.

Zo dringt de FNV aan op het instellen van een tegemoetkomingsfonds. Omdat zowel Covid-19 als Long Covid als aparte beroepsziekten zijn geregistreerd bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, zou volgens de FNV een tegemoetkomingsfonds moeten komen, dat vergelijkbaar is met andere fondsen voor beroepsziekten, zoals die er nu zijn voor OPS (Schilderziekte) en asbestslachtoffers (mesothelioom en asbestose). Zie de brief die de vicevoorzitter van de FNV stuurde aan ministers Kuipers van Volksgezondheid en Helder voor Langdurige zorg.

Lees meer hierover op de website van het FNV.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid