Bijeenkomst PCNL

Heb jij te maken met langdurige klachten na corona (Post-Covid) of ben je naaste of zorgverlener? En vind je het leuk om gespreksbegeleider te zijn én om anderen verder te helpen? Dan zijn we op zoek naar jou!

Mensen met Post-Covid klachten voelen zich vaak eenzaam en onbegrepen. Het kan voor hen dan enorm helpend zijn om te spreken met mensen die hen precies begrijpen. Omdat ze hetzelfde meemaken.

PostCovid NL – onderdeel van Longfonds is op zoek naar gespreksbegeleiders voor online en fysieke zelfsupportgroepen. Dit zijn groepen waarin ongeveer 8 mensen met langdurige klachten na corona ervaringen delen over het omgaan met de gevolgen hiervan. Hierdoor kunnen deelnemers van elkaar leren en elkaar steunen. We zijn op zoek naar deelnemers die ook een begeleidende rol willen vervullen zodat het gesprek met elkaar op een prettige manier verloopt.

We hebben inmiddels al een grote groep vrijwilligers. Omdat we veel aanmeldingen binnen hebben gekregen voor de zelfsupportgroepen, willen we de groep vrijwilligers uitbreiden. We zijn op dit moment vooral op zoek naar  gesprekbegeleiders voor de online groepen.

Wat ga je doen?

Je gaat een zelfsupportgroep van maximaal 8 mensen begeleiden bij het praten over hun ervaringen met het hebben van post-Covid klachten. Je maakt deel uit van de groep, dus je gaat ook je eigen ervaringen in de groep delen. Je start het gesprek, zorgt dat iedereen aan de beurt komt en let op de tijd. Ook is het belangrijk dat er een prettige sfeer is waarin iedereen zich veilig voelt.

Wat is een zelfsupportgroep?

Dit is een kleine groep mensen met Post-Covid klachten die met elkaar praten over hoe zij hiermee omgaan. Het doel is op een positieve manier van elkaar te kunnen leren om er beter mee om te gaan. En om zo elkaars steun te ervaren.

Hoe vaak en hoe lang komt deze groep bij elkaar?

De groep komt ongeveer 1 per maand bij elkaar, afhankelijk van de wensen van de groep. Een bijeenkomst duurt ongeveer 1,5 uur.

Hoe komt de groep bij elkaar?

De groep komt online bij elkaar via Microsoft Teams of fysiek op een locatie.

Vanaf wanneer starten de zelfsupportgroepen?

De groepen zullen komend najaar starten maar ook in jan 2023 zullen een aantal nieuwe groep starten.

Wat breng je mee?

  • Je vindt het leuk om een groepje te begeleiden. Het gaat daarbij vooral om het zorgen voor een prettige, positieve en veilige sfeer. Zodat iedereen zich welkom voelt om ervaringen te delen.

  • Je kent van dichtbij de langdurige gevolgen van een corona besmetting. Omdat je hier zelf mee te maken hebt, of als naaste of zorgverlener.

  • Het is fijn als je al eens eerder gespreksbegeleider bent geweest, maar het is niet erg als je hier geen ervaring mee hebt.

  • Je bent onderdeel van de groep en je hebt tegelijkertijd een speciale rol. Namelijk als gespreksbegeleider zorgen dat iedereen zich prettig voelt en zorgen dat iedereen aan de beurt komt.

  • Je hebt voldoende digitale vaardigheden om een online bijeenkomst in Teams aan te maken en deelnamelinks te verspreiden onder de deelnemers.

Wat is verder belangrijk?

  • Je neemt deel aan een training ‘Groepsgewijs lotgenotencontact’ die jou helpt om straks goed groepen te begeleiden

  • Als je online een groep begeleidt krijg je van Longfonds een account voor Microsoft Teams. Het is vervolgens de bedoeling dat jij de online bijeenkomsten aanmaakt en de deelnemers een deelnamelink stuurt

  • Je wordt ondersteund door een medewerker van het Longfonds en kunt met eventuele vragen altijd bij deze persoon terecht

Hoe lang begeleid ik een zelfsupportgroep?

  • Je begeleidt een groep ongeveer 4 keer. Hierna gaat de groep zelfstandig verder en ga je, als jij dat natuurlijk ook wilt, een nieuwe zelfsupportgroep begeleiden.

Wat levert het mij op?

  • We vergoeden natuurlijk je eventuele reiskosten.
  • Je krijgt (meer) ervaring met het begeleiden van groepsgesprekken.
  • Je kunt van anderen leren over hoe zij omgaan met Post-Covid klachten. Hierdoor kun jij je ook gesteund voelen.

Wil je meedoen?

  • Meld je dan aan via Postonline@longfonds.nl.
  • Je wordt dan benaderd om samen te kijken of deze vrijwilligersfunctie bij jou past.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid