Het ministerie van VWS gaat specialistische herstelzorg voor mensen met Long Covid langer vergoeden. Een financiële regeling waarmee onder meer fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie vanuit het basispakket wordt vergoed, wordt verlengd tot in elk geval januari 2024. De regeling is drie jaar geleden ingesteld en is al twee keer eerder verlengd.

 

Demissionair minister Kuipers (D66) wil de herstelzorg het liefst verlengen tot 1 januari 2025. Maar of die extra verlenging er daadwerkelijk komt hangt af van het onderzoek naar de effectiviteit van herstelzorg, zo meldde C-Support deze week.

Maximaal zes maanden
De regeling is nu dus alvast verlengd tot januari en de behandeltermijnen blijven in die periode hetzelfde. Er was namelijk een maximum gesteld aan het aantal behandelingen die worden vergoed. Deze herstelzorg duurt maximaal zes maanden en kan bestaan uit fysiotherapie of oefentherapie (maximaal vijftig behandelingen), ergotherapie (maximaal tien uur), diëtetiek (maximaal zeven uur). Voor logopedie geldt geen maximum. De zorg wordt aangepast aan de persoonlijke situatie en vergoed vanuit de basisverzekering. Maar patiënten betalen hiervoor wel eigen risico, zoals ze ook doen als ze bijvoorbeeld een specialist bezoeken. De huisarts beoordeelt na ongeveer drie maanden of én hoe de zorg voortgezet moet worden nadat zij een terugkoppeling hebben gekregen van de behandelaars. 

Details
Alle details over deze regeling kun je hier vinden op de site van Zorginstituut Nederland 

 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid